Проблясъците на украинците

First C-130 crew provides humanitarian assistance to BurmaСъпротивата срещу хунтата е все по-актива по цяла Украйна. Какви са настроенията на обикновените украинци? Разговор с бившия украински милиционер Валентин Авраменко, който вече е на страната на опълчението.

– Как така Вие, милиционер, преминахте на страата на съпротивата, срещу киевската хунта?
– Никак не ми харесваше политиката на министерството, което по време на Майдана не успя да направи нищо ефективно, а след това хвърли всичките си сили, за да потуши бунта на хората, които не бяха съгласни с Майдана. Затова напуснах. През август ми изпратиха повиквателка за армията, вече имам втора. Но аз няма да воювам с народа, смятам да застана на другата страна на барикадата – срещу хунтата.
– Т.е. сега Вие сте принудени да живеете извън дома си? Страшно ли е в момента да се живее в Запорожието? Как живее там обикновения човек, който има свое мнение, различно от това на киевската власт?
– Разбира се, че е страшно. Защото местната власт в лицето на губернатора Баранов формално я има, но нищо не прави. Там има отряди на „Десен сектор“. Фактически те управляват. В момента управлява грубата сила. Те колят, те бесят.
Те задължително носят оръжие. Стоят на блокпостовете с автомати Калашников.
– Какво става с органите на вътрешните работи?
– Те в момента са се самоотстранили. Много от тях, които не са съгласни с политиката на Киев, напуснаха.
Но хората са работили дълги години в структурите на МВР, те разчитаха да излезнат в пенсия по-рано. А тази пенсия в момента може да я обещае само властта в Киев. Затова хората искат поне до пенсия да поработят, а в същото време и да не попаднат в каквато и да е неприятна ситуация. Защото, задържайки престъпник сега, милиционерът не знае с какво ще завърши този арест. Защото милиционерът ще отведе престъпника до районния отдел, а час след това в същия този районен отдел ще се разположи някакъв отряд от Десен сектор с автомати.
– Каква позиция заема прокуратурата?
– Аналогична позиция. Майдановците свалиха старата власт, за която врещяха, че е корумпирана. На тяхно място дойде нова власт с нови чиновници, които се оказаха същите.
В Украйна нищо не се е променило. Нито една цел на Майдана не е постигната, освен незаконното сваляне на Янукович. Всички легенди, че при Янукович не е можело да се живее нормално, са глупости. Хората живееха нормално при Янукович. Тези, които работеха, получаваха заплата, имаше стабилен курс на долара, цените бяха стабилни. С престъпността се водеше борба. Днес престъпността расте главоломно.
В Запорожието се увеличиха криминалните престъпници, наркоманите. Те липсваха при Янукович. При него те бяха тихи, криеха се. Имаше само джебчии. По онова време аз специализирах върху джебчиите. 40 градуса на улицота, стои наркоман. Той се забелязва веднага: много слаб, посинял…Държи яке в ръцете си, за да прикрие с него ръката, с която ще краде. В последните месеци премахнаха големите автобуси и се появиха маршрутки. Точно там, в маршрутките, сега им е по-трудно да работят.

– Има информация, че един от главните затвори, в които хвърлят противниците на режима, се намира в Запорожието.
– Да, запорожското СИЗО е много голямо. Разбрах, че областото управление на МВР също си има свое СИЗО, където отвежда задържаните. При нас в Запорожието, имаше няколко зони, в които се държаха болни от туберкулоза. Подозирам, че болните в момента са прогонени. Тези, които виждам на улицата, не са просто наркомани, това са болни от туберкулоза хора.
Ръстът на престъпността е виден и с невъоръжено око. Върху това силно влияе и икономическият фактор. Запорожският автомобилен завод е затворен. Няма никакво търсене. Нула. Автомобилните площадки с готова продукция са празни. Предприятията, които все още работят, имат огромни проблеми. При Янукович се плащаше, вървяха пенсионни отчисления, застраховане и т.н.

