Le Figaro: Сценарият на украинската катастрофа не е написан в Русия

lefigaro.750За кризата в Украйна са виновни най-напред НАТО, САЩ и ЕС, пише журналистът Алексис Ферчак. Америка искаше на всяка цена да разшири Северноатлантическия алианс до границите на Русия, макар тя да не заплашваше Запада. Но Москва нямаше как да преглътне влизането на Украйна в НАТО, допуска авторът на статията. А ЕС постави Киев пред избор: Европа или Русия, предлагайки й „ексклузивно предложение“, смята журналистът.

През 2012 г. кандидатът от републиканците за президентския пост Мит Ромни каза, че Русия е главният геополитически враг на САЩ. Тогава това озадачи политолозите. В сравнение с това изказване от времената на студената война Барак Обама излеждаше най-малко смешен. Тогава опасността от страна на ислямистите изглеждаше по-голяма, отколкото опасността от бившия СССР, пише журналистът Алексис Ферчак.

Днес Белият дом, вероятно, се смее през сълзи, допуска авторът на статията. Защото заплахата от страна на ислямистите съвсем не си отиде със смъртта на Бин Ладен. Днес САЩ са в неловко положение, защото в прав текст се изправи срещу Русия. В тази игра ще има много загубили и много жертви. Най вече сред самите украинци, продължава Ферчак.

Ликвидирането на СССР е чудо в сравнение с хилядите други варианти за край на студената война, смята френският журналист. Оттогава НАТО значително се придвижи към границите на Русия. Независимо от обещанието на Рейгън, дадено пред Горбачов, през 1999 г. в НАТО влязоха Унгария, Полша и Чехия, а през 2004 г. – Естония, Латвия, България, Румъния, Словакия, Словения. След „оранжевата революция“, която финансира САЩ, Украйна също изрази желание да се присъедини към НАТО, но й беше отказано на срещата в Бущурещ през 2008 г. Каквито и добри намерения да са имали украинците, няма как Русия да реагира по друг начин при подобно обкръжение, пише авторът на статията.

Ето какво казва по този повод още през 1998 г. американският политолог Джордж Кенан: „Руснаците ще реагират поетапно. И това ще повлияе върху политиката им. Мисля, че това е трагична грешка. Никой никого не е заплашвал. Разширяването на НАТО ще се обърне срещу създателите на организацията гибелно. Особено ме дразнят следните изявления: все едно Русия има намерение на всяка цена да нападне Европа и Запада. Та нима хората не разбират това? Нашите разногласия баха със съветския комунистически режим“.

Западът ще осъди Русия, ако тя влезе в Украйна, за да защити Донецката народна република. Но Западът ще забрави да попита себе си кой отиде така далеко в напъните си.

Въвеждайки икономически санкции, Европа не вижда, че политиката на демонизация на Русия е в разрез с уроците, получени от времето на двете световни войни. Унижението само ще отдалечи демокрацията от Русия и ще разпали национализма.

ЕС, предлагайки ексклузивното си предложение, изиска от Украйна да избира между Европа и Русия. А САЩ искаха на всяка цена да разширят НАТО. Така Западът избра сценария на катастрофата, прави извода си Алексис Ферчак. Пред нас стои въпросът: Западът направи това от ненормалщина или от вопиюща мерзост, задава въпросите си в края на статията журналистът.

2 отговора на “Le Figaro: Сценарият на украинската катастрофа не е написан в Русия

  1. Браво, колумбовци! Наближихте Америка! Скоро ще я откриете! В момента сте някъде на 100 км. от Бахамските острови. Дерзайте, напред!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s