Havana Times: За кубинците Русия все още е СССР

CUBA-RUSSIA-CASTRO-PUTINПриемайки Владимир Путин, лидерът на Куба Раул Кастро се обърка и нарече Русия Съветски съюз. Както отбелязва местното издание Havana Times, това съвсем не е случайна грешка, защото кубинското правителство не вижда разлика между СССР и съвременна Русия и се радва на завръщането на съюзника си в борбата срещу американския империализъм.

По време на срещата си с Владимир Путин лидерът на Куба Раул Кастро се обърка и нарече Русия Съветски съюз. Но за  грешката има реално основание, пише вестник Havana Times.

„За официалната кубинска преса и за много високопоставени чиновници е нормално да говорият за съвременна Русия толкова дружелюбно, както по времето на бившия Съветски съюз“, – пише авторът.

Официальный визит президента России В.Путина на КубуВ речта си Раул Кастро отбеляза, че в света започва да се завръща онова равновесие, което беше нарушено с разпадането на социалистическия блок. Признаци за възстановяването се окриват на база политиката на основния гарант за баланса на силите  – Русия. Кастро вижда това както на международната арена, така и в новите двустранни отношения на Русия със страните в света, пише Havana Times.

За висшето ръководство на Куба няма никаква принципна разлика между социалистическия СССР и новата руска държава. Кубинските чиновници са подтикнати към подобно становище от „колониалния си манталитет“, – подчертава авторът. Та Владимир Путин е представител на „стария“ съветски апарат, с който кубинската номенклатура е свикнала да се сравнява.

Изданието твърди, че Куба си затваря очите за новата роля на Русия на международната арена, а също и за руския империализъм – като испанския, британския, немския и китайския. Кубинското правителство традиционно признава само „империализма на САЩ“, отбелязва Havana Times.

Изхождайки от факта, че кубинската икономика и до сега действа на принципите на плановостта в условията на обкръжаващия я капиталистически пазар, ръководството на Куба допуска, че за Русия промените означават преход от „държавен социализъм“ към авторитарен държавен капитализъм.

Путин в Куба 92390-4„Врагът на моя враг е мой приятел“ – този принцип следват и двете държави, затова е нормално да постигнат договорка, пише Havana Times. Не е изненада, че крахът на социализма в Куба не се обсъжда. Не е изненада, че Путин опрости на Острова на Свободата всички задължения.

Проблемът е в товав, че Русия, като военна държава, може да предложи на Куба твърде малко, ако го сравним с предоставяното й от Съветския Съюз. Това в перспектива ще потуши кубинския ентусиазъм по повод сътрудничеството с Русия, отбелязва изданието.

На този етап между авторитарна Москва и военното правителство отношенията си остават по примера на  „съветските“ времена.

Официальный визит президента России В.Путина на Кубу

Един отговор на “Havana Times: За кубинците Русия все още е СССР

 1. Това ми звучи като нещо писано от „пета колона“. Нищо не знам за „Havana Times“, но започвам да се съмнявам в патриотизма на тази медия. Впрочем, даже самото й заглавие вече ме кара да застана нащрек. Защо е на английски, като един вид, „Ню-Йорк Таймс“? Такива бълвочи в Русия би могла да ги напише, да речем, някаква медия от сорта на „Эхо Москвы“, „Слон“ и т.н.

  „Врагът на моя враг е мой приятел“ – така може да тълкува събитията само засегнатата страна. Тоест, споменатият Враг. Защото той много добре знае на кого и как точно му е мърсувал.

  Всъщност, двете страни търсят стратегическо сътрудничество и това е напълно нормално, особено предвид тежкия гнет, на който са подложени. А те се стремят към напредък и благоденствие, което е най-естественото нещо на света. След като някой те хапе и те души, нормално е да се обърнеш към този, който ти подава ръка.

  Всъщност, в Куба няма отстъпление от социализма, има просто едно закономерно узряване на плановата икономика, съобразено с технологичното развитие и с развитието на икономическите теории. Това е даже добре за страната.

  В Русия има силна централна власт, но не и „държавен капитализъм“. Това е изкривяване на истината, т.е. – манипулация. Путин не е създал съществуващата сега държавна система. Създадоха я именно САЩ, при съдействието на слугите си Горбачов и Елцин. И сега я критикуват – ха-ха, каква наглост! – след като именно те създадоха олигарсите, те спретнаха безогледната приватизация, свързана с чудовищна корупция и с възникването на мощна организирана престъпност. Точно те имаха нужда от всичко това. За целта именно те написаха руската конституция и 2/3 от руското законодателство! И до днес се навират директно в управлението на страната чрез петата си колона. Ако това не е наглост, просто не знам какво ще да е.

  Именно Путин е за по-социална държава, с по-справедливо разпределение на доходите, с по-висока солидарност и обществена справедливост, при запазване на конкуренцията и пазара. Ако бъде оставен на мира, би прокарвал именно такава политика. Тоест, би повел Русия към този модел на развитие – типично руски, уникален, съчетаващ предимствата на „стария планов социализъм“, и запазващ възможностите за свободна стопанска инициатива. А явно това е, към което се стремят и в Куба. И именно затова петата колона вие от злоба. Защото много се страхува от този вариант – да не би да се получи на практика такава функционираща икономика и проспериращо общество, което евентуално да служи като пример за останалите народи по света.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s