Fox News: Крехката Европа няма да издържи без руския газ

фокс igВ момента Европа не е способна да нанесе „истински силен удар“ по Путин и да се откаже от руския газ. Телевизия Fox News отбелязва, че европейската икономика не е по-силна от руската и без газта от Москва тя силно ще се травмира.

Както отбеляза Reuters, НАТО смята, че, цитирам, „голяма е вероятността от руско нахлуване в Украйна“. Какво смятате по въпроса?

Стивън Бидъл, старши научен сътрудник в Съвета по международни отношения: Живеем в епоха на промени…Украинската криза постави пред САЩ редица трудноразрешими задачи.

Естествено, ние искаме да откажем руснаците да нахлуват в Украйна, но, от друга страна, колкото по-голяма помощ обещаваме на Украйна, толкова повече я подстрекаваме към агресия във войната със сепаратистите. А това дава повод на руснаците да пресекат границата.

Щатите се сблъскаха с много сложна ситуация. Каквото и да предприемем, пред нас се изправя много труден избор, рисковете са много високи. Ако действията доведат до това, че САЩ започнат война с такава ядрена държавака като Русия, чийто лидер не много дружелюбно се отнася към Запада, то последствията за нас могат да бъдат много и много опасни.

– Струва ми се, че по-сериозните санкции, които бяха въведени против Русия, не можаха да спрат Путин.

Стивън Шорк, редактор на информационния бюлетин The Schork Report: Да, точно така стана…
Не бих искал да правя толкова категорични изявления. Путин отдавна можеше да нахлуе в Украйна, но той и до днес не е направил това. Не мисля, че Путин въобще си мисли за някакво завоюване на Украйна. Мисля, че той също разбира, че е на кръстопът.

– Въпрос към Стивън Шорк. Всички се интересуват за следното: какво ще стане с нефтопроводите и газопроводите? Та това ще нанесе на Путин истински силен удар.Всички тези тръбопроводи, които преминават през Ирак, които вървят към Европа…Както през цялото време отбелязва Катлин Макфарланд, Европа, вероятно, ще издържи без руския газ по-дълго, отколкото самата Русия без парите от газта. Ако те спрат тръбопроводите, ще успее ли Европа да се справи със собствени сили поне за известно време?

Стивън Шорк: В момента Европа се стреми към точно това, а след 2-3 години, вероятно, ще го постигне. Но в момента Европа внася 30 % газ от Русия, от тях 16 % преминава през Украйна. А Путин вече демонстрира, че в споровете с Украйна е готов да спре доставката на газ, дори когато отношенията между Москва и Запада бяха „добри“. И, разбира се, каквито и да са силови мерки, предприети от Европа…
– Вие сериозно ли мислите така?
Стивън Шорк: Да, абсолютно не се съмнявам в това.

– Не смятате, че това ще се отрази по-силно на Русия с нейната крехка икономика, отколкото на някоя от европейските страни.
Стивън Шорк: Мисля, че говорим за две крехки икономики, защото не може да се каже, че икономиката на Европа се развива брилянтно.

– Но БВП на Русия е два пъти по-малък от БВП на Италия.

Стивън Шорк: Да, говорим за държава, в която средната продължителност на живот на мъжете е по-ниска, отколкото в болшинството държави в Африка и на юг от Сахара. Да, Русия е колос на глинени крака, но този колос има ядрено оръжие.

За съжаление, Западът се отказа да реши това със силови методи. Ние 60 години водихме студена войда с къде-къде по-силния Съветски съюз. А сега вече почти една година не можем да решим каква е тази „червена линия“.

Така беше и по отношение на анексията на Крим, така беше и по отношение на нашия твърде мек отговор на настоящите събития в Ирак. Светът смята САЩ за много „мека“ свръхдържава, а такива хора като Малики и Путин могат свободно да управляват хората чрез груба сила.

Припомняме на зрителите, че НАТО заяви, че Алиансът смята нахлуването на Русия в Украйна за абсолютно вероятно. Благодаря на Стивън Бидъл и Стивън Шорк.

В ефир на 11 август 2014 г.
––––––-
„Светът днес“ публикува подобни материали само, за да помогне на читателите си да бъдат по-правилно информирани по отношение на западната преса.

Един отговор на “Fox News: Крехката Европа няма да издържи без руския газ

  1. „Светът днес“ публикува подобни материали само, за да помогне на читателите си да бъдат по-правилно информирани по отношение на западната преса.
    –––––––––––––––––-
    Ха-ха-ха-ха….
    –––––––––––––––––-
    Да, благодарим… Добра колекция от пропагандни идиотизми. И колкото по-на запад отиваме, толкова по-дебилни стават телевизионните „анализи“. Върхът да олигофренията се пада явно, някъде из западните щати. Впрочем, нищо чудно. Каквато публиката, такава и пропагандата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s