Financial Times: В украинската криза Русия надигра НАТО без излишен шум

Vladimir PutinРуската тактика, според специалисти от НАТО, може да се даде за пример на всички, замесени във въоръжени конфликти през XXI век. Както те отбелязват, от самото начало на кризата в Украйна Русия е на крачка напред и майсторски изпълнява оперативните си задачи. В НАТО до момента не са измислили нищо по-умно от струпване на силите си в Европа, пише Financial Times. .

Представителите на НАТО по време на кризата в Украйна твърдят, че Москва категорично е решена да започне нова студена война. Руската стратегия, действително, се опира на безжалостната геополитика от миналото столетие. Но военните аналитици отбелязват, че руската тактика е образец за подражание при конфликти в XXI век, отбелязва изданието.

В многобройните си интервюта чиновниците от специалните служби и представителите на американското разузнаване неизменно хвалят руското планиране, гъвкавостта и детайлното изпипване на операцията, макар да правят това  неохотно, отбелязва британското издание.

Експертите отбелязват, че Русия е крачка напред пред западните държави от самото начало на конфликта и изпълнява задачите си безшумно и силно ефективно – Русия действа „майсторски“, – твърди западен аналитик за изданието.

На срещата на „Голямата седморка“ страните от НАТО се опитаха да изработят план за обуздаване на руската тактика по отношение на Украйна. Ако НАТО беше успяла да докаже намесата на Русия в Източна Украйа, то това би се оказал ключов момент за дипломатическото разрешаване на кризата, но до момента подобна връзка никой не е в състояние да направи, пише изданието.

Източик на изданието от средите на висшия ешалон на НАТО твърди, че, за разлика от очевидната концентрация на войски в Крим, в източна Украйна действат значително повече специализирани и малобройни подразделения, които след изпълняване на задачите си изчезват така бързо, както и се появяват. Пример за това, според чиновника от НАТО, са свидетелствата на очевидци за групи от шест човека, въоръжени със скъпоструващо руско оръжие от рода на безшумния „Винторез“, които групи в прав текст са в помощ на опълченците, съобщава Financial Times.

Още по-голям интерес за западното разузнаване представляват хората в униформи, които присъстват на снимките от мястото на събитията. Анализирайки позициите им в групите, жестовете и поведението им, натовците правят извода, че тези хора определено са от средите на руските тайни служби или специалните руски военни подразделения и ръководят проруските опълченци, твърди Найджъл Инкстър, работещ над транснационалните заплахи в лондонския мозъчен център към Международния институт за стратегически изследвания.

„Наблюдавайки случващото се в Украйна, всички си мислят за танкове и прочие обичайни военни средства, но руската държава винаги е влагала много в спецслужбите си и в разузнаването. Именно те са и замесени в Украйна“, – пояснява Найджъл.

Използваната от руснаците тактика в Украйна британският разузнавач нарича „класически метод“ за подстрекателство и организиране на местните сили, което не изисква голямо количество оперативни работници, пише британското издание.

Украинските сили не могат да се справят с това ниво на организация на разузнаването, което демонстрира Русия. Според виждането на НАТО, по отношение на класическото агентурно разузнаване Русия отдавна притежава неоспоримо преимущество. Както твърдят представители на алианса, по време на управлението на Янукович една трета от високопоставените сътрудници на украинските спецслужби са били завербувани от руснаците.

Специалистите от НАТО определят действията на Русия като „операция за влияние“, ефективно съчетаваща разнообразни методи за натиск. Специалистите от НАТО и до момента не успяват да изработят адекватен отговор. Вероятно защото, заключава британското издание, по силата на парадокса тъкмо западният алианс е застинал в миналото – с всичките си самолети, учения и военни кораби.

4 отговора на “Financial Times: В украинската криза Русия надигра НАТО без излишен шум

 1. Това че НАТОвците са кухи лейки е вярно, всичкото останало са пълни глупости . Няма Руска намеса в Украинския конфликт. Има само Американска, но губеща вече….

 2. Много добър коментар! Дали не може да се използва моделът за българския дуализъм? Защото от война всички срещу всеки ние стигнахме до „всеки първи българин има психични отклонения“!

 3. Това е пропагандна статия. На мнозина тя ще им хареса, понеже на пръв поглед хвали Русия, руските въоръжени сили и руската политика… Но всъщност, на тази статия трябва да се гледа по друг начин. Запомнете едно просто правило:
  НА ЗАПАДНАТА ПРЕСА НЕ БИВА ДА СЕ ВЯРВА!

  Западната преса винаги е инструмент за пропаганда. Британската преса е по-рафинирана от щатската, която просто обръща истината нагоре с краката и с това приключва. Явно, в щатите това върши работа. Но в Европа има повече интелигентни хора. Тук е по-трудно де се лъже и да се манипулира. Затова пропагандата тук се състои в извъртане, изопачаване на факти, прикриване на част от истината, отвличане на вниманието (класически фокус), предаване на полуистини и психологически внушения при тълкуванията…

  Всъщност, целта на тази статия е да отвлече вниманието от това, което ПРАВИ ИСТИНСКИЯТ АГРЕСОР – Вашингтон. Тя фокусира вниманието върху несъществуващата опасност, като действията на Русия се изопачават, хиперболизират, „хвалят се“, но – с каква цел?

