Откритие: Динозаврите били мезотермални животни

Динозаври 029Това е особен вид живи същества, съхраняващи постоянна температура на тялото

Динозаврите не са били нито топлокръвни, както съвременните млекопитаещи и птици, нито хладнокръвни, както влечугите и амфибиите. Изследванията на американските учени, публикувани на 13 юни в списание Science, доказват, че в организмите на тези древни същества са се съчетавали и двата вида.

Палеонтолозите и биолозите от университетите в Ню-Мексико и Аризона твърдят, че динозаврите, населяващи Земята преди милиони години, трябва да бъдат причислени към особена категория живи същества, които те наричат мезотермечни, т.е. средно между топлокръвни и хладнокръвни.

Динозаври d_22Изследователите отбелязват, че съществата, които притежават способността да съхранят постоянна температура на тялото, се отличават с повишен метаболизъм. Те се движат по-бързо, изразходват повече енергия и се нуждаят от по-голямо количество храна. Такива същества са млекопитаещите и птиците. Температурата на тялото на хладнокръвните се променя в зависимост от обкръжаващата среда. Те се нуждат от по-малко храна, защото икономично изразходват енергията, но те са и по-малко активни. Към този вид животни се причисляват влечугите, амфибиите и рибите.

Както отбелязват биолозите, и двете групи се различават с различните темпове на израстване: топлокръвните увеличават ръста си по-бързо, а хладнокръвните – по-бавно. „Ако се повиши метаболизмът два пъти, то точно два пъти се увеличава и ръста“, – подчерта ученият от Университета в Ню-Мексико Джон Грейди.

Ученият твърди, че може да се разбере колко бързо е израствало животното, ако се изучат неговите кости, по които се образуват своеобразни „годишни кръгове“ – като тези по дърветата. Учените анализирали структурата на костите на 381 вида животни, сред които 21 вида динозаври – тиранозаври, аплозаври и троодони, и стигнали до извода, че темповете на ръста на древните животни били средни – по-високи от хладнокръвните, но по-малки от топлокръвните.

Динозаври 0„Резултатите ни показаха, че метаболизмът на динозаврите не е бил характерен за топлокръвните, нито за хладнокръвните организми. Те не са функционирали така, както млекопитаещите и птиците, но и не както рибите“, – подчертава еволюционният биолог от Университета в Аризона Брайън Енквист.

Както твърдят учените, динозаврите имали частично топлокръвно тяло, както топлокръвните, а и частично се влияели от обкръжаващата среда – подобно на хладнокръвните. Според изследователите, животни, които използват подобна стратегия, има и сред съвременните обитатели на Земята. Към този вид животни се отнасят някои видове акули, костенурки, а също ехидната. „Този вид животни понижават температурата на тялото си, когато се потапят по-дълбоко във водата, но температурата е винаги по-висока от обкръжаващата среда“, – пояснява Грейди.

Динозаври e026Динозаври_42

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s