В затворите в Калифорния насилствено стерилизират жени

стерилизация k_dРезултатите от проверката на затворите в щата Калифорния потвърдиха данните, които за първи път бяха публикувани от журналистите миналата година. В затворите в щата за 7 години 144 жени са били стерилизирани без тяхното съгласие. Одиторите настояват да се извърши разследване и да се накажат виновните.

Одиторът на Калифорния Илейн Хоули обвини властите в САЩ, че жените-затворнички са били стерилизирани без тяхно знание и съгласие, съобщи The Raw Story. По данни на проверката, за периода от 2005 до 2012 г. са били извършени 144 стерилизации. Законодателството на Калифорния изисква подобни процедури да се извършват само със съгласието на пациентите.

Проверката в затворите в Калифорния е проведена след скандални публикации. Журналистически разследвания преди около година съобщиха, че медицинският персонал в затворите е принуждавал осъдените да се подлагат на подобни операции. На операции са били подлагани жени, които, според администрацията на затворите,  скоро отново щели да попаднат зад решетките.
Според данни от проверката, стерилизацията се е прилагала по отношение на тези жени, които преди това са били бременни 5 и повече пъти, които имат минимално образование.

В отчета се казва, че властите в щата, отговорни за медицинската помощ в затворите, са заявили, че не са задължени да следят получават ли затворническите медици разрешения за операции.

Одиторът Хоули е настояла федералните власти да предприемат дисциплинарни мерки към онези медици, които са извършвали незаконна стерилизация в затворите, а също и да се продължи разследването.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s