Анкета: Как оценявате епохата на социализма?

1527050_500512370065471_1300509141_n943029_10152090666268185_1594381997_nНякои оценяват тези времена като застой, някои ги смятат за велика епоха.

Наистина, много вода изтече след края на Народна република България.

Много от българите тъгуват за епохата на социализма, но и много са тези, които ненавиждат тези времена.

Коя е истината за настоящите настроения на българите към социализма?

Няма проведено социологическо проучване по темата и затова ви предлагаме нашата анкета.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реклама

101 отговора на “Анкета: Как оценявате епохата на социализма?

 1. След като прочета коментари тъгуващи за социализма задавам въпрос -Всичко беше прекрасно-Защо се сгромоляса изведнъж….съвсем елементарен въпрос а отговор няма….а на всички, които страдат по онова време да си направят режим на тока и да се наредят на опашка за хляб….

  • Васко,отговора е елементарен,започна да има средна класа,а това на Великите сили не се хареса,включително и на Русия

 2. Здравейте, аз съм роден 1983г. в София, но го помня социализма. Живота беше много по-добър и справедлив от сега, хората не бяха толкова лоши и озлобени, всеки имаше работа, живееше се спокойно и задружно, нямаше го този стрес. Имаше дефицит на стоки, помня с какви връзки баща ми купи видео BetaAMAX, беше намерил долари и ми купи от Корекома на Западен парк, уокмен Sony, още работи.

 3. Pingback: Когато фактите говорят… | Tepavica online·

 4. Явно,че в анкетата,изкуствено,има по-вече комунисти и то от изчезналите идеалисти.Знаеме какво образование има Тодор Живков и вие ли все още сте на това ниво и не разбирате,какво е това система,защо не четете да се самообразовате.

  • Ние сме чели много книги, май ти не си…

   Я погледай малко в Ютюб нещо от великия руски икономист Катасонов… Гледането не уморява толкова като четенето. Или не говориш руски?… Тогава погледай в Ютюб Cliff Bowman, той говори на английски. Ако и него не го разбираш – добре, ето ти да погледаш нещо преведено на български от проф. Ричард Улф, надявам се да успяваш със субтитрите:
   youtube.com/watch?v=XZW7OasQbzA

   Явно много си начетен, но да те открехна нещо… Запетаята, приятелю, не е достатъчна като разделител между думите. Тя се слага след предходната дума, веднага след нея се поставя интервал и едва след това се изписва следващата дума. Това правило се спазва в повечето книги, освен ако не са щатски комикси. Забелязал ли си го това? Или просто не ти пука – ти си над тези дреболии?

   Впрочем, Бай Тошо може да не е бил супер образован, но поне със сигурност беше патриот, не беше безроден чуждопоклонен продажник, като днешните политици. И не беше такъв рафиниран ненаситен крадец като тях. Аман от супер образовани, интелигентни и много талантливи крадци, като тези на Костов и на „царя“. Те са по-страшни даже от крадливите простаци на Доган и алчните продажни „калинки“ на Боко Тиквоча. А сите тези изброените, за тебе са явно по-добри от Тодор Живков. Ами, какво да кажем – разни хора, разни идеали; да си жив и здрав.

   • „Впрочем, Бай Тошо може да не е бил супер образован, но поне със сигурност беше патриот, не беше безроден чуждопоклонен продажник, като днешните политици“ Този бисер е на учителя по правопис.

 5. Селга е права,др.Митев се вмъква,кедето си иска и обижда наляво и надясно.Анкетата е негова.И не си дава сметка,че по-вечето хора и млади и стари,знаят кои искат да не сме в НАТО и ЕС.Не може да не знаеме,кои са противниците на капитализма.Младите останахабезобразование,но не сатолкова прости и неграмотни.Те просто не гласуват,не са сеусетили какда се борят,но ще се усетят.И съвсем не са притив участието ни в НАТО и ЕС.Те дори по-добре биха разбрали лъжата в анкетатаПредизвиквате цинизма у тях и затова предпочитат покера.Освен това отраснаха с казиното и порното на бившите партийни секретари.Лъжите,това са подходите на бившото ДС.Завербувате деца на 16 години и просто ги убивате.

  • То такива като вас човек няма нужда да ги обижда. Достатъчно е само да се ОПИТА да прочете това, дето сте го написали. Картинката моментално му се изяснява.

