Пресконференция на Губарев от Новорусия

Губарев 0Днес в Донецк се състоя обширна пресконференция на Павел Губарев, активист и деец от Донбас,  с чието име е свързана борбата на Новорусия за независимост от оковите на нацистката хунта в съвременна Украйна.

Губарев изясни, че обстановката на фронта е тежка, но е еднакво тежка и за опълченците, и за противника. Той подчерта, че ситуацията в близко бъдеще рязко ще се подобри. Подробности по повода не бяха споделени, защото са военна тайна, допълни той.

По повод украинските войници, с които е общувал лично Губарев, той сподели следното:
1. Те са идейно убедени, но са излъгани. Сред тях има идейни националисти, други са жертви на националистическа пропаганда, които лесно могат да се преубедят. Без русофобията сградата на националистическите идеи се срутва, както картонена къщичка.

2. Наемниците са представители на различни чужди разузнавания – главно поляци и американци.

3. В украинската армия преобладават насилствено мобилизираните. Те лесно се предават в плен заедно с военната техника.
Трябва да кажа откровено, продължи Губарев: „С военнопленниците не се гаврим и не ги убиваме“.

Материално-техническата база на украинската армия е ужасна. Наказателната акция на Украйна се извършва без финансово обезпечение, а войниците бягат в покъсани обувки. Губарев отказа да коментира раняването на Стрелков, както и оставката на Болотов. По повод хуманитарния конвой, според Губарев, най-подходящият вариант е да се прекарат товарите през територията на Луганската народна република, а не през окупираната от хунтата територия на врага.

Губарев няма претенции към знамето на Имперска Русия, но повече му харесва Съветското червено знаме и Андреевският кръст (знамето на Новорусия).
При посещението му на фронта през последните 4-5 дена, най-честият въпрос, който му е задаван е: кога ще тръгнем в настъпление.

Морално-волевият дух на опълчението е висок, както никога до момента. Губарев препоръча на мирните граждани да напуснат града, за да не подлагат на смъртна опасност живота си. В същото време и за опълченците е по-удобно да действат и маневрират в града, без да се опасяват за живота на мирните граждани. А после, след победата, хората могат да се върнат, добави Павел Губарев. Руската олигархия по нищо не се различава от украинската, добави Павел Губарев. Те имат корпоративни интереси и се опитват да вклинят свои лица в Новорусия.

Аз ще строя народна република, продължи Губарев. Един от основните идеологически стимули на опълчението е ненавист към олигархичния режим, към крадливите богаташи, които само лъжеха, а после и окрадоха народа, а се крадоха и помежду си. А в същото време народът си остана в пълна мизерия и нищета.
По време на пресконференцията не спря стрелбата в центъра на Донецк. Но мероприятието не беше прекъснато по този повод. Снарядите започнаха да падат в 15.30 ч., а пресконференцията беше проведена от 15 до 16 ч.

В края на пресконференцията пристигна другар на Павел Губарев, който по пътя за пресконференцията попаднал под обстрела на диверсионна група. Тя преградила пътя с автобус и започнала да стреля по автомобила му. Но другарят на Губарев успял успешно да маневрира с автомобила и се спасил.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s