NYT: Русия отново свива военен юмрук на границата с Украйна

The New York Times y10Белият дом е разтревожен за увеличаващия се брой руски войски на границата с Украйна, съобщава The New York Times.  Американските военни са сигурни, че Русия може да вкара войнска в Украйна под прикритето на „миротворческа операция“.

Както съобщава The New York Times, Русия почти два пъти е увиличила числеността на войските си на границата с Украйна и може всеки момент да отговори на Киев с нахлуване в украинска територия – вероятно без никакво предупреждение.

За последните няколко седмици Русия, според оценките на Запада, е съсредоточила на границата с Украйна от 19 до 21 хиляди военни в бойна готовност, при това става дума за пехота, бронирана техника, артилерия и силите на противовъздушната отбрана, отбелязва авторът на статията.

Не е ясно какво цели Кремъл, смята изданието. Според The New York Times. руският президент Владимир Путин по този начин оказва натиск върху Украйна и САЩ с цел политическо споразумение, което би предоставило на източните области на Украйна максимална автономия.

Но експерти от американското разузнаване смятат, че настъплението на украинската армия в Донецк, както и другите действия на украинското правителство по освобождаването на източните територии от „сепаратистите“ могат да провокират Путин да изпрати руската войска на украинска територия под прикритието на миротворческа операция, отбелязва The New York Times.

„Това е напълно възможен вариант, – заяви представител на министерството на отбраната на САЩ. – И ако Путин реши, той може да направи това дори без предупреждение. Ние просто не знаем какво мисли той. Той е непредсказуем“.

Изданието отбелязва, че има още един повод за безпокойство – руските учения на военно-въздушните сили, защото преди превземането на Крим Русия също направила военни учения.

Авторите на статията обръщат внимание на следното: и Москва, и Западът реагират на украинската криза с помощта на инструментите, които те владеят най-добре.
За президента Обама и лидерите на европейските страни това са икономическите санкции, насочени към приближените към Кремъл банки и някои сектори от руската икономика. Те ще попречат на Русия да разработва арктическите, дълбоководните и шелфовите нефтени местонаходища в дългосрочен план. Но най-удобният инструмент за Путин е разполагането на „груба военна сила“ и готовността да я използва, съобщава The New York Times.

Както се отбелязва в статията, по-малко от седмица след обявяването на новите санкции Кремъл вече беше предоставил на опълченците огнева подкрепа чрез артилерийска и ракетна техника.

Авторите се позовават на Уесли Кларк, генерал от американската армия, според който Путин е готов за сериозна военна намеса, съсредоточавайки руските военни сили на границата, въоръжавайки сепаратистите, правейки военни учения и подкрепяйки лидерите на Луганск.

Ето какво казва генерал Клар за Путин: „Той създаде военните и политическите условия за успешна военна намеса, както той смята. Но не изглежда Путин да е взел политическо решение за това. Вероятно разбира рисковете от подобна намеса, а те не могат да бъдат преброени“.

The New York Times съобщава за присъствието на руска техника с емблемата на миротворческите сили недалеко от границата с Украйна. Съобщенията, според изданието, се потвърждават от любителски видеозаписи в YouTube и Twitter, а също и от личните данни от редица американски представители.

В статията се отбелязва, че Белият дом се отнася напълно сериозно към вероятността от „миротворческа намеса“ на Русия в украинския конфликт. Антъни Блинкен, заместник съветник на Обама по националната сигурност, предупреждава: „Наблюдаваме значително струпване на руски въоръжени сили около границата. Това може да е подготовка на Русия към т.нар. хуманитарна или миротворческа интервенция в Украйна. Това трябва незабавно да се спре“.

В същото време представител на министерството на външните работи на Русия твърди, че Кремъл няма намерение да вкарва миротворчески сили в Украйна, предава изданието.

В статията се отбелязва, че американските чиновници и официалните представители на НАТО до момента не са предоставили точни данни за числеността на руските сили около Украйна. По данни на Пентагона, миналата седмица броят на руските войски там е бил около 10-13 хиляди човека, но преброяването било затруднено, защото войските били в постоянно движение и използвали камуфлаж. В понеделник един от американските чиновници, близък до разузнаването, казал, че руснаците там са около 21 хиляди човека.

Авторите на статията отбелязват, че независимо от ръста на напрежение, Обама е заинтересован от политическо разрешение на ситуацията. Според информация от Белия дом, по време на телефонния разговор с Владимир Путин на 1 август американският президент отново е споменал, че „предпочита дипломатическото разрешаване на кризата в Украйна и се е съгласил да запази отворени „каналите за комуникация“. Обама повторил, че „е дълбоко загрижен за увеличаващата се подкрепа на Русия към сепаратистите в Украйна“, съобщава  The New York Times.

Един отговор на “NYT: Русия отново свива военен юмрук на границата с Украйна

  1. Целта на Русия е да спаси украинския народ, но като при това избегне нова Световна война. Затова още в момента, в който получи някакво много убедително морално оправдание за действията си, ще въведе миротворчески войски в Украйна. Не че и сега няма милион и едно най-морални основания… Но те не са толкова очевадни за средностатистическия западен тъпоумен идиот, оглупял от щатска и брюкселска пропаганда. Все пак, положението може и да се промени. И тогава Русия няма да пропусне своя ход.

    А всъщност, до голяма степен това дали ще се намеси руската армия зависи от разположението на силите вътре в самата Руска федерация. В момента там се води тиха битка между патриотите и националните предатели от петата колона на Вашингтон. Тази тиха битка до голяма степен определя и действията на руския Президент. Той не е тиранин, въпреки твърденията на западната пропаганда. И следователно има нужда от най-широка обществена подкрепа, за да осъществи едни тежки, рисковани мерки, които могат да доведат до известни икономически трудности през следващите година-две. А заедно с това могат да доведат и до политически сътресения. Но позициите на петата колона постепенно отслабват. Патриотизмът в Русия започва да се оформя като осъзнато всенародно движение. И действията на запада още повече допринасят за това. Така че, доста скоро „украинският въпрос“ може да бъде тихо и категорично разрешен, радикално и завинаги. Да се надяваме…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s