CounterPunch (САЩ): Чичо Сам убива Украйна

Чичо Сам ngАвтор: Майк Уитни
Американската намеса руши мирните преговори

„Чичо Сам ни подтиква към кръвопролитие. Ако трябва да си говорим откровено, много от политиците в Украйна просто изпълняват неговите заповеди“, – президент на Белорусия Александър Лукашенко
Мирното споразумение за прекратяване на огъня има много малко шансове за успех. Срещата между воюващите страни беше организирана най-вече не за да се спре насилието, а за да се даде миг въздух на въоръжените сили на Украйна, а и време за прегрупирането им. През последите две седмици армията на хунтата понесе катастрофални загуби, поставяйки президета Петро Порошенко пред избора: или да призове към примирие, или да се сблъска с неприятната перспектива от пълно унищожение. Порошенко разумно реши да отстъпи под прикритието на споразумението за прекратяване на огъня. Но нека не се залъгваме. Порошенко реши да се унижи, защото няма дуг избор. Като събере силите си, като се въоръжи, той ще се върне, за да вземе реванш.
Проведеното неотдавна допитване показа, че 57 % от населението на Украйна е против т.нар. „антитерористична операция“, провеждана от Порошенко. Тази братоубийствена война ще продължи, защото всичко това е само част от големия план на Вашингтон, подготвен за този регион. Администрацията на Обама се опитва да вмъкне Русия в този скъпоструващ и продължителен конфликт в Украйна, старае се да докаже на своите европейски съюзници, че руският президент Владимир Путин е опасен агресор и сериозна заплаха за глобалната сигурност. Тези оправдания са необходими за САЩ, за да създадат бази на НАТО на западната граница на Русия, където те ще бъдат сериозна заплаха за Москва. Ролята на марионетката Порошенко в този кървав фарс е да задълбочава хуманитарната катастрофа, да задушава съпротивата и да провокира Путин да вкара танковете.

До момета неумелият „шоколадов крал“ проваля всичко – унищожи армията си, съсипа американските планове за натовска интервенция. Недоволството на Обама е видно в речта му на срещата на НАТО в Уелс. Ето част от нея:

„Русия трябва да спре да нарушава суверенитета и териториалната цялост а Украйна“. „Наглото нахлуване“ на Русия в Украйна „хвърля ръкавица срещу основополагащите принципи на нашата международна система  – че не трябва да се прекрояват границите под дулото а автомата, че държавите трябва да имат право самостоятелна да определят бъдещето си. Това подкопава международния ред, в който се спазват правата на народите и държавите, които не бива просто така да бъдат отнети с груба сила“.

Гневните излияния на Обама трябваше да торпелират споразумението за прекратяването на огъня, отравяйки атмосферата и възпламенявайки страстите. Дори по време на преговорите в Минск САЩ и НАТО активно тропаха с оръжие и раздуваха военната истерия, опитвайки се да взривят преговорите. Срещата в Уелс от конференция по регионалната сигурност се превърна в платформа за обливане на Русия с мръсотия и за обсъждане на „злобния диктатор“ Путин. Както вече казахме, Обама и Сие, са недоволни от това, че Путин ги заобикаля по всички линии. Ето част от New York Times с някои подробности за примирието:

„Споразумението за прекратяване на огъня предвижда амнистия за всички тези, които се разоръжат, и които не са извършили сериозни престъпления; освобождаване на всички пленници; разпускане на военизираните формирования; създаване на 10-километрова буферна зона около руско-украинската граница. За спазване на споразумението трябва да следят международни наблюдатели.

Там са посочени пътищата за политическото регулиране на конфликта. Путин, който настоява Украйна да бъде близка до Русия, а не до Запада, настоява за регионална автономия за югоизточните области, в същото време украинското правителство е съгласно само с идеята за децентрализация“.

Естествено, можеше да се очаква, че НАТО и САЩ ще смалят войнствената си риторика и ще се откажат от по-нататъшна ескалация, за да демонстрират подкрепата си за чупливото премирие. Но всичко това не се случи.

