WSJ съветва Обама да се учи от Рейгън, за да победи Русия

usa_regan_portrait_1981Роналд Рейгън, бидейки президент на САЩ, съумя да сложи край на студената война и оказа голямо въздействие за края на СССР, пише The Wall Street Journal. Изданието твърди, че понастоящем пред Обама стоят къде-къде по-скромни цели, а днешна Русия е значително по-малко опасен противник в сравнение със СССР. Но президентът на САЩ не е готов сериозно да се противопостави на Владимир Путин и напълно е съгласен на „равен“ резултат.

10 години след смъртта на Роналд Рейгън стана ясно как той е успял да се противопостави на „съветската заплаха“, пише изданието. The Wall Street Journal отбелязва, че уроците, които могат да се вземат от този политик, биха могли да помогнат на правителството да се справи с „все по-войнствената Русия на Владимир Путин“.

Америка трябва да изработи „последователна гледна точка и дългосрочна стратегия“, се казва в изданието. Още през 1980 г., когато Рейгън тъкмо започва предизборната борба, той казва, че иска да стане президент, за да сложи край на студената война. „Той представи простичката формула за успех над СССР: „Ние ще спечелим, те ще загубят“, – пише изданието.

The Wall Street Journal отбелязва, че в онези времена Рейгън е имал значително по-опасен съперник, отколкото сега Обама. Армията на Русия днес е 4 пъти по-малка от армията на Съветския съюз през 80-те години, а ядреният арсенал – 5 пъти по-малък. Освен това, Владимир Путин не споделя идеологията на марксизма, която биха подкрепяли „интелектуалците и тираните зад граница“.

Днешните проблеми на Америка по мащабите си са твърде далеч от онези, които е трябвало да решава Рейгън. Но, така или иначе, администрацията на Обама, както изглежда, напълно е съгласна с равен резултат. „Дори е трудно да си представим, че  Обама гавори за някакъв поход срещу Владимир Путин от рода на „Ние ще спечелим, те ще изгубят“ дори по острия украински проблем и този в Сирия“, – пише изданието.

Второ, Рейгън предприе конкретни действия, за да спази избраната стратегия. Той разработи доктрина „на мира чрез сила“ и увеличи военната мощ на САЩ. Както по-късно заяви Рейгън, а после това призна и Горбачов, „СССР не можеше да се състезава с огромната военна мощ на САЩ“.

Роналд Рейгън започна „войната на идеологиите“, която целеше подриване на съветската система. Именно той нарече Страната на Съветите „империята на злото“, чиято идеология ще бъде „изхвърлена от историята“.

Рейгън MИзданието отбелязва, че днес подобни инциденти няма: „Вместо смели действия наблюдаваме хаотични ответни реакции“. „Червените линии …започват да бледнеят, а после напълно ще се превърнат в зелени. Вместо твърди заплахи виждаме смутено покашляне“, – пише The Wall Street Journal. В същото време вместо удар по най-уязвимите места на Москва – военната мощ и идеологията – Обама прави неуверени опити да напипа слабите места в енергетиката.

Трето, Рейгън показа истинска твърдост на характера, пише изданието. По време на преговорите в Рейкявик той открито критикува Горбачов и казва, че по време на студената война Америка е била на „правилната страна“. Освен това, Рейгън бе безкомпромисен, твърди изданието. Така Рейгън показа, че е готов не само да води преговори с руснаците, но и да им се противопостави, пише изданието.

Тази демонстрация на сила роди плодове, смята The Wall Street Journal. Първият резултат беше подписването през 1987 г. на най-големия договор за съкращаване на ядреното оръжие. Но само пет години след това тази политика доведе до края на СССР и до финала на студената война, при това „при тези условия, които постави Рейгън: „Ние спечелихме, те загубиха“, – пише изданието.

3 отговора на “WSJ съветва Обама да се учи от Рейгън, за да победи Русия

 1. ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО!, СССР беше силен, но начело беше гробачов, който се бореше с по-голямо желание срещу СССР, отколкото Рейгън! Освен това РУСНАЦИТЕ СА ПАТРИОТИ, което показва историята до сега!

