САЩ хвърля $ 317 млн за модернизация на разузнавателен център във Великобритания

cD04Y2E4MGViOTRhYmZiM2I0YmY3Nzk0YjQzYTNhZWE2NCZnPTVmNWYyYTQzOTFkMTI2ZDE1MmJjNDM1M2QwM2Q3ZTIwПо данни на британските медии, САЩ са похарчили повече от $ 317 млн., за да превърнат една от своите бази на територията на Великобритания, която е център за управление на безпилотни самолети, в най-големия разузнавателен комплекс извън САЩ.

Както пише The Independent, базата на американските ВВС Кроутън, разположена в покрайнините на Милтън-Кейнс и с пряка връзка с Центъра за правителствени връзки на Британия (GCHQ), се е превърнала в най-голямия разузнавателен център, в който работят 1250 човека. Понастоящем Пентагонът отделя допълнителни средства за нейната модернизация. От базата се контролират американските секретни операции в Африка по направление „антитерористична дейност“.

Както се съобщава, през 2017 г. базата ще бъде съпоставима по численост на персонала и обема на изпълняваните задачи с най-голямата база АНБ Менвит-Хил в Северен Йоркшир. Двете бази ще си сътрудничат и ще обслужват британското разузнаване.

По данни на британската преса, базата Кроутън се е използвала за препредаване към Вашингтон на данни, получени с помощта на глобалната шпионска мрежа на американските посолства, в това число от базата са препратени прихванатите преговори по мобилния телефон на канцлера на Германия Ангела Меркел. Има данни, че базата, която е връзка и с ЦРУ, е център и за мониторинг на дроновете, насочвани в различни краища на света.

Много британски активисти и политици смятат, че увеличаването на финансирането на базата за пореден път повдига въпроса за необходимостта от контрол над центровете на американското разузнаване на територията на Обединеното Кралство. До момента това се регулира чрез договор от 50-те години на миналия век, който отдавна е негоден за съвременните условия, отчитайки скоростта в развитието на технологиите на тайните служби днес. За необходимостта от висок контрол в тази сфера заяви бившият министър на отбраната на Великобритания Том Уотсън. Той нарече съобщението за милионите долари, отделени от американците за модернизация на своите британски бази, „шокиращо откровение“.

По данни на The Independent, нововъведенията в базата ще включват въвеждане в Кроутън на шест американски групи, които понастоящем са разположени в базата Кембриджшир, която Пентагонът смята вече за негодна за употреба.

2 отговора на “САЩ хвърля $ 317 млн за модернизация на разузнавателен център във Великобритания

 1. Спомням си как един мръсен пропаганден трол – соросоид, естествено, – убеждаваше хората на сайта vesti.bg , че това, дето Русия харчела пари за превъоръжаване и изобщо за отбрана, било голямо безобразие. Трябвало вместо това да си харчи парите за социални програми. Ах, колко можело да се вдигнат пенсиите, ама колко само щяла да намалее бедността, ако злият тиранин и изверг Путин, не бил харчел парите на руските данъкоплатци за въоръжения – абсолютно ненужно! Пу, агресивният му диктатор ниеден… И тъй нататък, все в такъв стил, отново и отново, без умора – явно, заработи си 50-тина лева него ден само от тази тема.
  ……………….

  Та така де, суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на една страна са висша национална ценност. А те, на свой ред, в реалния свят, в който живеем, се постигат само по един начин: чрез разходи за отбрана. И колкото повече харчат агресорите (такива като Вашингтон), толкова повече сме принудени да харчим и ние – тези, които държим да сме това, което сме. В случая, да речем, държим (неизвестно защо?) да си останем българи. Или пък – руснаци.

  Защото всеки, който не иска да храни своя армия, ще храни чужда. А ето, горната статия за пореден път ни доказва, какви огромни пари харчат агресорите, за да подготвят нашето унищожаване. О, не, пардон – за да „осигурят нашата сигурност“, – какви ги говоря… И какво ли изобщо ме интересува, че съм българин, ще кажат някои? Така или иначе, повечето индивиди, обитаващи териториалната единица България, днес искат да са нещо друго… Или даже изобщо не искат нищо, освен „хубав живот“…

  Затова такива скоро ще изчезнат. Наследници няма да оставят и скоро няма да има такова нещо като „българи“. А може би не е и нужно? Защото една нихилистична, продажна, робска сган, без грам достойнство и съзнание за някаква своя ценност, действително не представлява никакъв принос в световната съкровищница на отделните национални култури. Затова и ще бъде затрита. И майната й.

  А може пък да не съм прав?… Може пък българите да се събудят един ден? Може пък и да оцелеят? Ако е рекъл Господ… Защото нищо, освен чудо вече не може да спаси българския народ. Твърде дълбоко е отровен от най-страшната отрова: идеологическата и чрез най-страшното оръжие: пропагандата. Няма хора, способни да реанимират такъв народ. Само един Господ може да го направи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s