Fox News: Време е САЩ да ударят енергетиката на Русия, иначе ще победи Путин

фокс igБитката между Русия и Запада в Украйна в края на краищата ще завърши с победа на Русия, защото Москва, за разлика от западните държави, е готова да отстоява интересите си със сила, смята експертът по национална сигурност на Fox News Кейти Макфарланд. Според Макфарланд, за да се застави Русия да отстъпи, Вашингтон трябва да напомни на руските лидери, че без американска помощ те скоро ще се окажат без енергоресурси и без пари.

По молба на президента на Украйна Петро Поршенко, който на срещата с Барак Обама помоли САЩ да предоставят на Киев реална военна помощ, Вашингтон за сега е пас. Ситуацията между Украйна и Русия ще обсъдим с бившият служител на Пентагона и експерт на Fox News по национална сигурност Кейти Макфарланд, а също с екс-посланика на САЩ в Украйна, а понастоящем директор на Европейския център „Атлантически съвет“ Джон Хербст. Благодаря ви за участието в програмата ни.
Да започнем с Вас, Кейти. Парите, които Вашингтон предоставя на Украйна явно не стигат. Трябва ли САЩ да помагат на Украйна по-активно?
Катлин Макфарланд: Бях в Киев през юни и там се срещнах с много високопоставени политици. Те определено се нуждаят от две неща. Първо, от западно и американско оръжие. Второ, от пари. Става дума за значителна сума от рода на 15 милиарда долара – във вид на заем, чуждестранни инвеститори…Но те не получават нито едното, нито другото – останали са им много малко пари и съвсем малко оръжие. И докато не получат едното и другото, положението им, както ми се струва, ще бъде плачевно.

– Но тази битка наша ли е? Трябва ли по-активно да участваме?

Катлин Макфарланд: Не, тази борба няма общо с нас. Струва ми се, че си струва да им дадем оръжие. Ако те са готови да защитят себе си – това ще бъде отлично, струва си да им дадем оръжие, за да могат да защитят себе си. Но разберете – ние няма да се включим в този конфликт. Москва разбира, че ако успее да дестабилизира Украйна, то държавата ще бъде разкъсана, защото в нея няма да има кой да инвестира.Украинската икономика се свива с 10 % на година. До зимата ще им свършат и парите, и газта, и те ще бъдат принудени да сключат сделка с Москва.

– Господин посланик, бих искала да Ви помоля да коментирате думите на Порошенко – отправяйки молба за членство на Украйна в НАТО, той заяви, че би спечелил войната само с външна помощ. Как ще коментирате това?

Джон Хербст, бивш посланик на САЩ в Украйна: Украйна отчаяно се нуждае от оръжие – то е необходимо, за да се удържи руската агресия. В Конгреса, както се вижда, разбират това: днес комитетът по международни отношения в Сената единодушно гласува за приемане на законови норми, необходими за предоставяне на такава помощ. Сега е ред на Белия дом – там трябва да разберат, че става дума за нашите национални интереси.

– А как реалната военна помощ ще повлияе на борбата на Украйна срещу Русия?

Катлин Макфарланд: Срува ми се, че в края на краищата ще победи Русия. Русия е готова да се сражава, а останалият свят – не, особено Германия. В Берлин разбират, че не бива да са скарани с такава голяма и силна държава, за да се сприятелят с малка страна. Това е трагедия, толкова е печално, но в момента ми се струва малко вероятен вариант, при който Русия не получава това, което иска.

– Джон, имате думата.

Джон Хербст: Това е много сериозна грешка. Ако агресивните действия на господи Путин в Украйна се увенчаят с успех, той ще извърши същото и в други държави. Преди около седмица в Казахстан той заяви, че тази държава не е пълноценна страна. Каза ли той, че е негово правото да защитава руснаците, където  и да се намират те? Преди две седмици, по време на срещата на НАТО, той похити офицер от контраразузнаването на Естония, страна-съюзничка на НАТО. Преди седмица, посланикът на руското МВнР Долгов, тръгвайки за столицата на Латвия Рига, каза, че дискриминацията на руснаците в тази държава е недопустима. Те създават предпоставки, за да нахлуят там. Тази заплаха отива далеко извън пределите на Украйна. Украйна е готова да се бори и защитава. Ние трябва да й помогнем. Ако ние не спрем Путин в Украйна, той ще удари на друго място. А Путин ще отстъпи, ако Западът бъде твърд. Проблемът е в това, че Западът не прояви твърдост.