От месец май, т.е. само два месеца след победата на Майдана, се премина към заплата на ръка, сив сектор. А става дума за производители от национален мащаб, които снабдяват с продукти цяла Украйна. Сега, когато тълпата от лумпени извършват закононарушения, тези хора не ги смятат за престъпници. Лумпените са сигурни, че от техните престъпления няма да последват санкции. На фона на патриотичните лозунги вече може да се извършва всичко, което ти влезе в главата.
– Защо вие преминахте на другата страна на барикадата?
– Аз станах милиционер по време на СССР. Служих в армията с руснаци, с арменци, с грузинци – пълен интернационал. Не приемам лозунгите на майданците. Руснаците са ми близки, не разбирам европейците с тяхната хомосексуалност и прочие простотии.
– Но защо толкова много хора подкрепят фашистите?
– За тези 23 години Украйна постоянно се клатеше и накрая се преобърна. Работеха сума ти фондации, организации…Тези активисти от Майдана, в това число тези, които направиха Майдана в Запорожието, се спонсорират от чужди държави. Русия направи нещо много правилно – поне ги принуди да посочват хората, на които западняците дават пари от фондовете си.
– Но болшинството хора са нормални. Просто се страхуват да вдигнат глава, защото могат да бъдат ударени по нея.
– Доста хора вече бяха ударени. Болшинството хора са в някакво своеобразно блато. Докато всичко им беше наред – работа, заплата, нищо не ги засягаше…Сега, когато започнаха съкращенията, не стигат парите за елементарни продукти, за лекарства…Трудно ми е дори да си представя какво може да се случи…Жизненото равнище падна главоломно. Хората са в такова морално състояние, че то може да се сравни само със затегната пружина. Животът ги натиска и натиска всеки ден.

– Но това означава, че нещата се избухнат рано или късно.
– Да, ще избухнат. В това отношение немалка роля играят украинските средства за масова информация. Погледнете как се спуска информацията. Вижда се и с невъоръжено око, че има манипулация. Дикторът анонсира новините: еврочиновник казал, че донбаските сепаратисти ще бъдат съдени в Хага. А в самите новини става дума, че европейският чиновик е казал, че двете страни в конфликта са еднакво виновни и ще отговарят на международните закони. Но първоначалната информация удря зрителя буквално в мозъка, че виновни са сепаратистите, че те ще отговарят за действията си.
Основните поръчители на Майдана са олигарсите. Средният бизнес беше пушечното месо, даде бойците. Чух едно интересно становище за средния бизнес, който също финансираше Майдана. Те още при Кучма бяха в корупционната схема, подкупваха държавните чиновници, и при Ющенко беше така, и при Янукович. Дойде Майданът – сега те плащат на ръка, абсолютна сива икономика. Попитах един познат, каква е ползата тогава от Майдана? Той ми отговори, че сега никой от средния бизнес не плаща данъци, защото всичко почти се е сгромолясало в пропастта. Няма ред. Наоколо бушуват отряди с оръжие, които могат във всеки един момент да ти ликвидират бизнеса. Правят го почти всеки ден.
– И сега сте готов да се борите с оръжие в ръка?
– Да. Чашата на търпението ми отдавна преля.
Неотдавна с изненада и удовлетворение открих сред познатите си много съмишленици. Хората също са готови да действат, но на този етап не знаят как. Чакат лидера, чакат сигнал.
От друга страна, мисля, че представителите на хунтата, фашизираните групировки по места, особено в Харковска, Запорожска, Херсонска, Николаевска, Днепропетровска, Одеска области, вече отдавна са уредени с държавни заплати. Имам един колега от Запорожския университет, още тогава той беше националист, много обичаше историята на Германия, фашизма. Той беше активен участник в Майдана, участваше в щурма на нашата областна администрация. После със своите бойци дойде на съвета на Майдана към областната администрация и каза: „Момчета, ние също искаме да участваме в управлението“. А всички места там вече бяха заети от представители на организации, които се спонсорират от западни фондации. „Украинская справа“, „Просвита“ и т.н. им казват: „Махайте се оттук, вие сте провокатори“. Той цял живот спестяваше за старини. Сега изгуби всичко с падането на курса. Човекът ми позвъни и ми каза следното: „Ако провесят Порошенко на бесилото в Киев, давай за последно да идем и да го заплюем“. А тове е човек, който беше украински националист.

Един отговор на “Проблясъците на украинците

  1. Всеизвестен факт е, че за да ти блесне пред очите трябва да те фраснат по зъбите. Май това е единственият начин „украинците“ да получат някакъв проблясък. Жалко, наистина. Е, какво пък. В крайна сметка, резултатът е важен. Дано сега, като получиха тупаник по зъбите от фашистката хунта, наистина да са видели светлина, а не просто кръг от „европейски“ звездички.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s