Wirtschaftsblatt: „Южен поток“ поставя Сърбия пред избор

-България замрази строителството на „Южен поток“, а Сърбия не може да определи все още на коя страна е. Искайки да влезе в ЕС, Сърбия едновременно се и въздържа да приложи санкции срещу Русия, защото Сърбия напълно е зависима от доставката на руски газ, пише Wirtschaftsblatt.
Колкото повече буксува „Южен поток“, толкова по-забележима става тревогата на страните, които участват в него. България замрази строителството на газопровода. Сега и Сърбия се налага да почака, отбелязва изданието.

Изглежда единствените страни, с които реализацията на „Южен поток“ не се налага да се съгласува с Брюксел, това са Русия и Австрия, съобщава изданието. Всички останали държави, по чиято територия трябва да премине газопровода, се страхуват да се включат в газовата мрежа, което включване все още е малко вероятно около продължаващата война в Украйна, пише авторът.

България вече получи тръбите за строителството на газопровода – те чакат поставянето си в Бургас. Както се припомня в статията, страната е замразила проекта до установяване на неговото съответствие с изискванията на Евросъюза. Официално санкциите срещу Русия нямат нищо общо по този въпрос, отбелязва авторът.

В същото време в Сърбия все по-често възниква въпросът, няма ли да се провалят плановете по отношение на кандидатурата й за влизане в ЕС. „Строителството в България не е свързано със Сърбия по никакъв начин“, – подчерта председателят на Газовия съюз на Сърбия Воислав Вулитич. Определящо е, според него, решаването на проблема на ниво Украйна, Москва и Брюксел.

Необходимостта от съгласуване по проблема на европейско равнище е издигната и от австрийския посланик в Белград Йоханес Айгер. Според думите му, „докато не бъде постигнато общо решение, ще е трудно да се продължи проекта „Южен поток““. Айгер смята, че  проекта зависи до голяма степен от новия комисар по енергетиката.

Докато Западна Европа все още може да се откаже от „Южен поток“, защото получава газ от „Северен поток“, държавите от югоизточна Европа предпочитат да са сигурни около новия източник на снабдяване. „Южен поток“ опасва Украйна, която е транзитна държава на руския газ към Западна Европа, припомня изданието.

Оттук и страховете на Сърбия да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия. своя най-важен исторически съюзник, смята авторът. Колкото повече се изостря конфликтът между Русия и Украйна, толкова по-скложо е за Сърбия да съхрани неутралитета си. Според думите на министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, държавата на „100 проценгата“ зависи от руския газ и плаща по-висока цена за газта, отколкото Австрия или другите европейски страни.

Европейската комисия спря строителството на „Южен поток“ и настоя Газпром да преразгледа договора с партньорите си по проекта. Има се предвид не само България, Сърбия и Австрия, но също Унгария и Словения. Разклонения на газопровода преминават през територията на Босна и Херцеговина, а също и през Хърватия, се съобщава в статията.

Според условията на т.нар. „трети енергопроект“, газопроводът трябва да бъде достъпен и за други крупни доставчици, а не само за Газпром. В България имаше проблеми, свързани с непрозрачната процедура при избора на строител, която процедура трябва да се повтори, отбелязва авторът. При всички случаи Бълагария ще се постарае да използва ситуацията, за да получи възможност да транспортира по „Южен поток“ газта си, се казва в изданието.

2 отговора на “Wirtschaftsblatt: „Южен поток“ поставя Сърбия пред избор

  1. То Южен поток ще го направят, така или иначе… Само дето ще минава не през България, а през Турция. Да ни е честита поредната дълбока клизма! Ние нищо друго не заслужаваме. Защото както е тръгнало, май ще се окаже, че сме народ от манипулируеми глупаци и безгръбначни дупедавци.

  2. За Сърбия РУСИЯ Е НАЙ- ВАЖНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ СЪЮЗНИК! ЗА ТОВА ВИНАГИ Е БИЛА ПОДКРЕПЯНА ОТ НЕЯ! Кой е съюзник България, та от ВСИЧКИ КОНГРЕСИ,
    ДОГОВОРИ, СЪЮЗИ ВИНАГИ, ВИНАГИ Е БИЛА БЕЗ ПОДКРЕПА И ЖЕСТОКО ОГРАБВАНА И БОМБАРДИРАНА! И СЕГА Е СЪЩОТО:
    МАХАЙТЕ АЕЦ, ПЕТ ПЪТИ ПО-МАЛКО СУПСИДИИ, ПРИЕМАЙТЕ НЕОГРАНИЧЕНО БЕЖАНЦИ И ПАК С ПЪТИ ПО МАЛКО СУПСИДИИ ЗА ТЯХ, НЕ НА „ЮЖЕН ПОТОК“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s