Кримският синдром на Америка

krymБившите посланици на САЩ: Русия скъпо ще плати за присъединяването на полуострова

Бившите посланици на САЩ в Украйна Стивън Пайфър, Джон Хърбст и Уилям Тейлър призоваха Запада да накаже Русия „заради Крим“. Дипломатите сътвориха колективна статия за целта, която публикува International New York Times.

Главната теза на статията е следната: САЩ и ЕС трябва да направят всичко възможно, за да плати Русия скъпо за присъединяването на Крим.

„Прекратяване на военните действия в Украйна, възстановяване контрола над страната от украинското правителство, стабилизация на ситуацията на Изток не са основните критерии за завръщането към нормалния живот, – цитира РИА „Новости“ становището на авторите на статията за украинската криза. – Западът не трябва да забравя Крим“.

183571А за да не изневери паметта на престаряла Европа и на задокеанските й партньори, бившите посланици призовават на практика да не се признава, че полуостровът се намира под руска юрисдикция. Пайфър, Хърбст и Тейлър предлагат да се направи максимално сложно получаването на визи за кримчаните с руски паспорти – хората, които подават документи с тази цел да се насочват към Киев.

Следващата точка в антируската програма на екс-посланиците е въвеждането на санкции по въздух и вода. Най-големите авиокомпании на Запада, според тях, трябва да се вслушат в зова на украинските власти, които твърдят, че имат право да контролират въздушното пространство над Крим. А най-големите лайнери трябва да се промъкват към Крим само с разрешението на Киев.

Бившите американски посланици очакват от западните компании предварително да съгласуват инвестициите си в Крим.

Всичко това показва кое е най-главно за американците и защо те продължават да се тресат в истерия на тема Крим.

Обикновените американски граждани абсолютно не се интересуват от случващото се в зоната на горните писания. Те са потънали в дълбоко безразличие. Безразлично им е, че в Юго-Източна Украйна загиват хора.

В кампанията по измъкване на Украйна от сферата на влияние на Русия, американците от властовите среди се интересуваха само от едно – Крим е важен, защото той е една готова инфраструктурна площадка с възможности за бързо разполагане на бази на НАТО там. А това фактически означава, че се блокира военното присъствие на Русия на Черно море. Но Москва ги натика в кучи г…з, както се казва. И, съвсем естествено е, че американците сега с всички сили ще се опитват да пречат на Русия да развие Крим като част от своя теротиря. Дори ще пречат Москва въобще да не може да „шутира“ Крим напред в материала.

Учения украинских ВС в Черниговской областиДа видим какво направи Украйна с Крим за всичките тези години след разпадането на СССР?
Отговорът е прозрачно ясен – държеше Крим в полугладно състояние. Защото Силният Крим означаваше само едно – силна автономия. И, съответно, това предполагаше по-мирен вариант за разиграване на сценария за превръщането на автономията в независима територия. Ето защо американците предлагат сега санкции.

Но годпода дипломатите признаха, въпреки всичко, че в близко бъдеще Украйна не може да възстанови контрола над полуострова. От друга страна, пък, истеричната им риторика по темата продължава.

Апропо, американците нямат начин да говорят по друг начин. Ако те признаят Крим, то фактически признават, че самите те са забъркали тази манджа с грозде. Трябва да признаят и още нещо – че ръцете им са окървавени с кръвта на загиналите невинни хора в Украйна. Жителите на Донбас.

Има и трето обстоятелство – президентските избори. Господа бившите посланици, както и който и да е представител на американския политически елит, са въвлечени в перманентна борба за власт. В тези непрестанни политически властови кълбета е добре да се плюе по Русия постоянно, непрекъснато – та темата Русия е номер едно във всички американски средства за масова информация.

Друг е въпросът, че т.нар. санкции са напълно нереални. Ето един пример: Вашингтон вече заплаши, макар и неофициално – проблеми ще имат тези, които и в бъдеще ще се гмурват в Русия. И съответно, който пътува в Петербург на икономически форум, например.

UkraineА кремълската администрация намекна – също тайно – че по-сложно ще бъде за тези, които няма да решат да се гмурнат в Русия. В крайна сметка, дори тези, които твъряха, че няма вече да стъпят в Русия, пристигнаха там.

И това е разбираемо – в голяма степен бизнесът днес е заложник на политиката. Съществува т.нар. икономическа целесъобразност, а и желанието на всички мощни иконимически субекти, а и на малките такива да получават все по-голяма и по-голяма печалба е незатихващо…

Наистина се оказва, че бизнесът е притиснат от две страни – като в менгеме. Вероятно и с  Крим ще се случи същото. Ако продължат да се плашат инвеститорите,че всички техни инвестиции в Крим трябва първо да се съгласуват с Киев – полетите, използването на пристанищата…, ще станем свидетели на голям цирк с непредвидими последствия.

Обективната реалност е следната – Киев не приема Крим. И това е факт. И инвеститорите трябва да избират – да се придържат към съветите на Вашингтон и да губят пари …Т.е. да променят напълно своите логистични схеми и графици, да регистрират нови компании, да работят с други пристанища…Или да приемат действителността и да се договорят с Москва или Симферопол.

