Washington’s Blog: САЩ знаят как да отмъстят на Русия

ново 2F6Вашингтон жадува да отмъсти на Русия за провала си в Сирия, за проблемите в Украйна, а и за унижението след разобличаването на Сноудън. Според автора от Washington’s Blog:, САЩ са замислили план за свалянето на Путин и връщането на Русия в хаоса на 90-те.

През 1957 г. САЩ и Великобритания искаха да сменят властта в Сирия, защото страната си сътрудничеше със Съветския Съюз. 20 години по-късно влиятелни американски политици решиха да сменят режимите в целия Близък Изток в така наречените „стари съветски режими“. Оттогава САЩ „прекараха“ Ирак, Афганистан, Либия, а сега и Украйна, припомня авторът от Washington’s Blog:

„Съветският лидер Горбачов позволи ликвидирането на Съветския Съюз, защото САЩ  и НАТО му обещаха да не поставят Русия във военен обръч. От 1991 г. това обещание нееднократно бе нарушавано и Русия бе обградена“. Редица медии вече предполагат, че целта на САЩ в дългосрочна перспектива е смяна на режима в Русия, се казва в статията.

Аналитиците, чието мнение цитира авторът, казват, че Путин „причинява безпокойство“ на САЩ, а терминът „смяна на режима“ се превърна в модерен по отношение на лидерите, които Западът не харесва. Експертите твърдят, че „наказателното настроение“ на Вашингтон е следствие от безпрецедентното унижение, на което бяха подложени САЩ по време на скандала с Едуард Сноудън.

Сега демонизацията на руския президент Владими Пути върви с пълен ход. Според един от авторите, чието мнение цитира Washington’s Blog, време е да се попита, кога неоконсерваторите явно ще обявят плановете си за сваляне на властта в Москва – „независимо от това, че свалянето на Путин и превръщането на Русия в гигантски аналог на Украйна ще постави под заплаха съществуването на планетата“.

В мисленето на неоконсерваторите съществува нещо като склонност да гасят огън с бензин – „когато една от машинациите не сработва, те просто преминават към по-голяма и по-опаса схема“. Вие сте раздразнен от факта, че палестинците и „Хизбулла“ в Ливан безпокоят вас и Израел? Тогава трябва просто да се сменят режимите в страните-спонсори – Ирак, Сирия и Иран. Ако смяната на режима в Ирак премине лошо, вие още повече натискате за свалянето на властта в Сирия и за банкрутирането на Иран, цитира сайтът разсъжденията на аналитиците.

И в момента, когато вие, както ви се струва, сте натикали президента Обама в ъгъла и сте го принудили да пристъпи към бомбардирането на Сирия (с риск от това да се случи война с Иран), в работата се намесва Путин и позволява на Обама да се измъкне от ситуацията без бой. Сирия предава химическото оръжие, а Иран се съгласява да ограничи ядрената си програма. Сега е време да избухне Украйна, знаейки, че това е деликатна за Русия тема. Това, че Путин се съпротивлява на плановете ви за Украйна, го превръща в мишена за смяна на режима.

Наистина, всички държави, в които режимите са били свалени, се оказаха обхванати в хаос, смята авторът на статията. „Ние по-скоро ще съжаляваме, ако успеем да свалим Путин от власт“, – пише той в подкрепа на анализа си за вероятните последствия.

Разпалването на напрежение в Русия чрез съчетаване на икономически санкции и информационна война едва ли ще доведе до по-добър режим – руснаците вече видяха хищническото лице на капитализма след шоковата терапия при Борис Елцин. „Автократичният национализъм“ на Путин бе ответна реакция на случилото се – борбата с олигарсите и защита на руските държавни интереси на международната арена гарантираха на руския лидер твърда политическа база.

Така че, ако неоконсерваторите от администрацията на Обама – или неговия приемник – постигнат целта си и Путин напусне властта, то светът ще получи нещо опасно – нестабилна Русия, но с ядрен арсенал. Едва ли привържениците на Путин ще се примирят с „повторение на елцините години“. Но неоконсерваторите вероятно смятат, че е достатъчно само да продължават да разпалват огъня. Истината, обаче, е друга – че от това разпалване светът няма да стане по-добър, завършва Washington’s Blog.

Един отговор на “Washington’s Blog: САЩ знаят как да отмъстят на Русия

  1. Този път „анализаторите“ почти са познали. (Почти, държа да уточня.) Но Путин няма да „напусне властта“ – не и без бой.

    Впрочем, „хубави“ планове си правят неоконите (и тези, които се крият зад гърба им), ама без кръчмаря. Хабер си нямат те от Русия и от това, как трябва да се работи с нея. Затова ги чака неизбежен провал. Всяка тяхна операция неизбежно ще се срутва по някакъв неочакван за тях начин, поради някакъв непредвиден „страничен ефект“, който напълно я обезсмисля.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s