The Guardian: Шест държави подслушват чрез Vodafone

guardian-pageБританският мобилен оператор Vodafone реши да се изправи срещу използването на широколентова мрежа за следене, предаде The Guardian. В петък на сайта на компанията се появи уникален по рода си отчет за взамодействието между компанията и правоохранителните органи. „Това е най-пълния до днес отчет на тема: как правителството следи разговорите и местоположението на гражданите на Великобритания“, – пише кореспондентът Джулиет Харсайт.

В отчета си Vodafone споменава, че властта осъществява мониторинг на фирмената мрежа, но се предполага, че подобни механизми се използват и от други компании. Но за разлика от публикации от подобен характер на другите оператори, тук става дума за разпространена практика на спецслужбите във всички страни, където Vodafone работи.

Според данни от източници в телекомуникационната индустрия, каналът за пряк достъп е разположен в „заключена стая в основния център за обработка на данните или в някоя от подстанциите… Служителите, работещи в тази стая, в някои случаи са от щата на телекомуникационната фирма, имат достъп до секретната информация, но не могат да обсъждат работата си с колегите…Държавните органи прихващат трафика по пътя му към центъра за обработка на данните, т.е. разговорите се прихващат по пътя им към оператора“.

Така разузнавателните централи „имат възможност се подслушват разговорите в реално време или да ги записват, а и да проследяват местоположението на ползвателите“. При това те не се нуждат от специална заповед, а телекомуникационните компании не са наясно нито за персоналните данни, нито за количеството на обектите за следене, които са клиенти на компанията“, – се казва в статията.

В отчета пише, че в шест държави, където работи Vodafone, „законът или задължава телекомуникационните компании да създадат канали за пряк достъп, или позволяват това да се върши от властите безпрепятствено“. За кои държави става дума, не се уточнява, защото „някои управления могат да отмъстят, да арестуват служителите на Vodafone“, отбелязва Харсайт. Британската компания призовава държавите да спрат използването на каналите за пряк достъп до данни, да прекратят практиката на подслушване на телефоните без специална заповед, а също да публикуват ежегодни отчети за количеството на издадени нареждания за подслушване.

The Guardian предоставя статистически данни от отчета на Vodafone. Най-голям брой нареждания за предоставяне на метаданни (606 хиляди) през миналата година компанията е получила от управляващите в Италия, а според броя на населението по този показател начело е Малта: за 420 хиляди човека има 3773 молби.

Източник: The Guardian

2 отговора на “The Guardian: Шест държави подслушват чрез Vodafone

  1. Западната „демокрация“ все повече се превръща в тоталитарна диктатура… И подслушването е само една малка част от общата картина.

    Както обикновено, всичката пропаганда, с която медиите ни заливат от сутрин до вечер, е пълна лъжа. Действителността е обърната с главата надолу. Истината е, че например, „диктатура“ в Русия няма, има една типична и добре функционираща парламентарна демокрация. И никакъв „червен комунизъм“ на изток няма, освен може би, в маргиналната КНДР. Реално целият изток живее в типичен капитализъм (просто например, в Китай той е държавен). Демокрацията на изток бавно напредва и даже Китай става с времето все по-демократичен.
    Докато на запад наблюдаваме обратното. Обществото явно се търкаля надолу, към тотална диктатура. Въпреки лозунгите за либерализация, всъщност то все повече се централизира (глобализира). Възприемат се принципите на централното планиране и регулиране, т.е., оформя се един капитал-социализъм. Иначе казано – глобален фашизъм, който подчинява обществото. Белезите за това стават все повече, все по-явни и все по-разпространени. И за никого сигурно не е изненада, че тази зараза тръгва да се разпространява именно от Вашингтон. Нищо чудно. САЩ винаги са били разсадник на фашизъм. Всъщност, именно там е неговата родина. Тоталиталната диктатура изобщо не е там, накъдето сочат с пръст. Както се казва, „виж кой говори“.

  2. ПЪЛЕН КОНТРОЛ с подслушване на „неограничената“ свобода.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s