Der Freitag: Немците мразят Русия и прибягват до долнопробна гьобелсова пропаганда

Гьобелс 0Изданието Der Freitag обвинява немската журналистика в долнопробва липса на професионализъм при отразяване на украинската криза. В стремежа си да очернят Москва, авторите на репортажите не се срамуват да игнорират или преформатират фактите, превръщайки материалите си в откровена пропаганда срещу Москва, отбелязва  Der Freitag.

Независимият портал  Der Freitag, анализира репортажа на водещия немски канал ARD за „пропагандната война“ в руските телевизии. Според Der Freitag, репортажът демонстрира, че „антирускита пропаганда в Германия се е принизила на нивото на рефлексите“: „Ако Путин каже, че слънцето изгрява от изток, това означава, че трябва да кажеш, че то изгрява от запад“.

Водещите немски средства за масова информация, припомня Der Freitag, от самото начало на украинската криза заеха страната на противниците на Москва. До март преобладаваше „некритично отразяване на събитията, преизпълнено със симпатии към Майдана“, макар за кратко да се появиха новини, които не се вписваха в красивия образ на демокрацията („Свобода“ и „Десен сектор“, войнствено-националистическата риторика на лидерите на Майдан, съмнителни от гледна точка на демокрацията). В същото време аудиторията на телевизията, нежелаеща повече да бъде облъчвана от едностранчивата гледна точка, започна невиждан до момента пропест срещу водещите средства за масова информация. След референдума в Крим настъпи нова фаза на „чистата пропаганда“, чийто апогей е „блокирането на новините около събитията в Одеса“.

Това беше грешка, която средствата за масова информация така и не признаха. „Имаше страх от погрешни кадри? Например, как мирното население си отмъщава на наемниците от  Blackwater или проукраинското опълчение? Вероятно това е причината“, твърди изданието.  След референдума в Донецк и Луганск в медийната война настъпи временно прекратяване на огъня. То ще продължи, според прогнозите на изданието, до изборите на 25 май.

„Пропагандните рефлекси продължават да действат, отбелязва Der Freitag. Те се появиха в репортаха под името „Конфликтът в Украйна: пропагандната война в руските телевизии“. В него ARD критикува руския филм „Украйна.РУ“, внушавайки, че представените факти са „пропагандни легенди“, отбелязва Der Freitag.

Интернет порталът е възмутен от „откритото пренаписване на историята“: ARD не споменава нито дума за концентрационните лагери, нито за окупацията на Украйна от немските войски, нито за традиционното руско влияние в страната. „Универсалният шаблон на репортажите по ARD e такъв: това, което казва руската телевизия, това не е истина, а ако е истина, действителността, все пак, не е била толкова трагична. Русия лъже, Русия е лоша“.

Според журналист от ARD, във филма „Украйна.РУ“ се твърди, че райхсканцлерът Отто фон Бисмарк е искал да отдели Украйна от Русия. Действителността е друга, пише  Der Freitag, Бисмарк по-скоро е искал да балансира политиката, стремейки се да избегне войната. Но ARD изкарва тезата от контекста, от което позицията на руските журналисти „изглежда абсолютна лъжа, при това невероятна“.

Още една „лъжа на руската пропаганда“ е, че някой си немски генерал (ARD не казва името му) бил „създал“ Украйна за постигане на личните си цели. Тук ARD, без да се опира на фактите, се стреми, както е видно, да отхвърли тезата, че войната на Източния фронт през 1914-1918 г. се е водела чрез абсолютно варварски методи. Но именно руската гледна точка е подкрепена от факти, а не немската, отбелязва  Der Freitag. Действията на Германия и Австро-Унгария на изток изданието нарича „терористични“ и припомня за масовите убийства на гражданско население по времето на Първата световна война. Според условията на Бресткия договор, Украйна била отхвърлена от Русия и за година тя преминава под немско командване.

Репортажът на ARD подлага на неистова критика твърденията на руските журналисти, че Австро-Унгария е унищожавала русите в Украйна. В репортажа се опровергават прозвучалите в руския филм факти, че по време на Първата световна война са съществували концентрационни лагери.

„Това са били наказателни лагери“, – твърди ARD. Немската телевизия внушава, че това наистина са били наказателни лагери, но в действителност там  били събрани хора, които е трябвало да бъдат наистина наказани. „Но за какви престъпления е трябвало да бъдат наказани тези хора, пита се човек. Според немската телевизия, съвсем законно е да се затварят хора зад бодлива тел? Без съмнение, руският филм коректно представя историческите факти. Немският телевизионен канал ARD прави точно обратното – отговаря на руснаците с долнопробно размиване на историческите факти, посипвайки ги в кафяви нюанси“.

Друг важен въпрос: единна държава ли е Украйна от гледна точка на историята, културата и езика? През февруари в ефира на ARD експертът Щефан Мойзер казва, че прозападното преходно правителство, игнорирайки противоречията в страната, може да провокира немалко проблеми. През май ARD открива московски историк, който нарича „лъжа“ съмненията за самобитността на украинската държава. Да, исторически и културно изтокът и западът в Украйна наистина се различават, подчертава изданието, припомняйки, че западните региони на Украйна влизат в границите на Полша и Австро-Унгагария, а източните се намират под руско влияние.

Всичко гореизброено служи на една едничка цел, пише Der Freitag: да представи руската гледна точка за невярна. „Ако Путин каже, че слънцето изгрява от изток, то това не може и не трябва да бъде вярно“, – завършва изданието.

2 отговора на “Der Freitag: Немците мразят Русия и прибягват до долнопробна гьобелсова пропаганда

 1. Ето още една „симпатична новинка“ от Украйна:
  „Луганските опълченци: Украинската армия разстреля ранени в больница“
  ria.ru/world/20140523/1008945329.html

 2. Нима Der Freitag не е немска медия? Всъщност в Германия се случва това, което и навсякъде: повечето медийни продажници (преститутките) вървят по линията на най-малкото съпротивление, което просто означава, че слугуват на Вашингтон, като разпространяват неговата пропаганда. И тези именно медийни помияри формират така наречения пропаганден „мейнстрийм“ (от англ. – главен поток). Но далеч не всички журналисти са преститутки. Медиите са също разделени, както напоследък започва да бъде разделено и цялото общество. И не само в Германия, но и в цяла Европа. Хората постепенно започват да се осъзнават и да се събуждат – даже и в България, колкото и да е странно, защото едва ли има страна с по-зомбирано и по-дебилизирано население от нашата… Но истината така или иначе, постепенно и бавно, започва да изплува…

  „Гласът на разума в Германия“:
  youtu.be/8ibjy3w75pg

  Линкът показва един митинг в Германия, където говорят както местни немци, така и гости – граждани на САЩ (!), а явно има и много натурализирани руснаци, а също така и много сирийци. Хората скандират както името на Путин, така и това на президента Асад. Ораторите са абсолютно единодушни в осъждането на агресията на Вашингтон и на наглата медийна пропаганда. Преводът е на руски, дано да не ви затрудни.

  Ето още мнения на експерти от Германия:

  youtu.be/0OLkGhayKPo

  youtu.be/hOUUJE9dChw

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s