Руските „терминатори“ изплашиха журналистите от Forbes

CZECH-FEATURE-MODELMAKINGМинистерството на отбраната на Русия планира да инвестира 2.4 милиарда долара за  производство на роботи. Коментаторът от списание Forbes Стивън Котлър твърди, че руските военни планират създаването на  „самоконтролиращи се“ роботизирани системи. Според журналиста, това може да доведе до „въстание на машините“, демонстрирано във филма „Терминатор“.

Въоръжените сили на Русия имат намерение да увеличат инвестициите си в роботостроенето, пише в статия за Forbes журналистът Стивън Котлър. Министерството на отбраната на Русия планира за две години да инвестира 2.4 милиарда долара в този отрасъл.

Още в края на 2013 г. руските военни създадоха „мобилен робототехнически комплекс“, който представлява „робот-пазител“ с огромна огнева мощ.

Разработен в Ижевския радиозавод, този почти 500-килограмов „робот-убиец“ е снабден с лазерни далекомери, камери, радар и тежка картечница, а също и с друго въоръжение. Скоростта му е 300 мили в час, а зарядното за акумулатора му издържа 10 часа. „Разбира се, това чудовище все още не е терминатор, но мисля ,че не само на мен ми се струва ,че той прилича на Skynet“ (суперкомпютър на министерството на отбраната на САЩ във филма „Терминатор“, бел. ред.), – пише Котлър.

Разбира се, отбелязва авторът на статията, в тези разработки няма нищо ново. Още през 30-те години на миналия век СССР започва разработката на „телетанкове“, т.е. управляеми от разстояние танкове. Съветската армия използвала батальон от тези машини против нацистите през 1941 година, но те не показали „добри резултати“ в конфликта. Американските безпилотни самолети фактически са съвременна версия на телетанковете. САЩ и редица европейски държави знасят забрана за стрелба след самостоятелно решение и без контрола на човека на всички роботизирани системи.

Но, съдейки по всичко, Русия не е склонна да приеме подобна норма, твърди Котлър. В неотдавнашното си интервю вице-премиерът Дмитрий Рогозин споменава за проект, който се разработва, включващ и „контролиран от разстояние андроид, способен да управлява автомобил и да стреля с автомат“, както и система, която може „самостоятелно да нанася удари“. Според автора на статията, думата „самостоятелно“ звучи прекалено страшно.

Още през 2007 г. американските военни изпробват в Ирак бойния робот SWORDS, който фактически е бойна версия на робота-сапьор. Но програмата е спряна, поради „неконтролирани и неочаквани движения“. С други думи, подчертава Котлър, мисълта, че роботите-убийци могат да полудеят и да насочат оръжието си срещу собствената си войска е „твърде непоносима“ за Пентагона. Между другото, по всичко личи, че руските военни не се вълнуват от това, смята авторът на статията.

Именно по тази причина, твърди журналистът, през май 2014 г. ООН провежда международна среща, посветена на опасността от „роботите-убийци“. Независимо от това, че срещата има неформален характер Куба, Еквадор, Пакистан и Ватикана наложиха забрана за използването на автоматизирото въоръжение.

Авторът на статията съжалява, че Папският престол е заел подобна позиция. Фразата „Ватикана хвърли в бой смъртоносно опасни католически роботи“ се превърна в превъзходно заглавие, смята той. Авторът е на мнение, че в заглавието липсва споменаването на комунизма. „Сериозно, помислете за огромния потенциал на серии от филими на ужасите под наименованието „Нахлуването на комуниститечските роботи-убийци“ и, разбира се, продължението „Комунистическите роботи-убийци 2 – клането на пижамено парти“, – заключава Стивън Котлър.

2 отговора на “Руските „терминатори“ изплашиха журналистите от Forbes

  1. Каквото повикало, такова се обадило. САЩ отдавна използват роботи и вече ИМАТ за тях необходимия софтуер, за да ги пуснат в самостоятелни акции. Русия просто се опитва да не изостава твърде много, това е всичко. Не е Русия тази, която непрекъснато бомбардира от своите дронове мирни жители и „заподозрени в тероризъм“. Дроновете са именно роботи. Засега не са самостоятелни, но могат да станат; сигурно е въпрос само на натискане на едно копче. Точно такива, вече абсолютно самостоятелни са и щатските дронове от типа „доминатор“. В щатската армия отдавна има не само сапьорни роботи, но и роботи-мулета и какви ли още не интелигентни и дистанционно управляеми системи. Аде бактън от пропаганда! Пищят от руснаците, защото на тях самите им е муцуната, цялата в перушина.

  2. Най-после изплю камъчето: „комунистически“… много страшно!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s