– Това са много сериозни думи. Но САЩ се опитват да направят нещо. Кейти, сега се обръщам към Вас. Какво ще кажете за санкциите, насочени към най-големите банки? Ще сработят ли те?

Катлин Макфарланд: Струма ми се, че те ще създадат определени неудобства на Путин, но няма да го спрат. Предполагам, че господин посланикът е прав. Путин няма да спре. Целта му е НАТО. Той разбира, че в устава на НАТО, според който въоръжено нападение над който и да е от членовете на НАТО ще бъде посрещнато с въоръжена отбрана, има вратичка. И докато Путин не спретне въоръжено нападение, ще има точо такава неопределеност – етнически сблъсъци на границата, които съвсем не приличат на нахлуващи танкове през границата. Путин е сигурен, че Западът няма да отговори.

– Но Кейти, ние с Вас вече говорихме, че зад всичко случило се стоят пари и енергоресурси. Защо не можем да заплашим Русия чрез доставките им на енергоресурси?
Катлин Макфарланд: Ако САЩ се обърнат към Русия и кажат: „Вижте какво, вашите енергоресурси в западната част на Сибир свършват. Ако ние не ви помогнем да развиете Източен Сибир, то няма да имате абсолюто нищо. А за да ви помогнем, в замяна вие трябва да сторите това, което правите в Източна Европа, както и да ни помогнете да се разберем с Близкия Изток, в противен случай ще банкрутирате след около 5-10 години. Но такива разговори не се водят.

– Господин посланик, вашите последни думи за днес.
Джон Хербст: Всичко това е абсолютно важно. Да се надяваме, че Конгресът ще направи крачка напред и ще приеме закон за изпращане на оръжие в Украйна. Да се надяваме, че президентът ще разбере, че това е в името на нашите национални интереси, че ще предприемем нещо сериозно чрез НАТО, за да подкрепим съюзниците си в Североатлантическия алианс в Прибалтика и кажем на Русия „скрий се вече“.

– Кейт, какво ще се случи по-нататък?

Катлин Макфарланд: Мисля, че Русия се цели в НАТО. Предполагам, че Западът не отговаря, защото, според мен, Западът в момента е прекалено съсредоточен върху собствените си интереси. Смятам, че Русия е готова да се бори за собствените си интереси. А Путин е като куче с кокал: в близко време този кокал той няма да го пусне.
Не съм оптимистка за бъдещето – в близките пет години нещата ще се сгърчат. Но, Боже, в близките 10 години най-накрая ще настъпи енергийната независимост на САЩ. Да, това ще се случи и ще бъде истинско благо за нашата икономика.
Днес в страната ни има повече нефт от последните 25 години.

А това ни прави по-силни.

В ефир на 19 септември 2014 г.

2 отговора на “Fox News: Време е САЩ да ударят енергетиката на Русия, иначе ще победи Путин

  1. Тези дришльовци по-добре да си гледат затъващата икономика и умиращия долар. Утре-вдругиден, собствената им страна може да потъне в хаос и в кървави погроми. И то не защото някой друг им го е спретнал отвън, както Фашингтон има навик да постъпва в чуждите страни. А просто защото развратеният им народ – тъп, елементарен, прост и нагъл, точно какъвто федералните власти на САЩ го оформиха през последните 50 години – ще се лиши от изобилието, на което е свикнал. И което сега изсмуква от другите народи по света. В момента, в който доларът престане да бъде световна валута, в САЩ ще стане много, много весело… Поне за мен. А пък в щатите повечето дебили ще узнаят какво е ад – още тук, на земята. Така, че по-добре да помислят за това, отколкото за енергетиката на Русия, докато все още имат време. А то става все по-малко.

  2. Какъв коментар може да има тук? Това са интервюта с някакви олигофрени. Русия щяла да свърши без тяхните технологии. То в СССР нямаше нефт и газ. Пък и защо да им ги продава има по важни неща на територията на Русия- Воеводи например.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s