FT: ЕС моли Латинска Америка да не богатее от руското ембарго

Месо 1aКакто съобщава за Financial Times един европейски чиновник, ЕС ще проведе преговори със страните от Латинска Америка, за да ги убеди да не изнасят за Русия месо, риба и селскостопанска продукция. Преговорите, според думите на чиновника, ще имат „политически характер“, защото за всички било важно да останат „единни на международния фронт по украинския въпрос“.

Европейският съюз планира преговори с Бразилия и Чили, за да ги убеди да се откажат да заместят европейските държави на пазара на храни за Русия, съобщи Financial Times. След като Русия забрани експорта на някои продукти от ЕС и САЩ, Москва „ухажва“ страните от Латинска Америка, за да ги превърне в алтернативни доставчици. Някои търговски компании от Южна Америка твърдят, че мерките, предприети от Москва ще им помогнат да ударят голям джакпот.

Бразилия, според данните на FT, веднага поръчала на около 90 свои заводи да започнат износ на пилешко, свинско и говеждо месо за Русия. Най-голямата изгода от наложеното от Русия ембарго върху европейската риба се очаквало да получи Чили. Според земеделския министър на Бразилия Сенери Палудо, руското ембарго позволява на държавата му да разшири експорта на царевица и соя за Русия. „Русия има огромен потенциал да се превърне в крупен потребител на селскостопанска продукция, не само на месо“, – заяви Сенери Палудо.
Решимостта на експортьорите от Латинска Америка да работят с Русия предизвикала безпокойството на Брюксел. „Ще проведем преговори със страните, които могат да заместят нашите продукти на руския пазар. Надяваме се, че те няма да започнат нечестно да печелят от така установената ситуация“, – заявил един високопоставен европейски чиновник.

Той казал, че се отнася с разбиране към ситуацията, когато различни компании подписват нови договори с Русия, но, според думите му, „ще бъде трудно да се оправдаят“ тези държави, които предприемат дипломатическа инициатива за попълване на дефицита, наложил се след забраната за внос на продукция от ЕС, САЩ, Норвегия и Австралия.

Друг европейски чиновник добавя, че преговорите ще носят „политически характер“, защото пред латиноамериканските държави ще се подчертае „важността от оставането им в единния международен фронт по украинския въпрос“.

Както съобщава  FT, от търговската война между Европа и Русия най-много ще спечелят страните от Латинска Америка, а се очаква, че голяма финансова изгода ще имат Белорусия и Турция. ЕС окончателно ще структурира позицията си по отношение на руската забрана по време на срещата на експертите по селското стопанство в Брюксел на 14 август.

2 отговора на “FT: ЕС моли Латинска Америка да не богатее от руското ембарго

  1. Колко жалко и унизително… Един вид, ние сме евтини и подли курви и много ви молим да станете същите като нас! Нищо, че нямате никакъв интерес да го правите. Нищо, че е унизително и болезнено. Просто не можем да понесем мисълта, че сме пребити, че по тази причина не само загубихме „търговски вид“, но и както изглежда, ще си изгубим мястото на плочките! Молим ви, недейте да бъдете почтени – станете курви като нас, запазете ни място на тротоара, и после, като се посъвземем, да ни го върнете обратно!
    Ха-ха-ха-ха! Отвратително, почти толкова, колкото и смешно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s