Откриването на Дом-паметника на БКП на Бузлуджа, 23 август 1981 г.(ВИДЕО)

Бузлуджа be1Дом-паметник на БКП е най-големият монумент в България и няма аналог в света. Изграден е в чест на двойния празник “13 века България” и “90 години от създаването на БКП”.
Строежът на мемориала започва през 1974 год. с взрив. Върхът е снишен с 9 метра. В основите Тодор Живков полага капсула “с адрес към поколенията”, описващ историческата значимост на Бузлуджа. За изграждането на паметника и инфраструктурата му са изразходвани повече от 25 млн. лв, от които над 16 млн са събрани с доброволни дарения и принудителни удръжки от “целия български народ”. В строежа продължил 7 години, вземат участие всички “комунисти, комсомолци и трудещи се”. Повече от 20 български творци изпълняват художествената украса на монумента. Формата на паметника символизира “поставен на върха венец” с “развято комунистическо знаме, на което грее звезда”. Откриването на монумента е съпроводено с всенароден митинг, артилерийски залпове и тържествена заря-проверка. “Нека никога не пустеят пътеките, които водят тук”, завещава Т.Живков. След 1990 год. състоянието на паметника е оставено на произвола на съдбата. Сградата започва да се руши, чупят се стъкла, изкъртват се мозайки, орнаменти и други елементи от конструкцията на паметника.

3 мнения за “Откриването на Дом-паметника на БКП на Бузлуджа, 23 август 1981 г.(ВИДЕО)

  1. На някой 2 август, като се съберат комунягите там, ще излезем с две системи „Град“ и ще ги изпепелим всичките!

    • Знаем, че си фашист – тоест, антихуманно чудовище. Както знаем вече, че си и щатски гъзомийник. Много мило от твоя страна да ни го напомниш, но нямаше нужда. Някой ден ще ти се пукне черното сърчице, много се вълнуваш…

Вашият коментар