Стивън Коен: За Путин светът не се изчерпва с Америка и Европа

Стивън Коен 800_r1САЩ не могат да поставят Путин в международна изолация, твърди политологът Стивън Коен, защото за разлика от Вашингтон, за Русия светът не се изчерпва с Европа и Америка. Затова всички държави от Латинска Америка се стремят към сключване на договори с Русия, и затова Русия участва в БРИКС. Както отбелязва Коен в интевю за CNN, въпреки американското разбиране, Путин много е загрижен за репутацията на Русия в света.

Ще цитирам: „Вероятно ще минат месеци или дори години, но безрезсъдството на Путин все някого ще се обърне срещу него. Това най-накрая ще се случи. Катастрофата на М17 може би ще се превърне в началото на неговото падение“. Така пише Businessweek. А вашата статия в  The Nation се нарича „Американските ястреби“ премълчават зверствата в Киев“. Въпросът ми е такъв: целият свят ли е срещу Русия и Путин или не смятате, че това някога ще се случи?

Стивън Коен, професор в Ню-Йорския университет: Има два проблема. Ще повтаря това, което казах по-рано. В Украйна има война между правителството, което ние подкрепяме и градовете на изток, за която война в САЩ не се говори. Това е втората половина на уравнението.
– Какво имате предвид? Бихте ли повторили?
Стивън Коен: Правителството в Киев, което САЩ подкрепят, дойде на власт незаконно, след сваляне на действащия президент, както си спомняте, през февруари. САЩ подкрепят този процес. Сега това правителство бомбардира градовете в Източна Украйна, в които живее главно рускоговорящо население. Те се надяват да ги защити Путин. Именно на този фон се случи катастрофата със сваления самолет.

Но дайте да засегнем още една тема. Стоим си ние тук и си разговаряме за международната изолация на Путин. Т.е. за политиката на Обама по отношение на Путин. Попитали нашия президент; „Какво ще правите с Путин?“ Той отговорил: „Ще го поставим в международна изолация“. Както виждате, работата е отлично извършена – Путин току-що посети Латинска Америка. Участва в среща на т.нар. БРИКС.

Там ставаше дума за интересите на 400 милиарда човека. Всички държави от Латинска Америка се бяха построили една след друга, за да подпишат договори с Русия. Това беше преди катастрофата със самолета…
Когато ние в САЩ говорим за международната общност, имаме предвид САЩ и съюзниците на НАТО, но не вкючваме в понятието международна общност Китай, Индия, много държави от Близкия Изток, Латинска Америка.
Ако ще си говорим за международен фактор, то Путин изключително се вълнува от световното обществено мнение. Той е европеец, свободно говори немски, има прекрасни отношения с канцлера на Германия. Съвсем не му е все едно това, което се случва. Просто той не гледа на света така, както ние в САЩ. За него светът не е само САЩ и Западна Европа.

Оригинал от CNN  International.
В ефир на 19 юли 2014 г.

3 отговора на “Стивън Коен: За Путин светът не се изчерпва с Америка и Европа

 1. Е, човекът не смее да нарече нещата с истинските им имена в прав текст… Но все пак и това, което казва, е цяло геройство в наше време.

  В САЩ няма нищо подобно на „свобода на словото“ – това са глупости за лековерните източни маймунеци (като например, тъпите българи с промити мозъци и т.н.). Всъщност в САЩ има сложен репресивен механизъм за политическа цензура. Това, че е сложен, не означава, че е неефективен, или че изобщо не съществува. Напротив…

  За говорене на истината, която е неудобна на властите в САЩ можеш да загубиш работата си, да бъдеш бит, арестуван, осмиван, лишен от бизнес-възможности, изолиран, психически тормозен, и в крайна сметка, просто „самоубит“. Това се случва в щатите всеки ден – с много, много хора.

  Ако си луд, който си плямпа там нещо на тротоара, няма да ти обърнат внимание, това е вярно. Ако си пишеш нещо в жалкия блог, който никой не чете – също. Но ако хората ти обърнат внимание и започнат да те вземат на сериозно – о, тогава гледай само, колко на сериозно ще те вземат и службите! Лошо ти се пише…

  Именно затова оценявам високо плахите изказвания на Стивън Коен. Който явно е еврей (Коен), но въпреки това не се страхува да изказва някои „еретични“ мисли и не плува по течението. Поне, не по най-мръсното.

  • Отлично, Митев!
   ..но как да си обясним феномена, че нито един български политик не можа да разбере това??

   • Защото ние нямаме един нормален политик,в правилният смисъл на това понятие.Така наречените наши политици са марионетки или още по-точно казано ,,ветропоказатели“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s