TVN24: Путин отново не позволи да надзърнем в „съветската му душа“

Vladimir PutinНе само Украйна, но и целият свят с нетърпение чакаше откровенията в кримската реч на президента на Русия. Но речта на Путин се оказа пълна загадка, много недомлъвки, при това руснаците показаха от нея само отрязъци, предава TVN24.

Украйна потъва в хаос, а Русия прави всичко, за да спре кръвопролитието, заяви Владимир Путин в Крим.  Но вместо значима политическа реч и голям размах видяхме 4-часово закъснение и забрана за транслация. Цялото руско общество чака какво ще каже Путин, очаква го също и светът, за да разбере какво „има в съветската му душа“. Какъв сигнал бе изпратен днес от Ялта. Якуб Собеневски.

По време на речта на Владимир Путин в кримския санаториум „Мечта“ организаторите изключиха звука. И това е поредният от цялата серия сюрпризи. Първият беше забавянето на речта на президента на Русия с повече от 2 часа.

Андрей Липский, Новая Газета: Кръмъл няма понятие какво да прави. Той лавира между две фракции, които почти буквално задушават Путин. От една страна, това са най-радикалните ястреби, а от друга – прагматиците, на които им е пределно ясно каква е цената на санкциите. Путин иска да запази и едните, и другите.

Ако тайнствеността около речта на Владимир Путин е пропаганден ходс, то това изненада дори руските средства за масова инфопмация. Ето, това е телевизия Россия 24. Започвайки от 10.45 наше време телевизията информира за всичко друго възможно, но не и за Владимир Путин и неговата реч. Телеканал Россия 24 дори не показа дори архивни фотографии , не информира за забавянето, за изключването на звука и за това, че руската власт не пожела транслация. В края на краищата след обед Владимир Путин се появи на екраните, но дори по руските телевизии нямаше звук.

Ян Пекло, Фонд за Украинско-полско сътрудничество PAUCI: По-скоро те нямаха никакви инструкции по този въпрос и просто покорно чакаха.

Нещо не е както трябва с руския конвой, който руснаците наричат хуманитарен. Но както е видно, частично е военен. Камиони с руската помощ за Украйна – това е официалната руска версия, те пътуват така, че да не пристигнат до украинската граница прекалено бързо. Благодарение на това се множат версиите и догадките – къде ще пресекат границата, с какво са натоварени. Руснаците показват прекалено малко.

Иван Николаев, шофьор от руския конвой: Караме брашно от елда, царевица, вода, спални чували. Аз, например, возя кондензирано мляко. В различните камиони има различни неща.

Не само украинците, но и целият свят за пореден ден си задава въпросите, не изпълняват ли тайнствените бели камиони в Източна Украйна ролята на „зелените човечета“ в Крим. Та в края на краищата те се оказаха военни от резерва, а в Крим, където вчера пристигна Владимир Путин и когото така пламенно приветстваха, тогава всичко приключи с руско превземане.

Днес всички очакваха преломния момент – информация или решение за по-нататъшния курс на неговата политика по отношение на Украйна. Ето фрагмент от речта на Путин:

Владимир Путин: „Украйна е потопена в хаос и смъртоносно кръвопролитие. Русия ще направи всичко, което е по силите й, за да прекрати кръвопролитието в Украйна“.

Кръвопролитието в Украйна се увеличава. Това са последните кадри от Донецк. Това вече е истинска война, а не някаква хибридна война. Вижда се артилерийски огън в голям мащаб. Именно там може би отиват белите руски камиони. Не е известно какво пренасят те. Управляват ги, както се вижда, 600 добре обучени мъже.

Михаил Бронятовский, ESPRESO TV: Първоначално Русия потопи Украйна в хаос, а сега дава всичко, за да спре кръвопролитието, интересно по какъв начин. Изпращайки 280 камиона, в които не е ясно какво има?

Днес е трудно да оценим дали Владимир Путин е изострил курса си по отношение на Украйна и дали се стреми към конфронтация със Запада или е направил крачка назад. Защото първоначално той направи този политико-медиен пирует с речта си, от която се знаят само няколко фрагмента, например този: „Ние трябва спокойно и ефективно да обгрижим държавата си, без да се интересуваме от външния свят, без да късаме връзката с партньорите, но и да не позволяваме с нас да се държат пренебрежително или менторски“.

Анджей Йонас,  THE WARSAW VOICE: От днешната реч не следва, че Кремъл има намерение каквото и да променя в настоящата си политика.

От последната информация е ясно, че руският конвой отново някъде е спрял, недалеко от границата с Украйна. Но е неизвестно, ще коментира ли този факт Владимир Путин или той вече го е изкоментирал.

Якуб Собеневский. „Факти“
В ефир на 14 август 2014 г.

––––-

„Светът днес“ не споделя редица от журналистическите коментари в някои от така публикуваните западни издания. Публикува ги, за да помогне на читателите си да бъдат по-добре информирани за характера и естеството на западната преса и за лансираните от тях тези и позиции.

2 отговора на “TVN24: Путин отново не позволи да надзърнем в „съветската му душа“

 1. В статията се осмива „загадъчното“ поведение на Путин и на неговото политическо обкръжение. Но тук всъщност няма нищо загадъчно.

