„AlterNet“: Америка е готова за фашизъм

stormfront-2Трагичното състояние на US икономиката я прави уязвима

СиДжей Верлеман

Америка се намира на границата на фашистко въстание. Докато либералите поливат с кал опонентите си от дясната страна на политическия спектър, а консерваторите, от своя страна, наричат „социалисти“ и“ марксисти“ противниците си, започнаха да се появяват данни за подем на профашистките движения.

Някой разрови и съживи уж изгасналите идеи на фашизма. САЩ никога няма да са спосбни честно и грамотно да се справят с икономическата политика на страната, която унищожи работническата класа и едва на изтреби следните словете. Можем да се обзаложим, че усилията на демократите за повишаване на работната заплата ще бъдат поставени под заплаха, за да се защитят богатите от страведливото недоволство.

Безработицата обещава да удари тавана. Работната заплата така и няма да се увеличи, тя ще си остане на минимално допуснимото ниво. Превърналото се вече в постоянна практика лишаване на права върху собствеността  при невъзможност да се платят лихвите, увеличаващият се личен дълг и броят на банкрутите, намалените лични спеспявания и пенсионни банкови спестявания, изнасянето на работните места извън САЩ, продължаващото влошено състояние в училищата, болниците, пътищата, мостовете, аерогарите, както и държавните стандарти за храна, вода и чист въздух – всичко това ще бъде запазено. А всичко това се извършва в името на огромни печалби, бонуси, на гърба на данъкоплатницте, чрез данъчни измами и компенсации, с които постоянно са обгрижвани нашите корпоративни господа.

„Положението в САЩ много прилича на това във Веймархна Германия“, – каза Ноам Чомски. „Паралелите межу двете държави са много големи. На САЩ му правървя, защото на този етап така и не се роди нито една честна и харизматична фигура“.

На фона на тази дълбока структурна икономическа болест и при явното нежелание на Демократическата партия да защити идеалите на Новия курс, Чомски предупреждава: „ако се появи човек, който е харизматичен и честен, държавата ще бъде поставена в реална опасност от фрустрация, разочарование, обоснован гняв и липса на логичен отговор за настоящето и бъдещето. Какво ще си помислят хората, ако някой каже: „Аз имам отговор! Ние имаме враг!“ В Германия това бяха евреите. Тук това са нелегалните емиграти и чернокожите. Тогава ще започнат да внушават на обществото, че белите мъже са малцинство, което се преследва. Ще ни казват, че защитаваме себе си и сме съвестта на нацията. Ще възхваляват военната сила. Ще започнат да избиват хора. Ако това се случи, то САЩ ще се превърнат в много по-опасна от Германия държава. САЩ е свръхдържава. Германия беше силна, но нейните противници някога бяха по-силни. Не мисля, че тези събития са се случили толкова отдавна, за да се правим, че никога не са се случвали. Ако допитванията до общественото мнение са верни, то изборите през ноемри ще бъдат спечелени не от републиканците, а от ненормалните ултрадесни републиканци“.

Неотдавнашната авторска статия в The New York Times със заглавие „Данни за ненавист“ потвърждават опасенията на Чомски. Дон Блек, бившият лидер на ку-клукс-клан, създава през 1995 г. интернет-сайт Stormfront. Неговите най-популярни групи са „Съюз на национал-социалистите“ (иначе казано – нацисти), „Фенове и привърженици на Адолф Хитлер“ (още по-големи нацисти). Според Quantcast, само през юни сайтът е бил посетен от над 400 хиляди човека. Докладът на Центъра по бедността на Юга свързва около 100 убийства, извършени през последните 5 години, с регистрираните ползватели на  Stormfront.

„Националистическите послания в сайта Stormfront имат претенции към много групи. Те често пишат за престъпленията, извършени от афо-америкаци срещу белите, жалват се от „нахлуването“ на мексиканците, обичат да се присмиват на гейовите и феминистките. Но, струва ми се, основният им проблем са ЕВРЕИТЕ“, – пише Сет Стефънс-Давидовиц.

На 5 ноември 2008 г., в деня, когато бе избран Барак Обама за президент, сайтът има изключително голяма посещаемост.

Центърът по бедността на Юга твърди, че понастоящем в САЩ има 939 ултрадесни групи – неонацисти, ку-клукс-клан, бели националисти, неоконфедерати, скинхед-расисти и т.н., и т.н.

От 2000 г. броят на фашизоидните групи нараства с 56 %. Увеличението е факт, заради гнева и страха, които бяха предизвикани от трагичното състояние на икономиката, притока на бели имигранти и намаляването на бялото болшинство население, символ на което стана избирането на първия президент-афроамериканец. Броят на т.нар. „патриотични“ групи, включително въоръжените формирования, значително нараства след избирането на Барак Обама за президент през 2008 г., увеличава се с 831%, от 149 групи през 2008 г. до най-големия брой на подобни групи в историята – 1360 през 2012 г. През 2013 г. броят им спада до 1096 .

