България и САЩ ще работят за разширяване на активния двустранен диалог

МВнР 40Министър Даниел Митов на 21 август 2014 г. се срещна с американския посланик у нас Марси Рийс. Двамата обсъдиха актуалното състояние на двустранните отношения и редица въпроси от международния дневен ред.  Министър Митов и посланик Рийс се обединиха около мнението, че интензивният диалог между България и САЩ трябва да продължи, като подчертаха взаимното желание за разширяване на контактите в сферата на икономиката и търговията, където съществува нереализиран потенциал.

В тази връзка външният министър заяви, че България като страна-членка на Европейския съюз активно подкрепя конструктивните преговори между ЕС и САЩ за подписването на Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП). По думите му,  то е важно не само заради увеличаването на работните места и растежа, но и от геостратегическа гледна точка.

Сред темите на срещата бяха още сътрудничеството в областта на правоприлагането, отбраната и сигурността, като министър Митов оцени високо подкрепата на САЩ за развитието на възможностите и повишаването на ефективността на страната ни в тази област. На свой ред, посланик Рийс отбеляза приноса на България като съюзник в НАТО на места като Афганистан, Либия, Ирак. Двете страни потвърдиха желанието си да продължат преговорите за провеждането на обучение на либийски военнослужещи, когато обстановката в Либия е достатъчно стабилна.

Министър Даниел Митов и посланик Марси Рийс изразиха силно безпокойство от ситуацията в Ирак, като подчертаха необходимостта от силен и незабавен ангажимент в подкрепа на иракските власти както от страна на международната общност, така от страна на държавите в региона. Външният министър категорично осъди варварското убийство на американския журналист Джеймс Фоули, определяйки го като поредния брутален акт на жестокост от страна на  „Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ).

Развитието на кризата в Украйна също бе сред въпросите, които дискутираха Даниел Митов и Марси Рийс. Те изразиха надежда за положителен резултат от проведените четиристранни разговори в Берлин, като подчертаха отговорността, която носи Русия за деескалация на напрежението в Украйна.

2 отговора на “България и САЩ ще работят за разширяване на активния двустранен диалог

  1. Гадно е такова заглавие: „България и САЩ – нещо си…“ Не, не. Правилно е „ПРАВИТЕЛСТВОТО на България и представители на Държавния департамент на САЩ“… Българският народ няма пряка връзка с предателската политика на нашите политически курви.

    Освен това, България не може да сътрудничи на САЩ. Една поробена колония не може да сътрудничи на господаря си. Докато метрополията я граби и даже малко по малко я убива – колонията само пъшка, охка и изпълнява.

    Ето я, накратко, поредната горда демонстрация на национално предателство, гъзоблизна подлост, безгръбначно лицемерие и безгранична продажност.

    Уж били „постигнали съглашение“ по някакви си там въпроси. Дрън-дрън! Рийс е плещила лицемерни лъжи и е развивала пропагандна демагогия, а Митов само е викал „йес оф корс“, „йес оф корс“,“йес оф корс“… Може накрая и да й е облизал обувките. Демонстрирал е явно, че правителството ще изпълнява всички заповеди на Фашингтон, по всички въпроси, за каквото и да се отнасят.

    Щото нали се сещате, че когото си харесат от щатското посолство – него ни го назначават за премиер? Ей го, Боко Тиквата – типичен пример! Та и този, сигурно много се е постарал да се хареса.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s