  Целта е отново да бъде представена Русия като агресор. И то не прост и тъп агресор, а агресор страшен и рафиниран, опитен, опасен, коварен, хитър и жесток. Докато истината е съвсем различна… За съжаление. Освен, че Русия НЕ Е никакъв агресор, тя (уви) далеч не е толкова рафинирано ефективна в своите методи за влияние, нито даже във военните си специални операции… Учи се, да – учи се добре и успешно, но все още е далеч от картинката, която е изобразена. ( youtu.be/R9QTI1IhMGE )

  Ако има някакъв спецназ в Украйна, той не е изпратен официално от Русия, а се състои от доброволци, които са там изцяло на своя отговорност и не са подчинени на руската държава. Може да има такива бойци, и даже сигурно ги има. Но те не могат да окажат решаващо влияние на хода на конфликта. Те не са там, за да тренират и да обучават опълченците, или за да взривяват нощем техника и да вършат други спец-операции. Те са твърде малко на брой. Впрочем, всички твърдения на FT са или голословни, или основани на мъгляви „доказателства“, или на свидетелства от типа на „една жена каза“.

  Докато в същото време FT не споменава нито дума за полските и щатските наемници, които са финансирани (никаква изненада!) от Вашингтон и които вече най-спокойно, даже без да се крият, „работят“ за украинската хунта. Ние нямаме нужда да анализираме снимки. Имаме факти, но ето и снимки: emelamud.livejournal.com/175368.html и kramtp.info/news/12/full/id=35975 … (Турчинов редом до шефа на полска частна военна компания.)

  Наемниците на хунтата я обучават, те управляват техниката, те ръководят спец-частите. Те са наистина многобройни и опасни, понеже не им пука за мирното население, което им е абсолютно чуждо. Те са и страхливи, защото работят за пари. Затова именно те безжалостно бомбардират жени и деца с гаубици, с ГРАД, с тежки миномети и от самолети (от разстояние!), като си позволяват даже да не се подчиняват на командите на „министър“ Аваков, например, за временно прекъсване на огъня. Плюят те на него – ти си имат норма да гонят… И стрелят от разстояние, безопасно, – нали целта им е да изтребват – за това им се плаща, и те това вършат. Статията не казва нищо за тях. Целта е да отклони вниманието ви от ТЕЗИ събития, от ТЕЗИ факти.

  Целта е също, да бъде представен НАТО като някаква банда изостанали полуграмотни некадърници, заслужаващи не само критика, но и осмиване, – но защо? – ами за да бъде засегнато достойнството на европейския данъкоплатец и да бъде накаран да погледне по-благосклонно на едно повишаване на военните бюджети в страните членки на НАТО. Нали именно за това вашингтонските тартори на НАТО натискат европийските си васали, които засега все още се дърпат.

  А истината е елементарна: агресорът е Вашингтон, който с вандализъм и с кръв осъществи в Киев поредния „цветен“ преврат, настани там една незаконна, марионетна и престъпна власт (хунта) и сега чрез нея изтребва населението на Украйна, като се стреми да разпали гражданска война, да въведе хаос, вражда и омраза на всички срещу всички. И така да срине Украйна до степен на една напълно размазана страна, стенеща за помощ. И тогава МВФ и СБ веднага ще се „притекат на помощ“, която „помощ“, естествено, ще си има своята цена… и готово! – ето, така се бетонира една колонизация! Пред нас имаме типичен случай на чуждестранна агресия и окупация на суверенна страна, извършена, наистина, не чрез пряко военно нахлуване, а чрез инструмента на т.нар. „цветна революция“ и чрез вътрешната марионетна армия на „петата колона“. Но какво значение имат средствата, когато само на дебилите все още не им е ясно, каква е СЪЩНОСТТА на нещата – че беше извършена окупация и че именно САЩ са окупаторите, убийците и агресорите?

  Няма да ви кажат, че в поведението на така нареченото „правителство“ на Украйна няма нито капка логика, че то си противоречи даже в най-елементарните си твърдения и води ярко самоубийствена, разрушителна, идиотска и антидържавна политика – досущ като някакво добиче, болно от „луда крава“. Ами, много ясно – това е, понеже всъщност НЕ ТОВА „правителство“ управлява. Чрез него управлява всъщност Вашингтон, а той има за цел не да опази, а да разруши Украйна; и не да защити народа, а да го изтреби; и не да въведе мир, а да скара всички с всички и да посее хаос и тотална разруха.

  Ако ТОВА ви казваха, всичко щеше да ви стане ясно и да ви светне пред очите. Но те ви пишат друго – пълни глупости, при това съвсем встрани от истинската, от най-важната тема.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s