„Милият“ съюзник на Америка

САЩ Укр zasedanie-ukrainsko-amerikanskogo-torgovogo-sovetaСАЩ ще контролират напълно украинската армия?

Конгресът на САЩ прие Закон за предоставяне на Украйна, Грузия и Молдавия статус на „сюзници на САЩ“ без държавите да влизат в НАТО. Документът се нарича Russian Aggression Prevention Act 2014 (Акт за предотвратяване агресията на Русия), подготвен е и е лобиран от група конгресмени, настояващи администрацията на президента Барак Обама да предприеме решителни действия в борбата срещу Русия.

Ето как изглеждат някои от точките в Документа:

– освен общия статус на съюзници на САЩ, който гарантира на Украйна „помощ от НАТО и САЩ в името на сигурността“, актът предвижда предоставяне на пряка военна помощ за Украйна в размер на 100 милиона долара само за 2014 г. Към сумата е включено противотанково и зенитно въоръжение, стрелково оръжие, защитни транспортни средства, оптически прибори, контролно-измервателни прибори, логистично оборудване и т.н.

– Украйна ще получава данни от американското разузнаване, включително данни за движението на руската армия по територията на Русия и Украйна.

– предвижда се разширяване на възможностите за сътрудничество между Украйна и САЩ във военната сфера – учения, консултации, тясно коопериране в сферата на военно-промишлените комплекси и възможност Украйна да получи от САЩ въоръжение и специална техника, която не е предназначена за експорт.
– актът констатира анексирането от страна на Русия на украинска територия.

Конгресмените препоръчват на президента на САЩ незабавно да засили взаимодействието в сферата на отбраната с постсъветските държави. Не по-късно от 90 дена от приемането на закона държавният секретар и шефът на Пентагона трябва да започнат подготовка за преговори с новите съюзници „за укрепване на съществуващото и развитието на новото сътрудничество в сферата на отбраната“.

Какво ще повлече получаването на статуса на съюзници на Щатите на Украйна, Грузия и Молдавия? Доколко това ще усложни ситуацията за Русия и постсъветското пространство?

– Акт 2277 дава възможност на САЩ да разгърнат в Украйна цяла мрежа от военни съветници, а така фактически да вземат под пълен контрол украинската и грузинската армия, смята военният експерт Анатолий Ел-Мюрид. – Примерно по такава схема СССР действаше в Афганистан – съветските военни съветници присъстваа тогава във всяка афганска част, по същество ръководеха афганистанските военни.

Проблемът е в това, че американците нямат много пари в момента. Впрочем, те могат да превъоръжат Украйна с помощта на съветските военни запаси, които все още има в Източна Европа. Понастоящем източноевропейските държави в значителна степен преминаха към натовските стандарти, а съветското въоръжение, което те все още имат, активно се преразпределя по различни направления. Ако украинската армия трябва да се превъоръжава, то те ще го направят тъкмо с подобно оръжие.

По всяка вероятност, американците напълно ще променят структурата на армиите в Грузия и Украйна, ще ги преформатират в армии за спецоперации.

– Заплаха ли е такава армия за Русия?

– Не. Тя е твърде малобройна и не може да изпълнява стратегически задачи. Но американците могат да я преориентират за война в Крим.

– Наистина ли очаквате Украйна да нападне Крим?

– Теоретически – да. Днес Новорусия е решена максимално да намали броя на украинската армия. Ако Новорусия успее да извърши това, то няма да има кой да напада каквото и да е руско. В най-близко време Киев ще се сблъска с катастрофа в икономиката, както и с тотално поражение в битката с Новорусия. В тази ситуация украинското ръководство трябва да преориентира вниманието на населението и да прехвърли трудностите върху външния враг – Русия. Лозунгът „Да върнем Крим“ ще стане много актуален. Фактически, война за Киев – това е политическото спасение за Киев.

– Защо Конгресът на САЩ тръгна да прави тъкмо днес Украйна свой официален съюзник?

– При Виктор Янукович предоставянето на Украйна на статуса на съюзник на САЩ беше абсолютно невъзможно. Янукович предпочиташе да маневрира между Русия и Запада и нямаше да тръгне по подобен радикален път. А настоящото правителство в Киев открито нарича Русия агресор и враг – с тях американците няма да имат проблеми.

– Каква е прогнозата ви – ще предостави ли Обама сюзнически статус на Украйна?

– Мисля, че ще го направи. Днес, след историята със сваления малайзийски Боинг, върху амеиканския президент ще започнат яростно да упражняват натиск. Този статус е в амките на общата стратегия на САЩ: да създава огнища на напражение около руските граници. Засилвайки армията на Украйна, американците ще създадат и ще разпалват още и още такива огнища.

– Грузия и Молдавия също са потенциални огнища на напрежение?

