МВФ плаща за „прочистването“ на Донбас?

МВФ 505Украинската власт замръзна в очакване на поредната порция финансов допинг, който ще й позволи да продължи войната на Изток. Ключовото за икономиката на Украйна решение за отделянето на втория транш помощ в размер на 1.4 млрд. долара трябваше да бъде прието  на 29 август 2014 г. от Съвета на директорите на МВФ.

Официалният представител на МВФ Джери Райс отбеляза, че Укайна е изпълнила всички предварителни изисквания на фонда, необходими за подължаване на кредитната програма стенд-бай.

В същото време представител на МВФ в ООН извести за намеренията на Съвета на Директорите на МВФ да се обсъдят растящите рискове.

– Ако ситуацията в Украйна се сгръчи, програмата трябва да се преразгледа, включително възможността да се предостави допълнително финансиране. Украйна се намира в състояние на висока несигурност, – отбеляза Райс.

Киев трепетно очаква тези пари, за да се стабилизира валутния й пазар, а Яйценюк е убеден, че поредният транш ще позволи на Украйна „да оцеле“.

Eксперти твърдят, че без нов заем няма как да бъде избегнат дефолта. Още през май Украйна бе спасена само от първата част на кредита на МВФ (в размер на 3.2 милиарда долара от одобрения 17-милиарден пакет).

Припомняме, че през юни в Киев завърши работата си мисията на МВФ, която оценяваше хода на икономическите реформи, от които резултати зависеше новият заем. Но, както всички подозираме, този път първостепенно значение ще има не икономическата, а военно-политическата ефективност на майданската власт. Т.е. условието да бъдат дадени пари на Киев се нарича по-бързо прекратяване на бойните действия в източната част на страната. Уж.

Независимо от кризата в руско-украинските отношения, Русия няма намерение да блокира парите за Украйна. Министерството на финансите на Русия е категорично, че трябва да се предоставят финансови ресурси на Украйна, „защото няма как да бъдат решени натрупаните проблеми в икономиката на страната“.

Според оценката на Европейската банка за реконструкция и развитие, украинската икономика през 2014 г. ще се срути със 7 % и ще покаже нулев ръст през следващата година.

Западната помощ позволява на Украйна да живее в режим „фотосинтеза“.

През първото полугодие Киев е погасил дълг в размер на 30 милиарда гривни, от които 28.5 млрд. са външни заеми. Погасяването се случва по схемата на рефинансиране. Т.е. формално върви обслужване на дълга, частично се изплаща дори кредитът. Изплащането е факт, но липсват каквито и да са изпреварващи темпове в ръста на икономиката, както липсва и стабилизация на финансовата система. Просто Киев ходи по света с протегната ръка и проси пари. Дават му, но с много висока лихва.

Колко ще издържи Украйна в такъв режим?
Със сигурност ще издържи така между половин и две години. Само за тази година Украйна трябва да погаси 70 млрд. долара. От тях около 45 млрд. долара тя трябва да върне на компании и банки. Останалата част е държавен дълг. Формално Киев не отговаря за дълговете на частния сектор. Но в действителност се виждат и с невъоръжено око преплетените интереси в търговския сектор и бюрокрацията. Много предприятия са захвърлени на произвола на съдбата, но на други се оказва помощ. Златно-валутните резерви на страната се стопяват, вече са под 15 млрд. долара. Ако Киев не получи финансова помощ от чужбина в размер на не по-малко от 5-7 млрд. долара, му остават 2-3 месеца до обявяването на пълен дефолт.

В момента на гражданите на Украйна се предлага следното: да затегнат коланите и да свият до максимум разходите си. Ще бъдат орязани социалната сфера, науката, образованието, реалният сектор в икономиката. С икономисаните средства ще се финансират военните операции. Това ще завърти спиралата на деиндустриализацията на страната, срива на промишлеността, доларизацията и офшоризацията на икономиката. Другите последствия са следните – капиталът ще бяга, населението ще се деквалифицира и лумпенизира, ще се ускорят процесите на депопулация. Простичко казано – Украйна ще започне бавно, но сигурно да умира.