  Вече за никого не е тайна, че в Русия се води тиха война между руските патриоти и петата колона на Фашингтон. Сложността е в това, че петата колона равномерно е разпръснала метастазите си по цялото руско общество – държавен апарат, медии, политически партии, обществени организации, интелигенция, бизнес, културна и научна дейност…

  Петата колона не е „локализирана“ в едно конкретно учреждение, или в няколко конкретни НПО-та. Тя се състои от отделни хора на десетки хиляди, ако не и стотици хиляди ключови позиции в най-различни сфери на руското общество. И всички те работят де факто под ръководството на Държ. департамент на САЩ, задружно и координирано, за една цел – запазване на колониалния статут на Русия и ако е възможно, по-нататъшното й ограбване, разложение и разпад.

  Вътрешно, естествено, петата колона е структурирана – има си йерархия, има си канали за управление, информационни канали… Има си стратегическо и краткосрочно планиране… Може да бъде „замразена“ или „активизирана“… Тя е доста мобилна и лесно управляема. И което е най-лошото, е почти напълно невидима за апатичните, безразлични и лошо осведомени граждани.

  В момента петата колона е активизирана, макар и не напълно. Специалистът на Фашингтон по „цветните революции“ – новият посланикът на САЩ в Москва Джон Тефт вече е поел лостовете за управление на петата колона и ги е задвижил. Засега петата колона не се разкрива и не престъпва към открита фаза на борба – с активни мероприятия, като площадни акции, „цветни революции“, инсценирани „протести“ и т.н., или „дворцови преврати“ и пр. Но определено вече е предприела масова атака срещу руската държавност, руската икономика и е започнала идеологическа информационна борба.

  Патриотичните сили прекрасно знаят за този отровен мицел и добре го идентифицират. Както и той, впрочем, прекрасно ги вижда и ги познава. Но петата колона така здраво е оплела руското общество, че борбата с нея е много трудна. И на този етап може да се води единствено тайно. Понеже в момента, в който картите се свалят, в Русия ще започне истинска революция и гражданска война, за която народът все още не е подготвен идеологически. И следователно, би се колебал кого да подкрепи. А всяка от противоборстващите страни би предпочела предварително да е сигурна, че когато поиска подкрепата на народа, незабавно ще я получи.

  Ето защо Путин и обкръжението му, особено напоследък, се държат като някакви непонятни, загадъчни фигури, които не се знае какво правят, какво искат, какво точно казват и защо. Това е начинът, по който отвън погледнато, изглежда тихата и тайна вътрешна битка в руските държавни среди между различни групи, с различни интереси.

  До голяма степен това, което виждаме е само политически театър, където няма никакво значение какви герои в каква пиеса играят. Отело и Дездемона в пиесата нямат нищо общо с играещите ги артисти Василий и Катя. Също така истинската същност на политическите дейци често няма нищо общо с политическите им постове, действия, изказвания и т.н. Може да бъдете ужасно изненадани, ако се окаже, че този, който в правителството на РФ ви се е струвал „страшен патриот“, не е всъщност нищо повече от поредния изменник и егоист, а някой сърдит критикар е честен и съвестен родолюбец. Кой какъв е може да се съди донякъде, и само по реалните плодове от делата им. И то, само ако знаем до каква степен именно техните действия са довели до конкретния резултат и до какво пък ще доведе той, на свой ред, в бъдеще.

  По тази логика, очевидно е, че Путин до момента е единствената фигура, която категорично е „разкрита“. Той играе ролята на самия себе си – т.е., на патриот, защото действително е такъв. През цялата си досегашна ръководна дейност той постигна резултати, които категорично го доказват. „Плодовете“ му са налице и са неоспорими.

  Обаче, за никоя друга политическа фигура в Русия това не е толкова ясно. Очевидно е само, че в момента се води остра задкулисна война, която и двете страни се опитват да държат в тайна. Путин подписва укази, взема решения, дава указания, прави рокади, уволнява, назначава – всичко, на което има право по Конституция. А петата колона блокира и саботира всичко, до което се е докопала, прикрива своите хора, назначава и придвижва други, поставя условия, подкупва, понякога заплашва…

  Резултат от тази война е „странното“, неясно, непоследователно, „загадъчно“, често противоречиво поведение на руския политически елит. Петата колона в него постоянно воюва с патриотите и лично с Путин. Бойкотира и саботира предлаганите от тях мерки. Определено понякога стига дотам, да шантажира и да заплашва Путин с преврат. А хората, на които Путин може да разчита безрезервно, съвсем не са достатъчно.

  Е, поне такъв е моят анализ към момента. Може и да греша. Ако някой има по-добро обяснение, може да си го изложи.

 2. „В някакъв завод всяка вечер на портала един от работниците излизал с ръчна количка покрита с вестник. Охраната съответно всяка вечер го проверявала. Вдигали вестника, на количката все нямало нищо, не можели да го угадят как краде и какво краде.
  Един път единия от охраната не се стърпял и го питал:
  – Аве, артик, знаем че крадеш, ама не ни е ясно к’во крадеш.
  – Е как к’во?!? Ръчни колички крада…“

  ако има нещо, това са шофьорите, или самите коли.
  Разузнавателна цел или вкрайна сметка откланят вниманието, като нахранят тези, които имат нужда.
  големият въпрос пак е защо територията се оказва по-важна от самите хора, които са върху нея? И от тук идва изводът, че една територия е наполовина загубена, коато не е населена с твои хора, защото вече си загубил хората, а смисълът на една държава не може да бъде само територията. Смисълът са хората.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s