Der Standard: Путин се прокрадва към бреговете на Америка

Vladimir PutinПутин има намерението не само да „превземе“ страните от Латинска Америка, но и да укрепи позициите на руския флот в Атлантика, договаряйки се за създаването на бази в Куба и Уругвай. Това той ще се опита да постигне по време на визитата си в Южна Америка, смята Der Standard. За САЩ подобно поведение на Русия е тревожен знак.

Според мнението на австрийския вестник Der Standard, визитата на руския президент Владимир Путин в Латинска Америка ще бъде посветена не само на антиимпериалистическата риторика. Пътуването на Путин е част от геополитическото настъпление на Русия, смята авторът на статията.
Изданието съобщава, че в навечерието на визитата на Путин Руската Дума е освободила Куба от плащането на 90% от нейния 35-милиарден доларов дълг (25.7 милиарда евро), който е взет още от съветско време. Така Куба ще се върне на международния финансов пазар и този жест на Москва ще й донесе колосално облекчение, отбелязва Der Standard.

Особен интерес за Москва представлява новата зона за свободна търговия в пристанище Мариел, защото Русия търси „лотистични бази“ за снабдяване на руския флот, пише авторът. Намерението да се създаде такава база на 145 километра от американския щат Флорида трябва да събуди във Вашингтон спомени за Карибската криза от 1962 г., да стане тревожен сигнал за американското ръководство, предполага Der Standard. Изданието цитира изказването на генерал Джеймс Кели от Южното командване на въоръжените сили на САЩ: „За последните три десетилетия не сме виждали подобно значително руско военно присъствие в Латинска Америка“.

Авторът на статията припомня, че по време на студената война Москва е била близък съюзник на Хавана, доставката на нефт е причината за оцеляването на Карибската държава. 35% от БВП, 85% от външния търговски оборот и почти всички кредити са пристигали от Москва – не на последно място заради ембаргото, въведено от САЩ. Заедно с разпада на СССР през 1991 г. са прекъснати връзките с Куба, което и довежда до драматичната криза на острова, но през последните няколко години правителствата на Русия и Куба отново поемат курс към сближаване, отбелязва австрийското издание.

Съобщава се, че Владимир Путин ще посети също Аржентина, където ще договаря проекти в сферата на енергетиката, и Бразилия, където ще вземе участието в срещата на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР), която ще се състои на 14 и 15 юли.
Der Standard отбелязва, че за изминалите години Москва е продала на Латинска Америка оръжие за 14 милиарда долара. Авторът на статията пише, че понастоящем Путин е планирал среща с уругвайския президент. Хосе Мухика търси инвеститори за дълбоководно пристанище, което ще се построи в Южния Атлантик достатъчно далеко от САЩ, и, според австрийското издание, именно благодарение на това то може да се превърне в удобно пристанище за началото на руската стратегическа експанзия.

Според автора, пътуването на Путин, имащо за цел завоюването симпатиите на Латинска Америка, ще бъде увенчано от спортно събитие: приемането на щафетата за световния шампионат по футбол през 2018 г. в Москва. Настоящият шампионат струва на Бразилия 8.5 милиарда евро, но Москва ще похарчи 7.3 милиарда. Имайки предвид хвърлените милиони за Олимпийските игри в Сочи през 2014 г., никой не бива да се съмнява, че следващият световен шампионат по футбол ще се окаже по-скъп от бразилския, отбелязва Der Standard.

2 отговора на “Der Standard: Путин се прокрадва към бреговете на Америка

  1. Крайно време бе американците да получат отговор от Русия за грубите си атаки, използвайки латинска америка като контрапункт на Украйна! САЩ ще съжаляват за новата студена война….

    • …американския лешояд решил да се позабавлява като подигравателно започнал да кълве изотзад, спокойно дремещата руска..мечка.
      Увлечен в любимото си занимание, в един момент резултата от тъпата игра на лешояда била облак оскубана перушина от оплешивяло и оголено пиле, ужасено бягайки встрани, в коментар и търсене за нови хомосексеални санкции, нравещи се само на такива като..Плевенлиев…,е..и Меркел.
      В същност..дали някой знае последните две от какъв пол са??

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s