Украинската власт ще трябва да печата пари. Гривната вече падна с 50 % от началото на годината. Към края на годината един долар ще се обменя за 20 гривни. Но пенсиите, заплатите…трябва да се изплащат ежемесечно.  Да не говорим какви огромни средства трябва да се отделят, за да се възстанови разрушената икономика.

При такова обезценяване на паричната единица на Украйна доходите на населението ще бъдат изядени, а това ще провокира рязкото падане на стандарта на живот на болшинството от населението на страната.
Девалвацията ще доведе до това, че външните заеми ще се превърнат в непозволен разкош. Всички бюджетни средства ще отиват за изплащане на външните заеми. Ако не се смени макроикономическата политика след половин година (максимум 9 месеца) в Украйна ще започне катастрофално сриване на финансовата система. Което ясно се вижда по платежния баланс на страната. По-рано дефицитът във външноикономическата дейност на Украйна се финансираше за сметка на притока на капитали. Девалвацията на гривната не може да спре очакваната тенденция. Цялата надежда на Украйна е във външните заеми и подхвърлени трохи от Запада.

Но колко дълго Вашингтон и Брюксел могат да кредитират потъващата икономика на Украйна?

Истината е следната: жизнеността на Украйна зависи от кооперирането й с Русия на 40 %. Конфронтацията с Москва ще доведе до свиване на цялата икономическа и производствена активност.
А да се обвързва кредитирането с прекратяването на бойните действия в Донбас – това си е чиста проба лицемерие от страна на МВФ. В Устава на почти всички международни финансови организации има член, който посочва, че те нямат право да финансират държави, на чиито територии се провеждат бойни действия. Затова Украйна и до днес не е въвела военното положение, както, апропо, трябваше да обяви отдавна. Но парите, които Киев получава от МВФ, постъпват в общата бюджетна тенджера. Това означава, че 3 млрд. долара са заминали за финансирането на военната операция. А това означава удар по репутацията на международните финансисти.

Те предлагат Киев да приключи с военната операция, което на практика е призив да се избият почти до крак метежните региони. Звучи така: „Избийте ги онези и ще получите финансиране!“. Но пред света МВФ се представят за чисти и неопетнени, дори вселенско и почти паранормално благородни гълъби на мира, нали разбирате…

Западът сам започна тази авантюра и той ще положи всички услия да получи някакъв изгоден за него резултат. Ако САЩ претърпят поражение, то това ще нанесе удар по имиджа на уж ефективния „световен жандарм“. В този случай загубите ще бъдат неизмерими по величина. За Вашингтон няколко десетки милиарди долари не са никакъв проблем, ако от това ще последва откъсването на Европа от Русия.

Няма никаква надежда Киев да успее да върне получения кредит, ако трябва да сме брутално откровени. Защото вместо да произвеждат украинските военни стрелят със самолети и артилерия собствените си региони, собствените си градове и села. Не е тайна, че в Донбас е съсредоточена най-жизнеспособната част от украинската промишленост. Маталургичните и химическите мощности на една държава са  основата, базата за експортния потенциал на страната. Вече се затварят големи мини, а ако се врътне ключът и на заводите от черната металургия, ще трябва те да се строят после от нулата…

Това е безумната авантюра, която Киев никога не би започнал, ако не беше успешно подтикван от Запада.

Да, САЩ хвърлиха много пари в Украйна.

Но амеиканските стратези въобще и не предполагаха, че може да избухне каквото и да е въстание в Новоусия. Как ще се измъкнат от това, никой не знае. Световната икономика преживява трудни времена, да. Самите САЩ имат натрупан колосален държавен дълг, Европа се набута в санкционната война с Русия…На всичкото отгоре Брюксел ще трябва да подкрепя и членовете на ЕС, които бяха лишени от руския пазар.
МВФ и Световната банка са под мощното влияние на  министерствот на финансите на САЩ. Киев и в бъдеще ще трябва да бъде финансиран, за да може украинската администрация да удържи властта си и да продължи военната операция. Населението ще страда, зимата ще бъде гладна и студена. Но Вашингтон ще подклажда войната в Източна Украйна. Защото трябва да си удовлетвори геополитическите амбиции. Няма как да се излезе от цялата тази бругална игра без жертви. Няма как.