– Молдавия волю или неволю трябва да реши въпроса с Приднестровието. Грузия също има териториални проблеми – с Южна Осетия и Абхазия. Проблемът е в това, че Русия реши въпроса с Южна Осетия и Абхазия така, че Грузия винаги има възможност официално да обоснове военните си действия, за да върне териториите си.

– Какво трябва да направи Русия?

– Русия спешно трябва да реши украинския въпрос.

– Акт 2277 е най-вече политически жест, никой по-рано не пречеше да се развива военното сътрудничество с Украйна, – отбелязва зам. директорът на Института за политически и военен анализ Анатолий Храмчихин. – Обама може и да не одобри този документ. Америка не иска да се натоварва с отговорности, които могат да донесат на САЩ конфликт с големи загуби.

Статусът съюзник на САЩ – това е юридически удобна форма на военно сътрудничество, която предполага не само доставки на въоръжение, но и неговото даряване на страната-съюзник. Статусът предполага подготовка на личния състав на съюзника от американски инструктори.

Но да се вдигне украинската армия до някакво приемливо ниво, не е просто нещо. Не е сложно да се превъоръжи Молдавия, защото тя практически няма армия. В Грузия ще бъде по-сложно. Но НЕ е реално да се превъоръжи Украйна.

На книга Киев има огромно количество въоръжение, а украинската армия е едва ли не най-силната в Европа (с изключение, разбира се, на руската армия). Но каква е тя наистина, сега добре се вижда около събитията на Югоизток. Проблемите ще дойдат от нуждата да се обучи наново персонала: преминаването към американското въоръжение след съветското е извънредно сложно. Дори ако предоставят статус на съюзник на САЩ на Украйна, това ще й коства доста време.

– Европейците не искат да приемат в НАТО нито Грузия, нито Украйна, затова САЩ извършват обходна маневра – правят тези държави свои съюзници, – отбелязва академик Леонид Ивашов, от Академията за геополитически проблеми. – Това позволява на американците да финансират военните разходи на Киев, Тбилиси и Кишинев от собствения си бюджет.

На практика това означава, че Щатите ще доставят на новите си съюзници своята остаряла военна техника и така ще се избавят от нея. САЩ могат да започнат и да разполагат военни бази на териториите на союзническите държави. Но дали ще се появят американски бази в Украйна – това напълно ще зависи от отношенията между Русия и САЩ.

Предоставянето на съюзнически статус е още една от американските санкции срещу Русия.

Но Русия има с какво да отговори: тя може да натрупва сили в Абхазия и в Приднестровието.

Да обобщим: нищо сериозно не заплашва Русия от тази смешна и истерична американска инициатива…

Амин!

5 отговора на “„Милият“ съюзник на Америка

 1. „Да обобщим: нищо сериозно не заплашва Русия от тази смешна и истерична американска инициатива…“ е именно, каква е тая истерия, Русия е тази която заплашва съседите си …

  • Вероятно ги заплашва с парите си, които винаги е готова да им даде? Както например, в случая с Украйна, когато реши да й предостави 15 милиарда щ. долара при смешно изгодни условия, и допълнително още 2 млрд. помощ (неизвестно за какво)? И продължи да й дава безплатно газ даже след като натрупа несъбираеми вземания от 4 милиарда щ.долара? Май „заплаши“ Украйна с това, че не предприе абсолютно нищо, когато щатските тайни служби, Държавния департамент на САЩ и куп еврейопейски организации без даже да се крият, финансираха и организираха фашисткия преврат в Киев? Да, естествено, това бездействие на Русия беше много „зловещо и заплашително“. За разлика от „прекрасните демократични преобразования“, които донесоха на Украйна съвместните усилия на Брюксел и Вашингтон. Ей виж, тези последните са истински „приятели на Украйна“, за разлика от „злата, страшна и зловеща Русия“.

   • Мдаа, свободната воля и желанието на един народ да живее нормално и демократично, и далеч от Русия е неразбираемо за Путин, и о не да му откажат 15 млрд. как може, не го разбира въобще, за него това е фашизъм !?! Демократичните избори също не ги разбират, обявяват стремежът към свобода за фашизъм.И да нормалните държави, когато подкрепят някого, не го крият за разлика от Русия, която все още отрича да има свои военни в Украина, така както отричаше, че няма руски сили в Крим пък после ги награди най-официално…

   • Само че Русия не е искала да си „купи“ Украйна, както твърдиш ти. Искаше да я СПАСИ – и то не руското правителство го искаше, и не руските олигарси, а именно руският народ! С когото Путин винаги се съобразява – на това се дължи високият му рейтинг. Защото украинският и руският народ са един и същ народ – както впрочем, македонският и българският.

