Донецк – крехко равновесие

ДНР 20520_i_gallerybigИмат ли опълченците реална възможност да контролират стратегическите обекти в републиката си

Съобщенията за бойни действия в Източна Украйна пристигат ежедневно. Вече, за съжаление, малко хора се изненадват за поредната стрелба в жилищни квартали. На 30 май стана ясно, че от артилерийска стрелба от страна на украинските войски е пострадало едно училище и детската болница в Славянск.

Информацията за бойните действия, обаче, е доста противоречива.
Понастоящем, както е известно, донецката аерогара се намира под контрола на украинските силоваци. Защо опълченците не могат да вземат под контрол този така важен обект, както, впрочем, и държавната граница с Русия?

ДНР 88755– Основната причина за контрола на наказателните войски над аерогарата е намиращата се там щурмова авиация и бойни въртолети, – казва министърът на информациятата на ДНР Александър Хряков. – В момента мислим как да не повторим предишните си грешки и без големи загуби да завземем аерогарата. Няма да се примирим с факта, че на територията ни има чуждестранни войски. Те ще останат в ДНР още много малко време.

– А защо границата на ДНР с Русия се контролира и до днес от украинските граничари?
– Не искам да лъжа, а истината не мога да я споделя. Намирам се в зоната на бойни действия и по телефона няма да давам информация.

– Преди няколко дена хората бяха отчаяни, струваше им се, че в Донецк започват широкомащабни боеве, загиваха мирни граждани, – разказва жителката на Донецк Екатерина Симонова. – В момента продължават престрелките в района на ж.п. гарата и аерогарата. Според мен, съхранено е относително равновесие на силите, нито едната, нито другата страна не могат да променят ситуацията в своя полза. Над града все още летят военни самолети.

Но в самия център на града е достатъчно спокойно. Пристигна батальон „Изток“, който организира отбраната на централните улици и входовете на Донецк. „Изток“ има бойна техника, миномети. Те дори направиха разместване на барикадите около сградата на областната администрация, защото смятат, че не са подходящи за отбрана.

Според мен, републиката няма лидер, който да може да вземе ситуацията под контрол и грамотно да се разпорежда с въоръжените сили. Ръководството на ДНР издават укази, но чиновниците не бързат да ги изпълняват.

– Мисля, че времето работи за опълченците, – казва експертът от Асоциацията на военните политолози Александър Церенджиев. – Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-малко ще искат украинските военни да воюват. А тези, които тръгнаха на война за пари, може и да не ги получат, защото Киев няма финанси.

Ръководството на наказателната операция се опитва да скрие за големите загуби в редиците си, убитите ги закопават в безименни гробове и ги обявяват за дезертьори или за безследно изчезнали. Но рано или късно информацията ще започне да се промъква и хората в Централна и Източна Украйна ще започнат да протестират срещу престъпните действия на хунтата.

И в редиците на новото ръководство на страната започват да нарастват противоречията. Разложението ще започне отвътре. Не е изключено „Десен сектор“ да насочат оръжието си срещу властта в Киев.

В Източна Украйна все повече хора са готови да се борят за републиката си. По-рано много смятаха, че това не е тяхна работа. Сега, след толкова много варварство от страна на наказателните украински групировки, хората психически узряха за решението, че трябва да вземат оръжие в ръка. Те вече разбират, че се налага да разчитат само на себе си. Подобни процеси се случиха в Абхазия и в Южна Осетия в началото на 90-те.

Интересно е, че именно жестокостта на украинските военни, в това число на наемниците, воювали в Сирия, сплотява хората. Мисля, че съпротивата срещу наказателната групиролка ще нараства. Скоро ще се вдигне цялото население на Донецката и Луганска републики, които в болшинството си не приемат настоящата власт в Киев.

– Защо не беше завзета аерогарата в Донецк, независимо от големите загуби на опълченците?
– Мога само да предполагам, че причината е недостатъчната дисциплина. Без нея нито една война не може да бъде спечелена. Според информацията, която достига до нас, налага се усещането, че опълченците просто са взели оръжието в ръце и са тръгнали да завземат аерогарата. Нямало е никакъв план за бойни действия, разузнавателни действия също не са били проведени. Решили да завземат аерогарата и тръгнали. Ако пренебрегваме законите за водене на военни дейстивя, загубите са неизбежни. Което и видяхме в Донецк.

В Славянск, между другото, се вижда, че опълченците действат по-професионално. С това се обясняват и успехите им. Мисля, че с времето опълченците в ДНР ще станат по-дисциплинирани и боеспособни. Вероятно ще бъде създадена пълноценна армия с цялото й тежко въоръжение и авиация.

– Каква е общата численост на опълченците?

– В Донецката народна република тези, които непосредствено участват в боевете, са около 5 хиляди. Има още около 15 хиляди човека, които малко или много работят за опълчението. От двете страни, според моите изчисления, в боевете на ден участват около 10 хиляди човека.

Един отговор на “Донецк – крехко равновесие

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s