„Майките на Украйна“: Силоваците знаеха, че стрелят срещу руски журналисти

Запорожцева 24Ръководителката на общественото движение „Майките на Украйна“ Галина Запорожцева каза, че укринските силоваци са знаели, че стрелят по руски журналисти. Запорожцева каза също, че украинската власт не смята убитите войници за загинали, това позволява на властите да не изплащат парични компенсации на роднините им.

„Когато връщат войниците мъртви, те не се смятат за загинали, а за умрели. Властта не иска да издава документи, че те са участници в бойни действия“, – отбеляза лидерът на общественото движение.

Това не е първото подобно съобщение от началото на кризата в източна Украйна. В средата на април майката на загиналия около Волноваха украински военен Татяна Маринич също алармира за несъответствия в документите.

Запорожцева 7d„В документа за смъртта пише, че всички момчета са открити на улицата. Защо там не е посочено, че синът ми е умрял по време на военни действия? В документите пише, че той е умрял в резултат на огнестрелна рана. Никъде не пише, че той е загинал като военнослужещ. Къде не пише, че раните са получени в резултат на военна операция“, – цитира жената канал ТСН.

Запорожцева разказа и подробности около операцията, по време на която загива операторът на Първи канал Анатолий Клян. Според общественичката, тя и колегите й са поканили руснаците на митинг на войнишките майки, където те изискали да се пуснат наборниците у дома след приключване срока на службата. „Присъствието на руските журналисти за нас е гаранция за безопасност“, – отбеляза шефката на обществената организация.

Запорожцева смята, че силоваците са знаели по кого стрелят. „Те стреляха по автобуса, те знаеха, че там има възрастни жени. Украинската власт не разследва подобни престъпления. Местните жители казват, че се стреля специално срещу журналисти“, – отбеляза Запорожцева.

Запорожцева 50„Искам да изразя съболезнованията си на роднините и близките. Тези хора искрено искаха да ни помогнат. Как сега да погледнем руснаците в очите? Та те загиват заради нас“, – подчертава жената.

Ръководството на Първи канал потвърди за гибелта на оператора Анатолий Клян в Донецк. „Тази нощ в Донецк загина нашият колега, операторът от Първи канал Анатолий Клян. Трагедията се е случила до една от войнските части, където снимачната група пристигнала за поредния си репортаж. От страна на украинските силоваци неочаквано била открита стрелба. Анатолий Клян бил смъртоносно ранен в корема“, – се казва в съобщението на телевивизионния канал.

Един отговор на “„Майките на Украйна“: Силоваците знаеха, че стрелят срещу руски журналисти

  1. Когато Вашингтон учи на демокрация, хуманизъм, права на човека и свобода на словото, всички са във възторг от делата на най-любимите им ученици!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s