Данък върху пенсиите замислят от ГЕРБ

ГЕРБ 16Данък върху пенсиите ни очаква, ако ГЕРБ спечелят изборите, това става ясно от предизборната програма на партията на Бойко Борисов.
Идеята е на бившия зам.министър на финансите Владислав Горанов, който смята, че подобна мярка ще осигури по-голяма финансова стабилност на страната.
Предложението е след падането на тавана на пенсиите те също да бъдат облагани с данък общ доход.
По време на управлението на ГЕРБ имаше моменти, в които те предлагаха увеличаване на данъчната тежест като десятък върху лихвите от депозитите и върху пенсиите, когато падне таванът им.

Финансовият екип на ГЕРБ подготвя проектозакон, чийто смисъл се заключава в следното – пада таванът на пенсиите и започва облагането на всичко над минималната.
Припомняме, че минималната пенсия в момента е 145 лв, а ДОД е 10 %. Ако се реализира замисленото от ГЕРБ, данъчното облагане ще се стовари с пълната си сила и върху минималния доход на пенсионерите.

Източник: http://www.silnabulgaria.com/%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D0%BA-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5/

Още през 2012 г. депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси Борис Грозданов поиска пенсиите също да бъдат обложени с данък общ доход (ДОД).

Тогава ГЕРБ предложи и въвеждането на данък върху лихвите от депозити, което по-късно не се случи, защото идеята срещна мощен отпор от активното гражданско общество.

Идеите за облагане с данък общ доход на пенсии и лихви по депозити на физическите лица не е нова. Последно такива предложения имаше през 2010 г. на министъра на финансите Симеон Дянков като антикризисни мерки. Тогава обаче не бяха приети след срещи с ръководителите на национално представителните организации на работодателите и на синдикатите.

Още през 2012 г.депутатът Борис Грозданов аргументира предложението си така. От 2014 г. пада таванът на пенсиите. Тогава ще може да се въведе данъчно облагане на пенсиите, каквото е изискването на ЕС и се прилага в много страни членки. Аргумент да няма такова облагане у нас в момента е, че има ограничение на максималните пенсии до 700 лв.

Тогава депутатът не даде повече подробности по идеята си. Каза само следното: „Облагането с данък на пенсиите не е българска идея, а съществува в много страни от ЕС. Към момента от Европа не ни натискат“.

Но 2012 г. отмина отдавна и вече сме 2014 г. Дали Европа вече ни натиска за данък-пенсии, ще стане ясно скоро.

Дали ГЕРБ се поддават на натиска на Европа, в това няма никакво съмнение.

На 5 септември тази година стана ясно, че ако спечелят изборите, от ГЕРБ възнамеряват да въведат нов данък върху доходите на физическите лица. Идеята на бившия зам.-министър на финансите Владислав Горанов е да бъде запазен 10-процентният плосък данък, но на общините да се даде възможност да определят сами добавка към него, която да остава в местния бюджет. Това  предвижда предизборната програма на ГЕРБ, която бе представена на 4 септември 2014.. Добавката към данъка общ доход щяла да бъде в размер на до два процентни пункта. Според Горанов подобна мярка щяла да даде по-голяма финансова самостоятелност на общините и да им помогнела „да правят децентрализирана данъчна политика по отношение на прякото облагане на доходите“.
Припомняме, че по време на своето управление ГЕРБ в различни моменти предлагаха увеличаване на данъчната тежест като десятък върху лихвите от депозитите и върху пенсиите, когато падне таванът им.

6 отговора на “Данък върху пенсиите замислят от ГЕРБ

  1. Не очаквайте нищо добро и хубаво от Проклятието Гробарите на Европейска Роднина България /ГЕРБ/! Не само лихвите на парите ни или пенсиите ще ни обложат с десятък, но и за това, че си женен ще плащаш десятък, че има жена, и ако имаш едно дете ще плащаш десятък, ако има две ще плащаш двудесятък, при три деца ще плащаш тридесятък и накрая ще плащаш въздуха, дето го дишаш, че ето видите ли, ти го тровиш като дишаш, а не мините, заводите и т.н.,като ще измислят, че вината е на Природата!!! НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГРОБАРИТЕ! НИКОГА! -NEVER!

  2. Аз ти предлагам, чадо Бойко, да облагаш всички чада Мои от момента на зачеването им с данък умирачка, че като дойдат при Мене, няма да могат да ти плащат!

  3. Ха бегайте сега, дебили, да гласувате за тях! Да видите откъде се „развива европата“…

  4. Само една бандитска структура като „партията“ ГЕРБ може да измисли начин да краде от пенсионерите. Но ще дойде „Видов ден“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s