Моралес: Банката на БРИКС ще ликвидира финансовата зависимост на Латинска Америка

ap517612742566Споразумението за създаването на банка беше подписано тази седмица на срещата на БРИКС в бразилския град Форталеза. Банката ще бъде една от най-големите банки за развитие в света. Обявеният капитал е в размер на 100 млр долара.

Президентът на Боливия Ево Моралес смята, че с появата на Банка на БРИКС ще бъде ликвидирана финансовата зависимост на страните на Латинска Америка от международните финансови организации.

„Това ще бъде нов икономически инструмент, който ще ликвидира поробването от страна на международните финансови организации. Мисля, че този фонд може да ни помогне да приключим с финансовите спекулации и икономическата гавра, която извършват някои могъщи държави, използвайки за целта империите си“, – цитира Моралес La Segunda.

„В Боливия във времената на неолиберализъм някои международни организации ни шантажират и разграбват природните ни ресурси“, – подчерта боливийският президент.

Споразумението за създаването на банката беше подписано тази седмица на срещата на БРИКС в бразилския град Форталеза. Банката ще се превърне в една от най-големите банки за развитие в света. Обявеният капитал е в размер на 100 млрд долара.

В Банката на БРИКС е предвидено равно разпределение на капитала и правата за управлението му. Щаб-квартирата на банката ще бъде разположена в Шанхай, Китай. Банката ще позволява на страните от БРИКС самостоятелно да формират политиката си по въпросите за кредитирането.

Един отговор на “Моралес: Банката на БРИКС ще ликвидира финансовата зависимост на Латинска Америка

 1. И после, Русия не била водеща световна сила! Даже в качеството си на колонизирана от щатите страна (а тя е точно такава!), Русия все пак си остава (все още) супер-сила с огромен международен авторитет.

  Публична тайна е, че именно Русия е доминиращият член на БРИКС. И това е прекрасно. А само на половин крачка зад тях е Китай. Това са всъщност истинските идеологически – бих казал даже, духовни – опоненти на САЩ. Докато Бразилия, Индия и ЮАР са новата кръв на света. Между другото, не е лошо да погледнете развитието на БВП и кривата на нарастване на населението на Бразилия за последните 10 години. Ще бъдете впечатлени от темповете на развитие… Ето защо БРИКС не само може, но и ЩЕ блокира глобалната хегемония на англо-саксите, с техните планове за световно господство.

  Защо въпросната банка не беше направена досега? Защо латино-американските страни не можаха сами да се обединят, за да „ликвидират финансовата зависимост на страните на Латинска Америка“? Защо чакаха да се появи нов световен съюз, доминиран от Русия, който да свърши тази работа?

  Отговорът е ясен. Защото Русия е духовният водач на света. Такава-онакава… – тя е. Друг, по-добър духовен лидер в момента просто няма. А пък лидер на самата Русия е разбунтувалият се Путин, който така и не можа (и слава Богу!) да се примири с колониалния статут на своята страна. Статут, закрепен в писаната от вашингтонски „експерти“ руска конституция и поне в половината руско законодателство, прието именно под щатски натиск.

  Правете си изводите сами…
  Не искам да идеализирам нито Путин, нито Русия. Но някои наблюдения просто се натрапват. Нищо на света не е идеално. Но все пак, когато някои неща явно изпъкват на фона на другите, си струва да ги забележим, нали?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s