 6. Не е вярно ,че хората си искат ‘соца“,товасаедна шепа българи,над 70г.,живяли с много привилегии,преди 90-тагодина,идете и вижте,къде са децата им-в Англиа или в Америка,дори те не искат ,нито социализма нито ,дауправляват България,най-некадърните,които 10-години слугинствуват няма да се върнат,защото децата им там учат.Вероятно Вие др….,както идруги другари имате дете депутат,или сте заемали високи служби при нашия соц. режим.Няма начин да не сте били член на БКП и сигурно сте следвали в Съюза.,защото доста сте образован.Признавам тяхното образование да е по-висше от нашето,щом и до сега има българи,които ги признават за най-добрите специалисти,но яко се възползуват от това,за да обогатят своята партия и както всички правят,да я увеличат и размножат чрез заплащане.Как,ще си обясните другарю,че БСП държи много в договорите с Русия ,да задоволи Путин,а не да поиска нещо за българския народ.А няма ли способни и подготвени българи,които да ръководят поне част от такива много важни за нас проекти?Идете в азиатския съюз,това не го желаят,даже партизанските внучета,защото защото некадърните им майки и бащи не могат друго поприще вече да имат,освен да се стремят към депутатски места,а Путин,едвали ще им ги даде.А да бъдем неутрални,това е прекрасна идея ,ако граничехме с Австрия и Швейцария.Но там от всички посоки,на километри,не е имало социализъм и другарите,не са гиподпомагали ,а обратното,укривали са се там,дори и сега си внасят парите там.Ако наистина всички си искат “соца“,тази прекрасна идея няма да се осъществи.

  • Това горе се нарича несвързана логорея, резултат от пропагандна еврейоатлантическа лоботомия.

   Впрочем силно подозирам, че „райна“, „niamaime“ и „negramoten“ са един и същ уеб-трол. Твърде съмнително е това, че имат еднакво безумен стил и еднакво им липсват интервалите след запетайките.

   • Митев, колко пъти изигра анкетката си? А колко тролчета глави със същата задача?

   • В. Митев-Отлично владееш правилото за запетайката, но в живота има още важни неща. А комунизма за който жалиш и пропагандираш е носител на беднотия,мързел,некадърност…Затова комунистическите страни са само няколко в света.И хората в тях са най бедни- справка Северна Корея,Куба,Венецуела, Русия.
    Имаш ли аргументиран отговор за:
    Атентата при катедралата Св Неделя ? Народния съд?
    Насилственото отнемане на земята, добитъка и инвентара от селяните? Купонната система? Ергенския данък ?
    Чернобилската авария /информационното затъмнение /?
    Лукановата зима ? Четирите фалита при управлението на БКП/БСП ? Няма да имаш отговори! И затова коментираи правописа
    ТОЧКА

 7. Много добра анкета, хареса ми това,че хората не одобряват членствтото на България в НАТО и ЕС. Мисля,че е време за референдум за излизане от тия антибългарски членства! Никой не ни е питал дали искаме или не

 8. Kой провежда тази анкета,изтри се една истина.Социализма на съветските комунисти,към какъвто се стремяха управляващите български комунисти,беше крачка към родово общинния строй ,но тогава се е работело много за прехраната,а всичкое било общо,както при нас.По-равно се раздава храна в стола,на еднакви цени.Също като в племето си имаме ВОЖДОВЕ,а тези вождове си имат слуги,а слугите свои слуги,така навлизаме и в робовладелческия и даже във феодалния строй,когато някои вождове и първи слуги се ограждат в зидове на феодалните си владения .Дали у нас ще има 1000 000 души членове на БКП или феодали е твърде самного,за да бъдат всички добре,затова не всички живееха еднакво.Днес обаче същите са доволни,но не те участвуват в анкетата,а някои от тях я провеждат.А някои изтриват анкетирания.Трябва да заведат учениците в Кремиковци и да им дадат факти във цифри за тази промишленост.В училище трябва да се учи икономика,а не политикономиа,каквато имаше при социализма,непризната за наука. Младите,които знаят тази действителност-социалистическата,от родителите си и от учебници,са в чужбина.Тези тук,до 30 г. не ги интересува или не могат да преценят истината,така им е по-добре.За такива служат на писаните манипулации тук.Колко члена е била БКП-1000 000 по 2 деца,на много от тях,поне едното замина за чужбина .В ДС имаше жертви безпартийни,но шефовете,както и военните бяха партийци.Много се отказаха от комунизма,за младите,не беше проблем да си променят несигурните убеждения,но жадните за власт и мъст останаха.Някои просто не могат да работят нещо,толкова печелившо,колкото е политиката у нас.Тези,които пишат само хубаво или преувеличават хубавото,по-вечето са платени,а другите са озлобени.Тази анкета се прави за пари и власт заради тъпатапартийна надпревара.

  • А Вие с какво образование сте, и на колко сте години? (Впрочем, може и да не отговаряте.)