    Това е причината за щедрата руска помощ, а всичко друго са лъжи и клевети. И се видя, че е имало нужда – днес Украйна загива, задавена в кръв, след като новите й „демократични“ управници направиха ВСИЧКО възможно, за да разпалят в нея истинска война. Именно ТЕ я разпалиха – Русия няма нищо общо с това, че Донецк и Луганск се разбунтуваха. Само един долен лъжец или неосведомен глупак може да твърди друго. Събития като Корсунския погром ( youtu.be/8vgzPPDZws0 ), отнемането на езиковите права, заплахите, терорът и много други подобни идиотизми на хунтата предизвикаха бунта на юго-изтока. Съзнателно, впрочем – защото именно това беше целта на Вашингтон: киевските им марионетки да разпалят гражданска война. И те го сториха. Като при това разрушиха икономиката на страната – сринаха я до дупка и за капак я поробиха под кредити от МВФ, който, както всички не-дебили знаят, поставя макроикономически и политически условия при отпускането на заеми. А с това допълнително срива и поробва страните-длъжници.

    Накратко, дебилните галицийски западняци решиха да си напълнят устата с фекалии, за да пръскат Русия – само че вместо това, взеха та ги глътнаха. Точно това е, което Русия не искаше да става, но ето, че то стана. И сега Украйна пъшка под щатския х… (хомот), като вика „оххх… прррроклети руснацииииии!….“

    Фашизмът в Украйна не е в това, че уж украинците се били „стремели към свобода“ (краставици на търкалета, Русия никога и никого не е угнетявала в Украйна). Фашизмът е в изтреблението на невинни граждани, в геноцида, в погазването на конституцията и демокрацията, в терора и мракобесието, в политическите репресии над инакомислещите, в уличното насилие, в нацистката идеология, в насаждания дух на омраза към различните, в разграбването на страната и в предаването й на тепсия на чужд поробител, в сливането на държава и олигархия и т.н. и пр. – всичко това, което прави днес киевската незаконна власт. ЗАТОВА е фашистка, не за нещо друго. „Свободата“ е лъжа – няма по-голямо отнемане на права и свободи за украинските граждани от това, което ги сполетя СЕГА, при незаконния фашистки режим.

    Последните избори в Украйна бяха всичко друго, но не и „демократични“. Само един идиот не би го забелязал – даже в САЩ хората се смяха на урните, в които бяха наредени акуратни топчета сгънати бюлетини. И на десетината реално работещи избирателни секции, в които снимаха украинските телевизии. Тези „избори“ бяха върхът на лицемерието, подлостта, политическата фалшификация, накратко – цветът на „демокрацията“ а-ла-Вашингтон.

    И накрая, според теб самият, САЩ е всичко друго, но не и нормална държава. Да, така е! Защото тя, когато масово подкрепя с оръжие терористите по света, в това число с оръжие забранено от международните конвенции, когато създава отряди от бандити и главорези, за да свалят законни правителства, Вашингтон ГО КРИЕ – ВИНАГИ! Както крие, че създаде Ал-Кайда, че създаде ISIS и всички тям подобни и че ги въоръжи и насъска, първо срещу Сирия, а после, като не стана в Сирия, срещу Ирак… И се прави, че няма нищо общо с това.

    Докато Русия никога не е крила, че има свои въоръжени сили в Крим и че ги използва за охрана на своите обекти. Числеността им никога не е даже доближила тази, която е била изначално договорена с Киев. За ТОВА бяха наградени хората, лъжецо – за защитата на своите бази. А „зелените човечета“ или т.нар. „вежливи хора“ бяха ДОБРОВОЛЦИ.

    Ако пък ти не виждаш разлика между руските доброволци в Новоросия и в Крим, на които не им се плаща нито стотинка, които безкористно ЗАЩИТАВАТ мирното население по благородни хуманни подбуди, и от друга страна – хилядите западни наемници-главорези, от частни военни компании, които убиват мирни жители за пари – значи си наистина някакъв сатанясал дебил.

 2. Е, заплахата може да не е толкова страшна, но все пак, не е „нищо сериозно“. Напротив, сериозно е! Ще се води една много продължителна и кръвопролитна „война на изтощение“, което е именно целта на Вашингтон. Фашисткото псе, впило зъби в опашката на руската мечка, ще й достави доста неприятности.

  Целта е да се дръпне назад руската икономика, да се спъне, да й се попречи да стъпи на крака. И като цяло – да се забави процеса на освобождаване на Русия от нейната колониална зависимост от САЩ.

  В този смисъл, жалките военни напъни на украинската хунта ще свършат своята работа. Ще свършат точно това, което се иска от тях. А от тях не се иска незабавна победа. Иска се изтощаване и бавно обезкървяване – както на Украйна, така и на Русия (всъщност, става въпрос за две части една и съща, изкуствено разделена страна).

  Щатските анализатори добре разбират, че не могат да спечелят една война с Русия. Но това не е тяхната цел. Тяхната цел е „война заради самата война“ – за тях не резултатът, а процесът е важен.

  Но като цяло мисля, че статията е добра, дава много правилна оценка на събитията.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s