Кой ни прави тока невъзможно скъп?

ВЕИ asНационалната електрическа компания (НЕК) купува най-много ток от т.нар. възобновяеми енергийни източици – ветровите цетрали и слънчевите панели, както и от американските централи в „Марица – Изток“. Цените, на които те продават тока на НЕК са срамно високи.
Тъкмо по тази причина реалната цена на тока е много над обявената 114.10 лв. за квт.ч.
НЕК губи ежемесечно около 50 млн. лева от тази разлика.
Собствениците на американските центрили и ВЕИ-тата са причина за вдигане цената на тока за дребния потребител.
Кой е виновен за ощетяващите обикновените граждани договори?
Главен виновник за така съществуващите договори с ТЕЦ „Контур Глобул Марица-Изток 3“ и ТЕЦ „AES Гълъбово“ (т.е. „Марица – Изток 1“) е бившият премиер Иван Костов.

“Това е най-голямата чуждестранна инвестиция в България и тя е знакова за международната общност. Ако тези сделки не се сключат, България за дълго ще отпадне от полезрението на големите чуждестранни инвеститори”, казва на 17 юни 2001 г. Костов при подписването на договора за изграждането и производството на електроенергия от ТЕЦ “AES Гълъбово” („Марица-изток 1”). Изявлението на Иван Костов е няколко дни преди парламентарните избори, на които той претърпя унизително поражение. На подписването Костов сподели още, че проектите поставят началото на българската енергийна независимост, защото централите ще продължат да използват националните лигнитни въглища. “В крайна сметка това променя статуквото, води до повишаване на националната сигурност и е важен геополитически фактор за влизането ни в ЕС и „“същите вид въглища.
За периода от 1 юли 2010 г. до 30 юни 2011 г., т.е. за една година, обиковените потребители са докарали печалба за гореспоменатите дружества около 160 мл. лева.
Злите езици говорят, че Костов стои зад кипърска офшорка, която държи 12 % от т.нар. американски централи. Припомняме, че продажбата на БГА „Балкан“ също бе дело на говорещия с теменужките.
А следите около т.нар. възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) водят към Ц. Бориславова, разбирай към ББ, Прокопиев и политическия им чадър Плевнелиев, споделят други източници.
Според „народния фолклор“, тъкмо ВЕИ-тата подкрепят кабинета на Близнашки, разбирай на ББ.

2 отговора на “Кой ни прави тока невъзможно скъп?

  1. От АЕЦ „Козлодуй“ тока излиза 30 лв. на МВат/час. От ТЕЦ „Марица-Изток 2“, който е държавен плюс един ТЕЦ собсвеност на НЕК продават тока си на 68 лв. за МВат/час. А на какви цени си продават тока частните тецове и ВЕИ-та? Сега ще ви кажа. От ТЕЦ 1 и 3 на „Марица-Изток“, които са американски 1 МВат/ час излиза на цени между 180 и 220 лв. А от ветропарковете цената вече е 250- 270 лв. за МВат/ час. От онези със слънчевите колектори цената на която си продават енергията на НЕК е от 300-400 лв. за МВат час. И ВСИЧКИЯ ТОЗИ СКЪП ТОК ГО ПЛАЩАМЕ НИЕ!!! ЗАЩО ЛИ?! АМИ ЗАЩОТО ТЕЗИ ВЕИ- ТА СА СОБСВЕНОСТ НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ПАРТИИ ГЕРБ, БСП И ДПС, КОИТО ПРЕТЕНДИРАТ, ЧЕ МИСЛЯТ ЗА ДОБРОТО НА НАРОДА СИ!!! СЛЕД ВСИЧКО ТОВА, КОЕТО ВИ ИЗЛОЖИХ КАТО АРГУМЕНТИ С/У ТЕЗИ ТРИ ПАРТИИ СИ ЗАДАВАМ ВЪПРОСА. ЩЕ ИМА ЛИ ОЩЕ ТЪПИ ОЛИГОФРЕНИ, КОТО ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ?!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s