Fox News: Само SWIFT може да натика Путин в ъгъла

фокс igНезависимо от икономическите санкции и демонстрацията на военна мощ по време на ученията, Западът няма да успее „да спре Владимир Путин“, предаде Fox News. Според бившия експерт от американското разузнаване Джонатан Чензер, дългосрочен натиск върху Москва може да се окаже само, ако се лишат руските банки от достъпа им до международната междубанкова система SWIFT. Както отбеляза експертът, подобни мерки вече подтикнаха и Иран към преговори.

НАТО подкрепя Европа в решимостта й да демонстрира сила. Няколко дена след срещата в Уелс почти 6 хиляди военни от 17 държави започнаха военни учения в Германия. Тези маневри се провеждат всяка година, но този път те са особено актуални по повод агресията на Владимир Путин спрямо Украйна.
Руският лидер, както е видно, не се впечатлява от действията на Запада. Вижда се, че военните учения и икономическите санкции така и няма да го заставят да промени курса си – Путин държи Червената армия (така е казано в оригинала, бел.ред.) в готовност, за да започнe решителни действия в Източна Европа. Нима нищо не може да го спре?
С нас е Джонатан Чензер, вице-президент на Изследователския фонд за защита на демокрацията, бивш експерт от американското разузнаване по въпросите за антитерористичните мерки, бивш експерт в Министерството на финансите на САЩ по въпросите на тероризма.

Джонатан, благодаря, че се съгласихте да участвате в нашата програма.
Джанатан Чензер: Няма защо.
– Смятате ли, че мерките, които ние използваме до момента няма да окажат върху Путин никакво въздействие?
Джонатан Чензер: Да,  ние въведохме някакви санкции, те, разбира се, нанесоха удар върху Путин – в някаква степен оказахме натиск. Но, както е очевидно, това не е достатъчно. Но и не можем да натиснем достатъчно силно, за да заставим Путин да отстъпи.
– Чух, че говорите за SWIFT. Някои наши зрители може би не знаят какво е това. Разкажете ни, моля, какво представлява SWIFT, и защо, според вас, това може да изиграе много важна роля?
Джонатан Чензер: SWIFT е Обединение на световните междубакови финансови телекомуникации, т.е. тя помага на банките да си общуват една с друга. По принцип всеки път, когато вие искате да преведете парите си в която и да е точна по света, вие така или иначе се налага да ползвате услугите на SWIFT.

Веднъж през 2012 г. ние притиснахме този банков конгломерат и така оказахме значителен натиск върху Иран. Мисля, че тъкмо тази болезнена мярка застави Иран да седне на масата на преговорите.
А сега стана ясно, че членовете на Конгреса и особено сенатора от щата Илинойс Марк Керк, разглежда възможността отново да се окаже натиск върху SWIFT, за да натикаме Пути в ъгъла.

– Ако Конгресът реши да прибегне до тази мярка, а правителството бъде принудено да подкрепи идеята, то колко силно това ще повлияе върху Русия? Ще успее ли Русия да  заобиколи тази санкция и да насочи финансите и банковите си преводи чрез друга система, за да намали болката от този удар?

Джонатан Чензер: Първо, аналогичните системи от този вид са малко, европейската система TARGET2 може да последва примера на SWIFT, за да се засили удара срещу Русия. Заедно с това, както неотдавна стана ясно, Руската дума разглежда въпроса за предприемането на определени мерки, които ще позволят на Русия да създаде своя собствена система, паралелна на SWIFT.  Но в какви срокове руснаците ще успеят да създадат такава система, не знам, не съм и сигурен, че подобни мерки ще се окажат действително ефективни.