МВФ е чедо на Бретън-Уудската конференция на ООН по валутно-финансовите въпроси, която се състоя на 22 юли 1944 г. А родителят на МВФ е видният британски иконимист Джон Кейнс, който замисли тази институция като световен клирингов център. Предполагаше се, че МВФ ще предоставя пари на заем на страните с отрицателен търговски баланс за сметка на валутните доходи на държави, които имат положително салдо.

МВФ трябваше да предоставя кредити не за реконструкция на дълга, а за да се модернизира икономиката. Идеята на Кейнс била да се развива експортният потенциал на тези страни, които са длъжници. За да могат те по-късно да си изплатят дълговете от нарастващите си валутни постъпления. Критиците още тогава казват, че никой няма сметка да си създава конкуренти на световния пазар. Кейнс отговарял, че като се повиши БВП и стандарта на живот тези държави ще създадат допълнително търсене на пазара. Т.е. първоначално мисията на МВФ била да се изравни нивото на развитие на различните държави. Така световната икономика трябвало да се развива по-балансирано и да избягва кризите, подобни на Великата депресия.

Но реалността доведе до следното: политиката на развитите държави предизвика глобални диспропорции, а МВФ активно способства за това. Прекрасната концепция на Кейнс бе опорочена, а на МВФ бяха натресени монетаристични либерални рецепти, които абсолютно противоречат на намеренията на Кейнс.

МВФ отдавна се превърна във финансов инструмент на американската хегемония. След победата на неолиберализма тази роля вече е силно утвърдена. МВФ задължава длъжниците си да провеждат неолиберални реформи, за да отворят развиващите се икономики за западния капитал. Такива държави са интересни за МВФ като пазар за почти отпадъчни стоки и като доставчици на природни ресурси. Украйна е нагледен пример как един враждебен хищник може да погълне цяла дърава, когато икономиката е отворена за западния капитал.

Ако Украйна се асоциира с ЕС, в страната ще нахлуе поток от европейски стоки. Формално ще се отвори и пазарът за ЕС на стоки от Украйна. Но за да се възползва страната от това си право, тя трябва да премине на европейски стандарти. Както твърдят икономистите, за целта ще са необходими инвестиции в размер на 160 млрд. долара за няколко години.  Та това са 20 000 регламента в ЕС, които детайлно описват всички стоки. Разбира се, че Украйна няма пари за такива цели. Т.е. европейският пазар ще бъде затворен за Киев. Точка по въпроса.
А инициативата на Яйценюк да предостави за продажба последните държавни активи говори само за едно: че неговото правителство стриктно следва указанията на вашингтонския „окръжен комитет“. Лоялността ще бъде възнаградена чрез подаяния от МВФ, които ще подхранят бойните действия в Новорусия.

Един отговор на “МВФ плаща за „прочистването“ на Донбас?

  1. МВФ е оръдието на Фашингтон, с което той поробва и колонизира разни наивни (да не кажа тъпи и прости) народи като българския, а конкретно в случая и украинския. Това е финансов орган за завладяване и унищожаване. Какво смешно заглавие… Защо там има въпросителен знак? Естествено е, че МВФ ще „плаща“. Това му е на него работата. Конкретно в Укралайна, в дадения исторически момент, работата му е да финансира украинския фашизъм и взаимното изтребване на славяно-руското население. И естествено, при това да свърши стандартната си работа – да набълбука държавата с невъзвръщаеми заеми, за да я постави на колене и да я подготви за разграбване, изсмукване и унищожаване.
    Тук няма място за въпроси. Историята завършва с точка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s