Financial Times / Руската опозиция със слаби признаци на живот

Марш img„В неделя руската либерална опозиция даде леки признаци на живот чрез протеста в няколко града против необявената война на президента Путин в Украйна“, – пише кореспондентът на изданието Катрин Хил. Според вестника, на шествието в Москва са участвали до 40 хиляди човека.
„Този масов протест е вторият, който либералите правят срещу Путин“, – твърди журналистката. В събота Михаил Ходорковски заяви (според цитатите от френските медии), че е готов да се пребори с Путин на президентските избори, за да помогне на Русия да проведе политическите си реформи. Ходорковски „презентира своето онланай-движение „Открита Русия“, насочено към организиране на проевропейските граждани на страната му“, – съобщава изданието.
Според вестника, стъпката на Ходорковски е игнорирана в Москва. Държавните СМИ не са съобщили за неговата инициатива, дори някои опозиционери са казали, че Ходорковски, видите ли, гледа на ситуацията твърде оптимистично.
По време на марша в неделя участва демонстрант със снимка на Ходорковски. „Но много от другите участници не проявиха особени симпатии към Ходорковски“, – пише авторът.
„Не ни трябват хора, които да си говорят за властта зад граница, трябват ни хора, за да бъдат редом до нас тук“, – каза Марина Лебедева, пристигнала на демонстрацията с цялото си семейство.
Многобройни омоновци следяха за реда по време на шествието, а привържениците на Путин освиркваха демонстрантите, съобщава Хил.
След анексията на Крим руската либерална опозиция напълно се маргинализира, се казва в статията. 81 % от гражданите (рекорден брой) смятат Путин за могъщ или много могъщ.
Доколкото Ходорковски е в изгнание, а срещу Алексей Навалний продължават наказателите съдебни дела, трудно е да си въобразим дори за появата на какъвто и да е сериозен съперник на Путин на президентските избори през 2018 г.

Един отговор на “Financial Times / Руската опозиция със слаби признаци на живот

  1. Не са били „40 хиляди човека“ (иска им се!), а са били от 5 до 7 хиляди. И не са били много ентусиазирани – явно е, че просто са си отработвали доларчетата, но без особено старание. Докато в същото време FT почти нищо не казват за анти-митинга на Национално-освободителното движение (НОД), което освиркваше тези продажници и след тях изми улиците с миялни камиони.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s