DW: Президентът на България рязко осъди в Берлин политиката на Кремъл

Плевнелиев 539Росен Плевнелиев смята, че възстановявайки предишната си сфера на влияние, на Кремъл не му стигат териториите от бившия СССР. Под заплаха, от негова гледна точка, са страните от юго-източна Европа, цитира думите му DW.

Въпреки битуващите стереотипи, наложени от исторически обусловените традиционни симпатии на България към Русия, президентът Плевнелиев се изказа в Щутгарт твърде рязко по повод действията на Русия във връзка с настоящата украинска криза.
„Днес ние виждаме агресивна и националистическа Русия, – заяви той, – която провежда политика на възстановяване на своето влияние над постсъветското пространство“. Опасенията на държавния глава на България са, че Русия няма да се задоволи само с териториите от бившия СССР. Що се касае до Украйна, то нейният народ „има своя държава и е в правото си самостоятелно да определи съдбата си“.

Според думите на Плевнелиев, е трудно да си представи човек, че някой въобще се опитва да забрани европейския избор на Украйна и перспективите й за членство в ЕС само защото тя е „съсед на путинска Русия или е в сферата на руските интереси“.

Разглеждайки ситуацията в историческа перспектива, българският държавен глава раздели Европа на периодите „преди и след Крим“. Той отбеляза още, че „ако такава държава като Русия съзнателно нарушава нормите на международното право, то последствията ще се усещат още дълго време“. За първи път в тази връзка Плевелиев говори за Балканите. За този регион президентът каза, че е „най-слабото звено в Европейския съюз“.

В противовес на ЕС Путин създава на базата на Митническия съюз Евразийски икономически съюз с политическа цел, каза Плевнелиев. Кремъл, според думите на президента, се стреми да привлече на своя страна „европейските популисти, десните екстремисти и всевъзможните евроскептици“, които са заинтересовани от отслабването на ЕС, и затова са готови да подкрепят Путин.

Агентите на влияние на Москва на Балканите

Плевнелиев подчерта, че „страните от югоизточна Европа могат да бъдат дестабилизирани отвътре с помощта на олигарси, корупция, пропаганда и енергийна зависимост“.

Кремъл, каза Плевнелиев,“използва олигарсите и техните средства за масова информация, а каналите им на влияние са се съхранени от времената на комунизма“. Такива канали – това са най-напред бившите и действащите сътрудници на нереформираните до край спецслужби в балканските страни.

На молбата на кореспондента на DW да уточни какво има предвид конкретно, президентът на България каза, че за разлика от бившата ГДР, чиято спецслужба вече „отдавна се намира в музеите“, на Балканите ситуацията е различна.

„Историята на комунистическите тайни служби, – припомни той, – тук е разказана само наполовина, нямаше лустрация, хората си останаха по местата, от комунистическите времена си пазят връзките“.

Тъкмо чрез тези хора и съхранените от миналите времена връзки между спецслужбите от страните на Варшавския договор, Москва се опитва да окаже влияние върху политиката на правителствата на страните от югоизточна Европа, продължи президентът.

София не е против санкциите

Не само кореспондентът на DW, но и други немски журналисти попитаха Росен Плевнелиев, дали е готова България да подкрепи т.нар. „трето стъпало“ от санкции срещу Русия, които се отнасят до експортно-импортни забрани, за които принципно вече има договорка със страните от ЕС. Защото, примерно, ембаргото върху закупуването на руски енергоносители ще удари силно негативно върху страните от юго-източна Европа, зависими от руските доставки в голяма степен.

Да, отговори Плевнелиев, „в моменти, които имат историческо значение, не бива с ходим в джоба с калкулатор и да пресмятаме милиарди“. Европейският съюз, според Плевнелиев, трябва да бъде силен и да действа решително в името на запазването а своите ценности. „Правителството от ГЕРБ, – посочи президентът, – еднозначно и последователно ще подкрепя приетите в Брюксел решения, касаещи санкциите срещу Русия. И ако се наложи „трета стъпка“, то тя ще бъде направена“.
Но Росен Плевнелиев отклони отговора на въпроса на DW, къде е чертата, след която „третата стъпка“ от санкции, от негова гледна точка, ще се превърне в неизбежна. Затова пък президентът изказа категоричната си подкрепа за по-нататъшното разширяване на НАТО в отговор на агресивната политика на Москва. „Смятам, – заяви той, отговаряйки на въпрос на DW, – че Северноатлантическият алианс по геополитически и стратегически съображения трябва в най-близко време да приеме в редовете си Черна гора, а също да ускори процеса на интеграция на всички други балкански държави“.

8 отговора на “DW: Президентът на България рязко осъди в Берлин политиката на Кремъл

  1. Плевенлиев не говори от мое име! Българиския народ е на друго мнение, противоположно на пионките политици!

  2. Мале, какъв палячо, какъв мухльо, какъв кретен… Мале, какъв позор…

  3. Още една причина да не гласувам за ГЕРБ. Защото утре като измислят поредните санкции, ще изпратят нашите момчета, синове, братя и бащи да се бият в Украйна, под наименованието омиротворителни войски. Видяхме всички какво значи омиротворителна войска в Ирак, Афганистан, Камбоджа. Що не си опнат задниците Гербаджии-умници като Плевнелиев да ги бомбандират? Иначе могат да плещят глупости и да тласкат собствената си държава и собствения си народ към пълно унищожение

  4. Това НЕ е президента на България! И няма право да се изказва от Нейно име! Народа е България! И Плевналиев НЕ НИ ПРЕДСТАВЛЯВА! Toй е „президент“ само в собствената си болна глава! НЕКА ЦЯЛ СВЯТ ЗНАЕ ТОВА!

  5. Аз си мисля, като ни съветва президента да не си носим калкулатори в джобовете да смятаме как той ни харчи парите, дали по същия начин процедира и със своите пари? И ако процедираше по същия начин със своите пари дали щеше да бъде милионер?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s