 9. Във всички технологии,в науката и образованието изоставахме по времето на социализма.Тази система не можеше да бъде друга,освен репресивна.Другото,може да го има сега,но освен,че сме много изостанали,се подържат стари закони във бита ни от бившите партийци.Нашия 17_етажен блок е обсебен от такива.Целия е в решетки,но е по-мръсен от зоологическата градина.Събират пари от хората ,а нито веднъж не закачиха сметката,къде отиват тези пари.Продадоха си таваните,а искат да им платим поправката на покрива,които имаме мазета,наводнявани,а нямаме тавани,заплашват ни със съд.Някои са си присвоили шахтови помещения,където са инсталирали бани и перални без водомери и си черпат по 300 кубика вода и топла и студена от общия водомер,а стигало е и до 900кубика.Това е пост-комунизъм.Няма я кметицата да сложи ред,защото итя е отскочила от трамплина на комунизма,когато 2 000 000 българи ходеха подир 5 -те милиона безпартийни и това беше основната им работа.На това ли казвате добра система? А каква друга с-ма може да съществува,когатонещо идва на сила и продължава да съществува с насилие.Имаме много кадри,като социолози,немогат ли да извадят статистика за заплатите на начален учител-педагог,на вишист,на работник,но кфалифициран,не общ работник.Интересно е и колко са печелили и какъ имот са имали родителите на Тодор Живков,та не са могли да му платят таксата в Юридическия факултет и защо пък там се е изхвърлил?Маркс е гений,но отживял,защото сега един квалифициран работник,може да има и яхта и хубаво жилище,но не и в социалистическа държава.Защо сега,няма и помен ,нито от парламента,нито от управляващата класа до 1944г.?Аз знам защо и мога на всеки защитник на социализма да отговоря така,че след 3-тата минута да млъкне или да ме цапардоса,ето това е разковничето на вашата анкета,защотона хората живота им е мил,а и ‘зад гърба’,такъв ще ги направи най-голямото зло-това е ген.

  • И изводът е?… Изобщо, „reni“, имахте ли някаква цел, когато го писахте този тюрлю-гювеч, или просто ей-така решихте да се подрачите с хората, да ги е яд? „reni“ ли сте, или „raina“, или „renata“, – вярно казвате: като Ви послушат хората, още на втората минута ще решат, че няма смисъл да Ви отговарят. Не защото им казвате някакви „велики истини“, а от чисто съжаление към Вас. Никой няма да се хване да спори с болен човек. (Липсата на способност за логически свързано мислене е доста лош симптом.) Поздрави, да сте жива и здрава, и Ви желая много успехи и благоденствие в либералния капитализъм и в еврейопейската демокрация!

 10. Може би ще е хубаво по-често да се предлагат анкети по различни теми, засягащи всички ни. Така ще свикнат доста хора да се замислят и да покажат съпричастност към общите несрети, а и за бъдещи референдуми ще е тренировка. Пък и не е зле резултатите от такива анкети да се предсавят на „милинките“ни управници – все някога ще се намери кой да им ги прочете.

 11. Защо не кажете истината на хората?Сега живеем в капитализма капитализма е господство на капитала там властвуват богатите и пребогатите които имат милиони и милиарди а от другата страна е бедният народ който едва свързва двата края преди никога не е имало безработица а сега около500 хиляди са безработни. и по лошо ще става Вижте сега милионите европейски пари за пътища и земеделие се вземат от шепа фирми приближени на властта които дават подкупи за да вземат милионите да си купуват яхти самолети и др. а за сметка на тях държавата да е бедна и да изнемогва. Не можаха ли да направят държавна фирма за пътищата и тези милиони да влизат в държавната хазна и от тях да се възползува целият народ. В капиталистическа Америка се живеело добре на вижте американците са си пуснали пипалата като някой октопод и смучат блата от цялата планета за това нападнаха Ирак и Либия а сега се канят и на Иран.Това е лицето на капитализма да има господари които да живеят в охолство и беден народ който едва да свързва двата края. социализмът имаше социална политика образованието здравеопазването бяха безплатни а транспорта и енергетиката и съобщенията имаха символични цени преди с 2 стотинки билет за трамвая можеше да обиколиш цяла София и цял ден да говориш по телефона също за 2 стотинки Ако се върне социализма без тези естесии като затвор и лагери към партиите ще бъде най хуманитарният строй в целият свят Но сегашните политици и управляващи никога няма да се съгласят защото такова лапане на държавни пари даже и през комунизма не е имало.

 12. Анкета?Все едно да питаш „Хубаво ли е да харчиш пари взети на кредит?“Соца фалира!!Колкото и да ви се струват някои работи в соца прекрасни,щом фалира-не струва!Да не говорим за информационното затъмнение!Като гледам участниците в анкетата,повечето още не ги е пуснало!