В неделя два бойни кораба на НАТО влязоха през Босфора в Черно море, присъединявайки се към френския и американския кораби, които вече се намираха в този регион. Това бе съобщено от ИТАР-ТАСС:
„Екипажите на натовските кораби от 8 до 10 септември ще проведат учения Sea Breeze. Очаква се, че заедно с четирите горепосочени кораба в ученията ще вземат участие и турската фрегата Oruc Reis, румънската фрегата  Regele Ferdinand и грузинският патрулен катер „Сухуми““.

Ученията, за които стана дума по-горе, ще се проведат едновременно с военните маневри на НАТО в Латвия, за които са задействани повече от „2000 войници от 9 държави“, в хода на които ще се разиграва сценарий за разгръщане на натовски войски и техника в кризисна ситуация.

„Искаме да дадем ясен сигнал на всички, които искат да заплашват НАТО, че не бива да правят това“, – каза ген. Ханс-Лотар Домрезе, командващ Обединените сили на НАТО в Брюнсум, Холандия.
Ученията по никакъв начин не са свързани със защитата на мирното население от чуждестранна агресия. Това е явен опит да се сплаши Путин и да се покаже, че западният алианс в името на целите си в Украйна е готов да рискува да разпали Трета световна война. Същото може да се каже и за силите за бързо реагиране на НАТО от 4 000 военни, които могат да бъдат прехвърлени във всяка точка на Европа за 48 часа. Тези нови сили, получили името „Върха на копието“, създават опасен прецедент – та това е регулярна натовска армия. Армията на тази безразсъдна организация, която неотдавна разруши Сърбия, Афганистан и Либия. Интервенцията на НАТО е практически толкова катастрофална, колкото и пряката намеса на САЩ.

Не бива да забравяме за изпращането на допълнителни войски, за бойните кораби в Черно море, за силите за бързо реагиране. Не бива да забравяме, че ВВС на САЩ тази години изпратиха в Източна Европа два бомбардировача-„невидимки“ В-2. Тези самолети, които бомбардират с ядрено оръжие, са открит сигнал за Москва, че Вашингтон ще прибегне до каквито и да са средства, за да защити интересите си в Евразия.
Порошенко заяви в петък, че се е разбрал с редица западни държави за доставката на смъртоносно оръжие. Официалните лица в САЩ после опровергаха това, но стана ясно, че лъжат.

Общата картина е ясна: ескалация, ескалация, ескалация. САЩ са решени да създадат в Украйна натовски плацдарм в името на плановете си да се разгърнат към Азия. Тревожното струпване на военна мощ на Балканите и в Черно море, а също продължаващата и креслива антируска пропаганда в средствата за масова информация доказват, че Вашигтон е започнал крупна операция, която може да прерасне в широкомащабна война.

Европейците са против въоръжаването на Украйна

Независимо от непрекъсващото демонизиране на Русия в средствата за масова информация, няма никакво потвърждение, че народите на Европа подкрепят настоящата политика на Украйна.

«Le journal du dimanche“ вчера съобщи, че фонд Маршал „Германия-САЩ“ е готов да публикува допитване до общественото мнение, което показва, че 81 % от французите и 85% от немците са против въоръжаването на украинския режим. От допитването става ясно, че във всички езропейски държави с изключение на Полша преобладаваща част от населението е против приемането на Украйна в НАТО и Европейския съюз“.

Най-накрая, след 13 години непрекъснати войни, хората изгубиха желание да подкрепят авантюризма на САЩ и НАТО.

Вероято има надежда за нещо по-добро..

Санкциите: няма нужда от никакви доказателства

В понеделник ЕС активизира икономическата си война срещу Русия, обявявайки четвъртия си пакет от санкции, които могат да бъдат стартирани в понеделник. Санкциите временно бяха спрени, за да могат членовете на ЕС да оценят ефективността на споразумението за прекратяване на огъня. Новите мерки ще бъдат най-болезнени, насочени са главно срещу „трите водещи държавни нефтени компании, такива като „Роснефт“, „Транснефт“, „Газпром нефт“, а също и срещу редица компании от военно-промишления сектор“. Целта е да се нанесе максимален ущърб на руската икономика, лишавайки я от достъп до капиталовите пазари, блъскайки я в рецесия и провокирайки политическа нестабилност. Крайната цел е смяна на режима в Москва. Не е изненада, че няма да има никакви санкции срещу газовия отрасъл, в частност, срещу Газпром, който е най-големият доставчик на газ в Европа. Лидерите на ЕС нееднократно са доказали, че са готови да бъдат удивително принципни, стига да не се засегнат собствените им итереси.
Струва си да се отбележи, че новите санкции ще бъдат въведени без каквито и да са доказателства за нарушения от страна на Русия и без юридически процес, в който Русия би могла да защити себе си. САЩ и ЕС не бива да бъдат тревожени от такива неща. Какво значат някакви си правосъдни норми и презумпцията за невинност, които са крайъгълен камък за английското правосъдие вече 500 години. Простичко казано, Русия е виновна, защото те така казват.

