Изборът: Автомат „Калашников“ или суверенна икономика за Русия

Русия _XLЗападната логика е следната: каквото и да направят руснаците, винаги се появява Калашников. И в това има известна истина, защото СССР и Русия, първо, винаги са били враг номер едно за Запада, второ, разчитаха само на доларите от нефта си, трето, лидерите и на двете държавни формации често много говореха, а малко вършеха. Русия трябва да се върне към суверенна икономика, да я направи конкурентноспособна в най-кратки срокове. В четвъртък Владимир Путин постави пред Държавния съвет задачата това да се направи за 1.5-2 г.

Тема на заседанието беше развитието на руския бизнес и повишаването на неговата конкурентноспособност на световния пазар. Путин даде за замисления скок 1-5-2 г. Бе разгърната полемика около членството на Русия във СТО (световна търговска организация, бел.ред.), много оратори споделиха, че не откриват необходимост от присъствието на Русия там, а и Владимир Путин призна, че СТО е механизъм за натиск срещу Русия. „Фактически група държави едностранно си позволиха да задраскат тези и редица други принципи и правила на СТО за Русия, която влиза като една от шестте най-големи икономика в света. В отговор ние приехме защитни мерки. Искам да подчертая, че това са именно защитни мерки. Бяхме предизвикани да ги приложим не, за да накажем който и да е от нашите партньори, а за да повлияем върху решението им“.

1039181Но, според мнението на Путин, трябва да се използва СТО за целите на Русия. „СТО – това е цял механизъм за подобряване условията на международната търговия“, – подкрепи Путин министъра на икономиката Алексей Улюкаев. Той отбеляза, че в рамките на тази организация Русия трябва да се бори със системата за субсидиране на селскостопанските производители, а също и с третия енергопакет на ЕС. Логично е, разбира се, да се води битка, а не да се предаваме на „милостта а победителите“. Ако Русия дълго време не беше приета във СТО, това означава, че там не е изгодно да присъства такъв играч. Русия има право от 1 януари следващата година да инициира преговори за промяна на своите тарифи и задължения в рамките на СТО (едни да се повишат, други да се занижат). Това трябва да се направи., обедиха мненията си ораторите.

1039185Как Русия смята да направи скока?

Както каза Владимир Путин, за сметка на стимулирането на собственото производство с крайна цел широк импорт. Понастоящем, според думите на министъра на промишлеността и търговията Денис Мантуров, импортът на Русия е в половината от отраслите на реалния сектор до 50 %. Трябва да се поработи и върху търсенето вътре в страната. Такава политика ще гарантира, според работната група, 7-8 % ръст на БВП за Русия.

Механизмите за изпълнение на задачата

– Ниски кредити.
Путин с право постави изискването да се понижат лихвите, за да бъдат те достъпни. Това ще гарантира рентабилността на производството, каза той.
– Занижени лихви при реализация на национални програми.
По принцип така винаги се е излизало от рецесии, започвайки от Рузвелт и стигайки до Ху Цзинтао. Работната група от Държавния съвет в лицето на Евгений Савченко предложи две програми: строителство на автомобилни пътища и жилищно строителство. Предложи се държавата да стимулира инвеститорите с една трета от употребените за производството пари.

1039189– Търсене на инвеститори вътре в Русия.
Западът отказа на Русия парични кредити, а на Изток те са целеви и скъпи. Механизмът в тази област е прост и присъства и на Запад. Това са целеви заеми от Централната банка, закупуване на облигации, пуснати за родните производители, а не ценни книжа на САЩ. Например, целевите инфраструктурни заеми от Централната банка за строителството на пътища да се получават за 10 години, но само при наличие на качествени пътища в страната, каза Евгений Савченко. Трябва по-смело да се въвлекат в дългосрочно финансиране парите от пенсионния фонд и златновалутните резерви на страната. Ще настъпил рай, ако 120 млрд долара биха постъпили в Русия, каза Павел Медведев. Но това няма да се случи, защото хората, които биха се занимавали с бизнес в Русия не вярват, че парите им могат да се съхранят в банките“, – каза финансовият омбудсман.

