The Washington Post: „Августовското проклятие“ громи Русия

Bezos_02В следобедните часове в четвъртък, когато се разпространи новината за катастрофата на Боинг 777, който беше свален над Източна Украйна, руските ползватели на Туитър започнаха да публикуват в профилите си една и съща шега: тази година август започнал в средата на юли“, – пише авторът на външнополитическия блог в The Washington Post Адам Тейлър.

„Августовското проклятие“ е представата за всичко лошо, което може да се случи с русаците през август, пояснява блогърът.

Тейлър отбелязва, че „постовете на руснаците имат своите основания“ и се позовава на Уикипедия, където са изброени произшествия, които са се случвали през месец август: августовкият пуч, катастрофата на Ту-154 в Шпицберген, взривовете в началото на втората чеченска война, аварията в подводницата „Курс“ и много други.
Интересно е да разгледаме това в по-широкия контекст на катастрофата на Боинга, предлага авторът. „Много руснаци смятат, че истинската  трагедия е не само за хората, които са се намирали на борда на самолета, а за всички тях самите“, – се казва в статията.

„Трудно е човек да си представи нещо добро, което може да донесе на Русия свалянето на пътническия самолет, препълнен с пасажери от различни страни“, – отбелязва авторът. Както пише в блога си професорът от Ню-Йоркския университет Марк Гилети, той подозира, че самолетът е бил свален случайно, и „историята ще си каже думата по случая едва тогава, когато проруското въстание претърпи поражение“.

––
„Светът днес“ публикува част от статията не поради споделяне на тезите в нея, а за да даде по-обективен поглед на читателите си върху западната преса.

Един отговор на “The Washington Post: „Августовското проклятие“ громи Русия

  1. Глупости, писани от глупави хора. А глупостта се поощрява и подстрекава от уеб-тролове, на които това им е работата.

    Дали пък за САЩ септември не е „фаталният месец“? Дали може някой от тях да се похвали с нещо добро, което им е донесъл атентатът от 11.09.2001 г.? Само да не се окаже, че този път щатският септември е подранил, и то още повече – септември е започнал през юли…

    Ама май, много бързо забравят някои…

    Впрочем, има нещо общо между някои от цитираните нещастия. Например, августовският пуч, атентатите преди чеченската война, потъването на Курск… Бих добавил и взривяването на кулите-близнаци.

    А то е, че всички те са предизвикани от правителството на САЩ. Проблемът с „августовския пуч“ не беше в самия пуч, а в жестокото му потушаване, което беше организирано именно от спецслужбите на САЩ. Атентатите на чеченските терористи не биха били възможни, ако самите терористи не бяха преди това грижливо отгледани и имплантирани в Чечня от съвместни операции на турските служби и ЦРУ. „Курск“ беше торпилиран от щатска подводница, за да не продаде Русия подводната си ракета на китайците. А пък атентатът над Търговския център в Ню Йорк… За него даже няма какво и да говорим – там безумието на вашингтонския фашизъм просто изкърти мивката и огъна стрелката на нагломера. Фашизмът е сатанизъм, а той, както е известно, не знае граници в своя антихуманизъм. Или някой все още се съмнява, че режимът във Вашингтон е фашистки?…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s