Шансовете за запазване на примирието в Украйна са минимални, защото на Вашигтон му трябва война за постигане на мащабните му стратегически цели. Обама и неговите помощници, както казва икономическият съветник на Путин Сергей Глазев, „искат да раздробят Русия, да подрият нейното икономическо пространство и да установят котрол над ресурсите на гигантския евразийски континент. Те смятат, че това е единственият шас да съхранят своята хегемония и да победят Китай. А това означава, че мир в Украйна няма да има, докато вашингтонските марионетки в Киев не бъдат свалени, а украинският суверенитет не бъде възстановен“.

Майк Уитни живее в щата Вашингтон. Той е съавтор на книгата „Безнадеждност: Барак обама и политиката на илюзиите“.

3 отговора на “CounterPunch (САЩ): Чичо Сам убива Украйна

 1. А ако се има предвид това, което написах преди малко, то статията не е лоша. В нея почти всичко е отразено, да кажем, – „общо взето добре“. Освен едно – истинската роля на киевската „власт“ и истинските цели на нейните кукловоди. Единствено в това отношение тези американци или не стават за анализатори, или са наистина съвсем заслепени, или съзнателно ни лъжат.

 2. Потрошенко не е „неумел“. Той само се прави на такъв, а всъщност строго изпълнява всички инструкции на Фашингтон. Именно Фашингтон има сметка от пълното съсипване на Украйна, което Потрошенко точно и старателно изпълнява. И даже именно Фашингтон е този, който няма сметка от една бърза победа над опълченците. Защото тогава войната би свършила. И после – какво?… А Фашингтон не иска войната да свършва, а ако може, иска да е вечна! Или да се разраства, и ако може, да прерасне в истинска, а не измислена, война с Русия! Ето, тогава вече ще са доволни!

  Именно по тази причина Потрошенко прие „примирието“. То няма да спре войната, а само ще я направи още по-дълга и по-кървава. Може би, ще има даже отделен, втори етап, както беше при Чеченската война.

  Именно затова, още преди примирието, Потрошенко търпеше очевидно некадърните си и продажни генерали, които съзнателно вкарваха войските на хунтата в капани и по този начин ги даваха на опълченците да ги правят на кайма. Военачалниците му изписваха като дадени 200 танка, да речем; а реално даваха на войската 150, като разликата от 50 танка си я слагаха в джоба. А това са просто бесни пари. Но пък, защо не? Нали опълченците всички танкове ще ги унищожат – и то така, че даже не мож ги преброи…

  Продажните и ненаситни генерали избиваха собствените си тъпи войници за пари, осребряваха ги – буквално ги превръщаха в доларчета… И Потрошенко виждаше и знаеше това. И даже го насърчаваше. Защо? Ами по същата причина, по която той инструктираше наказателните батальони на баш-фашистите от „нац.гвардията“ и от „десен сектор“ да обстрелват жилищните квартали на Новоросия. За да загиват жени и деца, за да се разпали войната, да се предизвика народния гняв на хората в Донбас, за да се събудят мъжете там и да вземат оръжието. И така още повече опълченци да се включат в боя. Защото на Фашингтон не му трябва малък конфликт, а му трябва голяма, пълномащабна война.

  Ето това са, според мен, едни елементарни неща, които никой няма да ви ги каже. Всички ви лъжат като дърти цигани – и тук, и особено в щатите. Но, което е много интересно, даже и в Русия медиите лъжат и не казват цялата истина. Там лъже медийната пета колона. Никой няма интерес да знаете истината. И всички ви говорят всичко възможно, но само не и това, което наистина трябва да знаете.

 3. Разгръща ли се див фашизъм под крилото на ЕС и още по- точно: САЩ?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s