Сивков: БРИКС преминава от икономически във военно-политически съюз

брикс XLСъвместните разработки на въоръжение и военна теника в рамките на БРИКС имат голямо значение за по-нататъшното сътрудничество между държавите в обединението. Според президента на Академията за геополитически проблеми Константин Сивков, това позволява създаването на ново единно военно-

„Новината за съвместните разработки на въоръжение и военна техника в рамките наполитическо пространство с най-близките съюзници на Русия. БРИКС демонстрира, че БРИКС започва да се преобразува от чисто икономически към политически, по-точно във военно-политически съюз, което вече е нещо сериозно“, – заяви експертът.
Според думите на Константин Сивков, това сътрудничество ще доведе до появата на нов вид оръжие за руските въоръжени сили. „Оръжието, произведено заедно с други държави, разглеждаме като търговско средство, но след съвместните разработки се формират научно-технически и военно-научни връзки, което е изключително важно“, – отбеляза той.

Според експерта, всеки икономически съюз неизбежно прераства във военно-политически, защото винаги съществува въпроса за защита на интересите. Отбелязвайки интереса на Китай към руските военни технологии, Константин Сивков допуска, че „след като е налице сътрудничество с Бразилия и ЮАР, ще се върви към сливане на оръжейните системи на Русия, Индия, Китай, Бразилия и ЮАР в единен военно-технически комплекс“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s