– Следващият ми въпрос е за терористичната организация Ислямска държава Ирак и Леванта и отношението й към Русия. ИДИЛ публикува видео, в което те си общуват с Путин. Там ИДИЛ в прав текст заяви, че операцията, която те провеждат в момента, ще засегне и Русия, ще достигне до руска територия. Каква е вероятността това да се случи?
Джоната Чензер: Струва ми се, че тук става дума за една от областите, където е възможно сътрудничество между Русия и САЩ. Дори противниците и враговете на САЩ разглеждат възможността за взаимодействие с Вашингтон, за да противодействат на ИДИЛ. Това е една от малкото области, в които ние имаме общи интереси. Но аз смятам, че с Путин трябва да бъдем много внимателни.

– Как смятате, Путин вълнува ли се въобще от нещо? Ще го заболи ли, ако върху него се стовари всичко, което му обещават ЕС и САЩ?

Джонатан Чензер: Доколкото разбирам, вече е оказано определено въздействие върху руската икономика, а това ще накара някой да се изнерви. Някои приятели на Путин вече се изплашиха от действията на Министерството на финансите. Но не съм сигурен,  че господин Путин наистина е готов да отстъпи. Той е убеден, че може и в бъдеще да изпробва здравината на САЩ, НАТО и Европа с помощта на авантюрата си в Украйна.

– Да, той наистина има вид на много твърд човек. С нас беше Джонатан Чензер. Много ви благодаря!
В ефир на 10 септември 2014 г.

4 отговора на “Fox News: Само SWIFT може да натика Путин в ъгъла

 1. SWIFT няма да помогне. Съветвам западняците да внимават, защото този опит за „въздействие“ спрямо Русия е силен, но той е като двуостър нож. Да не се порежат те самите! Ако Русия преживее този удар, то западът, и особено САЩ, ще се свие още повече в черупката си. И тогава вече нищо няма да може да го спре по наклонения път, към пълния икономически крах. А Русия ще се върне в състоянието си от времето на Съв.съюз – силна и самодостатъчна страна, със собствена валута и собствени системи за разплащания, собствена мрежа от съюзници, свои верни партньори, и т.н. – ще видим една благотворна за Русия „изолация“, която този път ще удари много по-лошо не по Русия, а именно по запада.

 2. Трябва да разочароваме тези пропагандни дришльовци. Русия не е Ирак, не е Сирия, не е даже Иран. Пък и моментът е изтърван.

  Късно е вече! Никой няма да успее да „натика Русия в ъгъла“.

  Путин ви измами, алоооо! Вие се радвахте, когато Елцин го определи да му бъде „наследник“. Мислехте си – ей го, едно нищожество идва, и ще действа именно като такова, докато ние разсипваме Русия. И той, впрочем, хитро и много, много дълго се държа така, че да поддържа у вас тази илюзия… До към 2005 година…

  А през 2007 направо свали картите на масата. В „скандалната“ си Мюнхенска реч той показа кой е ВСЪЩНОСТ. Не някакъв си послушен малък льольо, а истинска Руска Мечка и офицер-патиот.

  Нямаше по-добър избор, наистина, от този, който направи Елцин. Вероятно, за да си отмъсти на Фашингтон за всички унижения, на които го подлагаха. Един офицер от КГБ – тих и потаен, но вътрешно корав като стомана, беше наистина най-идеалният вариант.

  Ето, сега вълците вият от злоба и бяс, но е късно… Русия УСПЯ НАВРЕМЕ да се засили и да започне необратимия (вече) процес по освобождаване от колониалното си робство спрямо САЩ. Тя вече не се бои нито от санкции, нито от война. Достатъчно е силна. И тя успя нещо повече – да си спечели съюзници, каквото и да дрънкат на запад. Англо-саксите не са „целият свят“ – достатъчно е само да погледнем картата на света.

  Влакът замина, алооо! Късно е! Хапете си лактите от яд и вийте! Изтървахте го Путин, и още повече – изтървахте и Русия!

 3. Статията е пълна глупост, ще му се на сащ и нато да е така, и в злобата и гърчовете им, в безсилието им срещу Русия вече не знаят какво да правят. Брътвежи с една дума.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s