  • Абе то, патриоти са руснаците, но стадо без мърша няма. А Вашингтон работи именно с мършата. И я умножава, и я разлага още повече… Те са специалисти именно в това. Да не говорим колко се придвижиха напред в областта на шпионажа и тоталното следене и подслушване. Вече имат повече информация, отколкото са в състояние да обработят.

   А въпросната мърша се нарича още „пета колона“, или за по-разбираемо, просто „национални предатели“. И у нас в България е същото – това е вече почти цялото ни така наречено (соросоидно) „гражданско общество“, това са повечето ни политици, да не кажа всичките; това са олигарсите, това са „ентелегентите“… И всяка тъпа гладна овца с промит мозък, която им се радва.

   Нали Горбачов беше не индийски или занзибарски, и не немски, или френски, а именно ЩАТСКИ агент? (Може да не е бил „щатен“, но определено беше „щатски“.) Той беше цветът, ако мога така да се изразя, плодното тяло на мицела (петата колона), оплел целия Съветски съюз.

   Зад всяка атака срещу Русия стои именно САЩ, това е очевидно – какво да се лъжем и да си говорим празни работи. Така че, всичко е възможно! Както разрушиха СССР, така съвсем реално могат да сринат и РФ. И точно това ЩЕ се опитат да направят, и при това в най-скоро време. Дано междувременно Русия да не спи и да разработва своите технологии за борба с петата колона (с „меката сила“, с „цветните революции“, с медийната пропаганда и културно-идеологическата обработка). Ако не го прави, то неизбежно ще падне и ще бъде унищожена. Просто чакам да видя изхода от предстоящата битка.

 2. Отвратително перверзна гледна точка. Но съвсем типична за щатците – едни изначално болни хора с месиянски комплекс, които се считат за богоизбрани, и които са убедени, че по тази причина им е позволено абсолютно всичко. Понеже те са, един вид, съвършени, идеални и безгрешни „прометеевци“, носещи на диваците светлина в мрака.
  (Е, много ли ще е, ако в замяна на донесената „светлина“ принудят туземците да ги хранят и да им слугуват – да не издребняваме сега…)

  Всъщност, всички описани събития са извъртяни. Изложените им версии имат твърде малко общо с истината.

  Но тук само искам да наблегна на това, че днес щатите натискат Русия не по-малко, а даже повече от преди. Просто преди да нападнеш, трябва добре да се подготвиш за окончателния удар. И тази идеологическа подготовка, водена от десетки години, е осъществена и проведена успешно в Русия. Инвестирани са милиарди долари. Идеологическата технология на щатите за борба с помощта на подкупи и внедряване на „пета колона“ междувременно се е усъвършенствала до невиждана степен, много по-висока от тази по времето на Рейгън. Тя се превърна вече в ново глобално стратегическо оръжие – т.нар. „мека сила“. Но докато преди щатите бяха съсредоточени върху СССР, то днес не им достигат силите – първо поради упадъка на собствената им икономика, за което сами са си виновни… И второ, днес те се опитват вече да яхат ЦЕЛИЯ свят и да му пият кръвта на общо основание. Е, много ясно е, че при това положение, ресурсите им за борба с Русия няма как да са задоволителни, според някои нетърпеливи ястреби – като тези, които са поръчали и въпросната статийка.

  Но види се, във Вашингтон отново се ориентират главно към Русия. Отново започват да я представят като враг номер едно. Тази статийка ни говори именно за това – виждаме една пропагандна „артилерийска подготовка“… Скоро ще стоварят върху Русия цялата мощ на петата си колона и на „меката си сила“. Ще нападнат Русия по класическата технология на „цветната революция“, отработена вече до съвършенство в десетина страни. За това им беше нужно да започнат от Киев, той беше нещо като плацдарм и генерална репетиция. Следваща спирка – Москва… Ще последват бунтове на някой московски „майдан“ – първо на „Блатния площад“, а скоро след това и на Червения… Вложени са вече достатъчно милиарди долари в Русия и петата колона там е здраво окопана. Скоро ще я пуснат в действие. Към това ни подготвя и настоящата статийка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s