US сенатор: Украйна ще победи Русия само с американско оръжие

CNN_InternationalСАЩ трябва да въоръжат до зъби украинската армия, смята сенатор Менендес. Само така, според политика, може да се спре „руското нахлуване“. Той е сигурен, че гибелта на голямо количество руснаци от американско оръжие е единственото, което ще застави Путин да отстъпи.

Робърт Менендес, американски сенатор: Мисля, че Путин е оценил действията на Запада и е разбрал, че западните държави няма да предприемат най-сериозни санкции срещу Русия и няма да предоставят необходимото оръжие на украинците, за да се защитят те.

Ние трябва да докажем, че той греши. С други думи, ние трябва да приложим секторни санкции срещу Русия. Вече приложихме санкции, които засягат някои сектори на руската икономика, отделни лица и компании. Трябва сериозно да обмислим идеята за въвеждането на секторни санкции във финансовия сектор, военната или енергийната промишленост.

Трябва също да предоставим на Украйна такова отбранително въоръжение, което да застави Путин да заплати и за бъдещата си агресия. Надявам се, че срещата на НАТО ще направи възможно това.

– Както знаем, президентът Обама не иска да предоставяме оръжие на Украйна. Той постоянно говори, че украинската криза не може да бъде решена по пътя на войната.
Но, както предполагам, Русия смята, че конфликтът може да бъде решен напълно със силови методи. Какво мислите за довода на президента и неговата позиция, че сега не е необходимо да се предоставя оръжия – имам предвид смъртоносно оръжие – на Украйна?

Робърт Менендес: Мисля, че такава беше първоначалната позиция на Обама. В Европа и в други части на света има хора, които казват, че ние не трябва да провокираме Путин. Но Путин не се нуждае от провокации. В дадения случай слабостта ни къде-къде по-силно провокира Путин, отколкото силата ни.

На Путин могат да му повлияят само две неща – и двете са свързани със сила. Първо, икономическите последствия, предизвикани от сериозни санкции, които да засегнат някои сфери на икономиката като цяло. Ние можем да ги наложим на Русия и, надявам се, ЕС ще ни подкрепи. Второ – това е цената, която ще се наложи да бъде платена от обикновените руснаци, когато техните синове и дъщери се върнат у дома с празни чантички и майките започнат да ги питат „Какво става?“.

Така и ще стане, ако украинците имат необходимото оръжие. Те са силно готови да се сражават, те вече показаха невероятен инат. Те демонстрираха немалка сдържаност. Но сега дойде Русия, нахлу в територията на Украйна с хиляди войници, ракети и танкове.

Става дума не за някакво си въстание на сепаратистите. Това е явно военно нахлуване от страна на Русия. И ние трябва да квалифицираме това като нахлуване. Аз чета американските вестници. В заглавията им пише, че въстаниците настъпват в различни области на Източна Украйна. Но това не са въстаници. Това са руски войници!

В ефир на 31 август 2014 г., CNN

2 отговора на “US сенатор: Украйна ще победи Русия само с американско оръжие

  1. Този пореден агресивен и лъжлив примат, да не е някакъв клонинг на Макакейн? Пу, те много станаха бе! Този щатският сенат започва да ми изглежда като една зоологическа градина. Горкият сенатор Ранд Пол, какво ли му е да общува всеки ден с такива психически и морални изроди? Сигурно се чувства като човек, интерниран на острова на доктор Моро, ако сте чели едноименната книга…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s