По всичко личи, че Русия ще понесе много хули по себе си до края на президентските избори в САЩ. А после?
После ще повикат още малко, а накрая ще ударят спирачките. И в окончателен вид въпросът с Крим ще бъде решен след следващия сблъсък на интереси между Москва и Вашингтон: вероятно в същата тази Сиря, а вероятно в Ирак, а вероятно на друго място.

Russian President Putin takes part in a live broadcast nationwide phone-in in MoscowЗападните санкции са глупави и политически мотивирани. Те удрят най-вече обикновените кримчани. Защото Вашингтон (и въобще западните посолства и консулства) имат реална възможност да се гаврят с хората с руски паспорти, които живеят в Крим, и да не им дават визи.

Всичко друго – и въздушното пространство, и корабоплаването – това е бизнес. Големите лобисти просто ще заставят истеричните политици да смегчат формулировките си и да намерят някакви вратички, за да могат инвеститорите да продължат работата си.

Дали няма да има разочарование сред кримчаните, които вече са руснаци? И как Русия може да им помогне?

Това вече е дипломатическото изкуство на Лавров и неговото министерство – да намерят изход от ситуацията. Жителите на Крим, вземайки решение да се присъединят към Руската Федерация, виждаха прекрасно какъв вой се надигна около събитията – те трябваше да са наясно, че ще им се наложи да понесат на плещите си някакъв удар. Защото приказките съществуват само в книжките!

Повече от ясно и видно е, че САЩ и Западна Европа са абсолютни циници и двулични97ee54fd883e967cb1897864045b0567
Предложението на бившите американски посланици за санкции ще бъде засипано от критики.

Би било напълно логично, ако в последна точка на плана си те сложат фразата: „И да приеме Русия следния курс на долара – сто рубли за един долар“…Т.е., искам да кажа, че всичко, което тези тримата заявяват, вероятно, звучи прекрасно само във вестникарско издание. Но, повече от видно е, че те имат твърде малък опит в практическите дела на бизнеса в условията на капитализъм. А при капитализма не бива да се посатвят спирачки на бизнеса, а и да се предписват рецепти отгоре за неговото развитие. В противен случай бизнесът се разярява и има опасност за авторите на рецептите, които и да са те, да получат един шамар по двете бузи, а и един удар зад врата или в задните меки части, казано цинично и символично.
Да принуждаваш авиокомпаниите да летят или да не летят – те е абсолютно невъзможно. Всяка частна авиокомпания има само една единствена цел – печалба! Ако има печалба, тя ще лети. Ако няма печалба – няма да лети. Точка по въпроса.

Да издаваш или да не издаваш визи на руски граждани – е по-сложна тема. Но и тя, разбира се, има търговско измерение. Значителна част от руснаците пътуват в чужбина по някакви търговски въпроси, за сключване на сделки, за инвестиции и прочие делови цели. А да забраниш всичко това означава само едно – да подрониш собствените си икономически основи.

te7v20ugiiw_0Да припомним за Европейската конвенция за правата и свободите на човека, м!
Русия е поставила подписа си под много конвенции, забраняващи каквато и да е дискриминация по различни признаци. Т.е. съществува огромен масив от международни документи, които гарантират правата на конкретния човек.

Доста отдавна, още от 1975 г., от момента на подписването на Хелзингския документ, светът живее в друг формат. В него личността е най-голяма ценност. Така поне пише и произлиза от документите. Като оставим настрана ефективността на тези документи и лицемерното разминаване между думите и делата в капиталистическия свят, няма как да не признаем, че конюнктурните моменти в световното обществено развитие няма как да поколебаят вече тази нова постановка в човешкото мислене.

Що се касае до претенциите на Украйна или други държави върху някои територии, то тук няма вече какво да кажем. С Крим от известно време вече не могат да се правят сделки. На никаква цена. Защото става въпрос за териториални въпроси между суверенни държави. А носилел на суверенитета е народът. Ако разгледаме внимателно процедурата по присъединяването на Крим към Русия, ще видим, че основание за присъединяването беше волята на живеещия там народ.

Никой не спори, че полуостровът влиза в състава на Украинската ССР в рамките на единна държава в тези административни граници, които тогава са съществували – по някакво си в миналото съгласие този въпрос е бил решен съвсем деликатно. И това е нормална практика. Затова да се твърди, че границите няма да се променят никога и по никакъв начин – е абсолютно утопично…

069CD651-5C5D-417C-8BE2-8938D9749873_cx0_cy0_cw0_w800_r1А принципите за ненарушимостта на границите…?
Разбира се, че пряката агресия е недопустима, военна намеса също. Но да се отменя волята на народа – това е нарушение на международното право.
И е много сериозно нарушение.

A pro-Russian protester waves Russian flag as he looks out of a window of seized regional administrative building in KharkivС една дума казано – ако американските екс-посланици продължат да са в истерия, незабавно да заминат на лечение.
Може и в Крим 🙂

Един отговор на “Кримският синдром на Америка

  1. Това авторска статия на Петя ли е? Не е подписана, но стилът е нейният, както и разсъжденията са типични, досущ като нейните (доколкото я познавам като политически анализатор)…

    Впрочем, общо взето съм съгласен с написаното, с изключение на някои дребни неща, но с Петя няма да се заяждам.

    Мога да добавя една връзка по темата:

    atakavarna.com/wp-content/uploads/2014/06/celta-na-prevrata-v-kiev.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s