– Промяна на данъчната политика.
Работната група предложи да се замени ДДС с данък оборот. „ДДС е данък, който се събира лесно от администрацията, каза Александър Муричев. – Според мен, добави той, в данъчната сфера не бива да се пипа нищо в момента, защото живеем в достатъчно тревожни събития и в условията на глобални промени, бизнесът трябва да се чувства сигурен от гледна точка на реализирането на програмите си. В Русия трябва да се създадат не данъчни задължения, а голяма мотивация за обикновеното производство, например, да се въведе инвестиционно облекчение върху данъка от печалбата – част от печалбата, която да се насочва към обикновеното производство, за закупуване на ново оборудване. Тази част от печалбата трябва да се освобождава от данъци“.

1039176– Да се регулира курсът на рублата, поддържайки го на ниско равнище.
Китайското чудо се състои тъкмо в това, юанът през цялото време се задържа на ниско равнище, което, между другото, много възмущава американците. В същото време промишлеността от САЩ бяга в Китай. За което Обама критикува опонентите си от Републиканската партия.
– Да се промени отношението към науката, тя да се финансира с привличането на крупни корпорации, а не само от държавата. Да се акцентира върху подготовката на висококвалифицирани работни кадри, да им се даде достойна заплата.
– Да се погледне върху монополизма на нефтените и газовите компании, които поддържат високи цени на електроенергията и транспорта.
– Да се ликвидира неефективото управление.
Тук звучаха различни предложения – от съкращаване на държавния апарат до търсенето на „умни хора“ (от Жириновски)  и до връщането към отрасловите министерства.

1039175– Да се увеличи сътрудничеството с алтернативни страни.

По въпроса говори Генадий Зюганов. „Ние трябва да решим принципните си задачи, помнейки следното: че САЩ и ЕС имат 60 % от световия БВП. Русия понастоящем има 3 %, но заедно с нашите колеги от БРИКС и ШОС съществено ще изравним тези отношения. Трябва да положим всички усилия, за да увеличим сътрудничеството си с алтернативните държави.

Залата беше пълна с оптимизъм. Бившият премир на Русия Евгений Примаков не беше настроен оптимистично. Той каза следното: „Не съм съгласен с тези, които считат, че за година и половина или две могат да се решат проблемите по импорта и другите най-важни задачи. Очевидно е, че се нуждаем от цяла поредица от години, а не можем да бъдем сигурни, че нашите т.нар. партньори от Запада ще стоят през това време на едно място, – каза Евгений Примаков. – Бих искал да кажа, че неотдавна погледнах федералната целева програма и държавната програма. Нито в едната, нито в другата не са вкарани никакви корекции във връзка с новите събития, а това са програми за развитието на науката и технологиите до 2020 г. Но във всички програми най-отговорният изпълнител е министерството на отбраната. Да, най-отговорният изпълнител е министерството на отбраната“.

Превод и редакция  Петя Паликрушева

Един отговор на “Изборът: Автомат „Калашников“ или суверенна икономика за Русия

  1. Петата колона в Русия ще се бори отчаяно срещу всяка една от тези мерки и ще прави всичко възможно, за да ги блокира.
    Проблемът е в статута на Централната банка и в самата Конституция на Русия. Където, между другото, един от най-страшните членове е този, за върховенството на международното право (каквото и да означава това) над вътрешните закони на Руската федерация. (В България това, естествено, отдавна е факт. Но ние сме не просто колония, а сме потъпкана, даже стъпкана страна, размазана в калта. А Русия днес доста успешно се опитва да се пребори за своя суверенитет. И за да успее, трябва да започне именно от своята Конституция, и то именно от този член.)
    Е, нищо. Така или иначе, борбата започна. За нас, българите (както винаги), разсъмването идва от Изток.
    youtu.be/ueYm_RNTv4I
    eafedorov.ru

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s