ORF: Украинската армия превърна Луганск в град-призрак

Ситуация в ЛуганскеЖителите на Луганск масово напускат града от страх от украинската армия. Според кмета на града, столицата на ЛНР е наполовина празна. В града са само  безпомощни старци и деца-сираци, които се нуждаят от спешна помощ, съобщи  ORF.

Украинският конфликт превърна Луганск в град-призрак. Градът вече няколко седмици е обстрелван от украинската армия. Но градът не е напълно обкръжен, затова хората все още имат възможност да избягат. Според кмета на гарада, почти половината от 450-те хиляди жители вече са напуснали Луганск.

Кореспондентът на  ORF Кристиан Вершуц разказва за ситуацията в Луганск:

„Град-призрак – тази фраза е подходяща за описание не само на центъра на града, в който практически вече няма хора. Магазините са затворени, в голяма част от града няма електричество, не работят стационарните и мобилните телефони.

Генадий, жител на Луганск: По-рано в града имаше задръстване, сега тук може да се играе футбол.
Все по-често липсва храна в магазините.
Ту има хляб, ту няма. Много от стоките поскъпнаха.
Четири домата струват едно евро и 50 цента за този уличен търговец. Той вече има толкова малко продукти, колкото са малко и вероятните му клиенти.

Болниците също усещат последствията от кризата и войната. Прозорците на тази клиника за забарикадирани с чували с пясък. Пациентите са деца с респираторни заболявания. В момента тук са деца от сиропиталище, защото за тях вече няма кой да се грижи. Масовото бягство е най-точната фраза за Луганск. Тук няма вече лекари и медицински сестри.

Олег, лекар в Луганск: Една трета от колегите напуснаха сами, останалите взеха неплатен отпуск. Трудно е да се каже дали някой ще се върне.
В Луганск има само възрастни хора. Тук са само хора, които не могат да заминат.

Жена, жителка на Луганск: Тук остана едно момче, за да гледа болната си от рак майка. Майка му беше в болницата, но я изпратиха в дома й. Момчето не може да остави майка си. Тук има също старци, които не са в състояние да пътуват. Пенсии няма от месец май.

Независимо от ужасяващите кадри, мащабите на разрушенията в Луганск са значително по-малки, отколкото първоначално се предполагаше. Но страхът и войната подтикват хората към бягство.

В ефир на 05 август 2014 г.

2 отговора на “ORF: Украинската армия превърна Луганск в град-призрак

  1. Ето с кого „воюва“ киевската „славна героична и рицарска“ армия (демек, фашистка марионетна хунта):

    anna-news.info/node/20160

    Хубаво вижте, кои са „терористите“ и „сепаратистите“, наказани със смърт чрез разкъсване – без съд и присъда. Ето – две старици, разкъсани като парцалени кукли от снарядите на про-вашингтонските нацисти! Те явно са виновни за това, че са отказали да бъдат нацистки, а вместо това си говорят на забранения от нацистите руски език.

    Вижте хубаво делата на украинската „наци-гвардия“! Тези две нещастни бабки загинаха, просто седейки на пейката до своя блок. На кого са причинили зло? Не им дадоха мирно и спокойно да доживеят старостта си и да поиграят с внуците си.

    „Слава на Укралайна, да живее Фашингтон!“

  2. Нищо ново под слънцето! Най-обикновен фашизъм… Впрочем, Украйна вече е минала през всичко това. Какво да се прави? Ще трябва да го мине отново… Който не си вади поуки от историята е обречен да я преживява отново и отново. Може би отново доброто и правдата ще победят. Но жалко наистина, за огромната цена, с която хората ще платят. Ще я платят заради забравата, алчността, глупостта, безразличието, предателството… Но нищо. Така се очиства кръвта на народа. Вашингтон учи народа как трябва да обича своята Родина. Учи го по най-страшния начин – чрез убийства. И народът на Украйна (който е всъщност, руски народ!) или ще си научи урока и отново ще си вземе изпита, и ще заобича своята Родина, и ще я защити, а с нея заедно ще спаси и себе си… или просто ще загине. Е, желая му успех, на поредната матура.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s