Имаме всички основания за безпокойство. Неспособността грамотно да се решават американските проблеми и положението на най-бедните слоеве от населението, неспособността да се намерят работни места за безработните с адекватно ниво на работна заплата и прогресиращото неравенство на доходите довеждат до това, че все по-голямо и по-голямо число американци стават по-възприемчиви към истеричните съждения на ултрадесните.

„Ненавистта към радикалния ислям се трансформира в ненавист към всички мюсюлмани. Ненавистта към работниците без документи, работещи в такива щати, като Аризона, се заменя с ненавист към всички мексиканци и имигранти. Ненавистта на тези, които се смятат за „патриоти“ от движението на белите, се превръща в ненавист към всички авфроамериканци. Ненавистта към либералите се трансформира в ненавист към всички демократични институции, от университетите и правителствените агенции до културните институти и средствата за масова информация“, – пише Крис Едж.

Америка е готова за попадне под ударите на профашистки движения, а това съвсем не е преувеличено.

5 отговора на “„AlterNet“: Америка е готова за фашизъм

 1. Възраждането на национал-социализма, който се забелязва, е всъщност съвсем логичен бунт срещу юдео-масонския либерализъм и неолиберализъм и неговото многостранно разрушително действие. Тъй че паралелът с Германия от 30-те години съвсем не е неуместен. Но тъй като национал-социализмът не е стройно изградена доктрина, а се характеризира само с някои генерални характерни черти, то нищо друго не ни остава, освен да му пожелаем успех, стига да победи в адекватна форма без крайности.

 2. НИЩО ЧУДНО, че е „готова за фашизъм“. САЩ е родината на фашизма и вероятно сега просто се готви да открие на света истинското си лице.

  И между другото, злоупотребява се с името „Америка“. САЩ НЕ Е Америка. Тези нагли типове във Вашингтон се опитват да внушат на всички хора по света, че САЩ е едва ли не господар и „лице“ на целия огромен едноименен континент, състоящ се от две части. Но напразно си присвояват името „Америка“. САЩ си е просто САЩ – зловещ паразит, грозно петно, отровна язва върху лицето на света. Докато в Западното полукълбо има много други страни и народи, които наистина заслужават уважение.

 3. „Положението в САЩ много прилича на това във Веймархна Германия“ Сигурно преводачът е имал предвид Ваймарска Германия, но нека му простим невежеството. Пък нека да им имаме проблемите на американците. За кого се загрижил – за афроамериканците!!! Че те за втори мандат си имат черен президент! За безработните и за ниските заплати! Вижте заплатите в България и тогава оплаквайте бедните американци. А ултрадесните републиканци, т. нар. „Чаено парти“ наистина трябва да оглавят тази велика страна защото тя трябва да въдворява ред по света и не може да го направи с толкова слаб президент като Обама!

  • Аман от „въдворители на ред“! Точно тези „радетели за световен ред“ са всъщност бащите на „Новия световен ред“ – глобал-фашистите. Мерси, мерси! Светът прекрасно ще се оправи и без някоя самозабравила се, експлоататорска и тиранична империя да играе ролята на световен полицай. Впрочем, именно привържениците на „Чаеното парти“ нямат нищо общо с „Новия световен ред“, с тиранията на глобал-фашизма. Те са принципни конституционалисти, противници на ФЕД и изобщо на всичко това, от които са във възторг фанатичните американофилни дрисльовци като теб. Именно тези хора, освен, че са десни и са консервативни, са и противници на политиката на международни интервенции, на щатската имперска мания за величие и на вашингтонския агресивен милитаризъм. Така че много си се объркал – освен, че си уеб-трол, за пореден път доказваш, че си глупав, ограничен и просто неграмотен.
   Впрочем, ако някой в САЩ се чувства добре, това е поради елементарния факт, че въпросната страна паразитира върху целия свят. Много нищожества искат да се лепнат към големия паразит, за да лижат остатъците по чинията му и да си „живеят добре“. Робът е роб, червеят е червей – винаги ги е имало такива, и най-странното – винаги са били извънредно горди от себе си и от своята практична „мъдрост“.

  • Че няма смисъл да плачем на чужди гробища, одобрявам.
   Учудвам се на твърдението, че САЩ е родина на фашизма – доколкото помня от дебелите книги родина е Италия. САЩ просто прегърнаха и прикоткаха всички фашисти след 1945год., гушнаха и идеите им.
   Но да твърдите, че тези ментални малформати трябва да въдворяват ред по света! Все едно аз и съседът да се надрусаме, въоръжим и да нахлуем с вратата у вас, и да налагаме нашите правила на вашия живот! Как Ви звучи?
   Освен ако сте от тези, дето жадуват да им налагат всичко, стига налагащите да са здравеняци, чистички и добре епилирани!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s