BBC: За Киев воюват чуждестранни наемници-неонацисти

PSC-1Журналистката от ВВС Дина Нюман взе интервю от шведски снайперист на име Микаел Скилт, който се сражава в батальон „Азов“. Снайперистът споделя неонацистки възгледи, а батальонът, в който има и други чужденци, е въоръжен от МВР на Украйна. Авторът на статията предупреждава: украинската власт трябва да внимава, избирайки помощниците си в борбата за демокрация.

Появата на крайно десни активисти – както чужденци, така и местни – сред украинските наемници, които се сражават в източната част на страната, предизвиква тревога, пише в статията си за ВВС журналистката Дина Нюман.

В статията си тя представя шведския снаперист Микаел Скилт. Той служи седем години в шведската армия и в Националната гвардия на Швеция. Днес се сражава в проукраинския батальон „Азов“. Опълченците го смятат за твърде опасен и обещават награда за главата му в размер на 7 хиляди долара.

В телефонен разговор с журналистката Скилт твърди, че в батальона е командир на разузнавателния отряд, снайперист и координатор по прочистването. Що се отнася до политическите му възгледи, то Михаил Скилт нарича себе националист (по-точно казано неонацист, подчертава журналистката): „Би било глупаво от моя страна да не  призная, че ме вълнува оцеляването на бялата раса. След Втората световна война победителите написаха своята история, те решиха, че сега е лошо да се говори, че си бял човек и да се гордееш с това“.

Микаел е против смесването на расите и не смята евреите за бели хора, твъди журналистката. Нещо повече, според думите му, той има немерение да замине за Сирия, да воюва за президента Асад, който, както той смята, се бори срещу международния ционизъм. Не всички възгледи на Скилт се споделят от батальона „Азов“, който се състои от около 300 човека. Някои от колегите му, казва Скилт, носят свастики. Според думите му, сред бойците има дори един либерал – „не знам как той е попаднал там“.

Както твърди Скилт, в батальона „Азов“има много малко чужденци, и не им плащат за това, което те правят там. „Те смятат това за лично благо – да пристигнат тук и да се сражават“, – обяснява шведът. Впрочем, Скилт очаква скоро чужденците да станат повече, защото в батальона се е появил специален човек, който се занимава с търсене на чуждестранни граждани, при това „сериозни бойци“.

Батальон „Азов“ е сформиран и въоръжен с помощта на МВР на Украйна. На въпроса на журналистката за връзките на батальона със Социал-Националната Асамблея, съветникът на министъра на вътрешните работи Антон Геращенко възмутено отговаря: „Това е партия на патриотите на Украйна, които отдават живота и здравеот си, докато богатите европейци само говорят за помощ. Кога гражданите на Англия ще започнат да ни помогат да се борим с терористите, които тук изпраща президентът Путин? Т.е. не четете морал и не задавайте въпроси за една или друга партийна принадлежност“.

Според Геращенко, в батальона няма чуждестранни бойци. Той твърди, че никога не е чувал за Михаел Скилт. „Граждани на Швеция, Италия и други държави съпровождат батальона като чуждестранни кореспонденти“, – цитира думите на чиновника ВВС.

Украйна е демократична държава, в която ултрадесните  и националистическите идеи се ползват с популярност сред населението, уточнява изданието. Но експертът по ултрадесни движения Антон Шеховцов смята, че  украинските власти трябва да знаят кого въоръжават в борбата си за демокрация в страната. „Неонацистите в източна Украйна са не по-малка опасност, отколкото сепаратистите -екстремисти“, – цитира ВВС експерта.

Един отговор на “BBC: За Киев воюват чуждестранни наемници-неонацисти

  1. Това отдавна не е никаква новина. Но материалът е добър като поредно потвърждение, че наказателните подразделения на фашистите са скалъпени от всевъзможни негодници. Това е една пъстра наемна сган от главорези и психопати. Сред тях има както местни украински престъпници, освободени за целта от затворите, така и чуждестранни наемници, накратко – всякакви подобни кръвожадни твари, които е доста трудно да бъдат считани за хора. Във всеки случай, за нормални хора. Това са те, така наречените „елитните части“ на „независима Украйна“, които ужким се борят за „освобождаване на страната“ от „сепаратисти, терористи и руски агресори“.

    Впрочем, лошо няма. Снарядите еднакво добре разкъсват всякакво месо. Включително и това на наемници, даже и на такива, считани за „твърде опасни“. Войната си е война. И в нея се побеждава не със злоба, с омраза, с животинска кръвожадност и с психопатски изстъпления. Киевските наказателни батальони не са истинска армия. И по тази причина не само не могат да победят, но и накрая неизбежно ще бъдат изтребени до крак.

    Жалко обаче за десетките хиляди невинни мирни граждани, които наемниците ще успеят да убият преди това. Защото всъщност, именно това е основната им задача – да зачистят територията на Новоросия. Да убият колкото може повече руси – жени, деца, без разбор, за да ги заставят да се изселят от там. Това е тяхната истинска мисия. Затова колкото по-скоро тези чудовища бъдат изтребени, толкова по-добре.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s