  • Не е вярно! Соцът не „фалира“, а просто беше победен. Но не винаги победителят е „доброто момче“…

   Инфо-психо-манипулацията и медийната пропаганда взема жертви и в наши дни. Ти си типичният пример.

   • Др.Митев, грехота ще е, ако не знаеш кой е Петър Младенов. Прочети на долу.
    Изказване на Петър Младенов на 25. ХI. 1989, 14 дни след смяната на Тодор Живков, пред целия ръководен състав на МВР.
    /Малка част от речта на П.Младенов, прочетена по телевизията/
    Не за да се оправдавам, а ви го казвам какви са били причините, истинстите причини, за да се каже край, повече не може. Обществото стигна до ръба на пропастта! Следващата половин крачка щеше да го вкара в пропастта
    Това, което трябва да изнесем ще бъде някъде между 1,7 млрд – 1,6 млрд. А така сме направили нашата икономика, че без внос за 2, 6 млрд. долара тя не може да работи. Тя не може да работи, просто спира, блокира. Това е минималния внос от Запада. Това са суровини, материали. Тук не сава въпрос за някакви луксозни стоки. Така че явно е, че това не можете да се търпи повече.
    . Картината в икономиката е тежка, много тежка. Много проблеми са се натрупали, ужасно много. При това те не са свързани само с това, което даваме сега като производство. Те са свързани с възможностите ни да се развиваме по-нататък. Има втора страна – самата икономика. Така я развивахме и така я развихме, нали говорехме, че ето ние сме в състояние примерно да изхранваме две Българии в последните години и дали произвеждаме толкова много, и къде са тези продукти един бог знае! Аз мисля, че ги изнасят. Извиках другарите Луканов и Христо Христов. Рекох: „Престанете да изнасяте селскостопанска продукция!“. Нищо подобно. Няма натури. Опитахме се да направим един анализ. Лично за себе си го направих. Това беше преди пленума. Тъй като трябва да ви кажа, че в политбюро никой не ни е давал какви са ни задълженията, и как се развива икономиката. Ние не знаехме. Аз не знаех. Но тъй като имах една връзка с банката помолих да ми дадат годишния отчет на банката. Картината е потресаваща! Ние всяка година казваме, че имаме толкова и толкова прираст – 5, 6 – 6 процента. А знаете ли каква е картината? Ако вземем за база 1983, следващите години ние не само, че нямаме никакви процени прираст на националния доход, ако изключим тези чужди кредити, които получаваме от Запада, т. е нашите задължения, които се увеличават, ако ги махнем тях, ние имаме непрекъснато намаляване. 1984 е по-лоша от 1983, 1985 е по-лоша от 1984, 1986 е по-лоша от 1985 и т. н. до края, до последната 1988.

  • Penkiler бращолевене! Кои пари бяха на кредит?
   От Ирак 11 милиарда? Кое предприятие не работеше?
   Вноса ли беше по- голям или ИЗНОСА?
   КОЙ НЕ СИ НАПРАВИ КЪЩА И АПАРТАМЕНТ?
   Имаше ли година да не отиде семейството на море или балкан, а децата на лагер? Явно не си бил още роден.
   Знаеш за СОЦиАлизма само от телевизора и от весниците.

 13. Според мен анкетата е добра с някои забележки, поздравления за създателите. Така наречения „социализъм“ в който израснахме и живяхме без съмнение е по-малкото зло в сравнение със сегашния див капитализъм. Аз съм убеден марксист и знам, че онзи строй много се беше отдалечил от идеите на комунизма, но все пак народа живееше добре и най-вече спокойно. Когато дойде така наречената „демокрация“ аз се радвах като болшинството българи, надявах се, че всичко лошо от „социализма“ ще бъде унищожено, а всичко добро ще бъде надграждано, но в крайна сметка се случи точно обратното, хубавото го няма а лошото продължава да се надгражда. Аз съм за пазарно-планова икономика. И съм против България да влиза в каквито и да е съюзи, трябва да сме неутрални и независими. И съм сигурен, че комунизма е бъдещето на човечеството. Призовавам всички, четете Маркс, няма да съжалявате, не случайно е избран за мислител на хилядолетието и до сега никой не е успял да обори теориите му за икономическото развитие на света!

 14. При мен всички въпроси се виждаха след гласуването, разгледах спокойно и резултатите, много се радвам че попълних…

  • Що за идиотщина!Мижетурките/като сегашните калинки/не са живяли в Белене и Скравена/.К’во им пука!Цял живот със свалени гащи.К’во му е на соца.Идиотът лапа и с гъза си.Важно е да е на заплата.Леваци,мислете за внуците си,вашата е изпърдяна!

   • Неграмотник… Колкото ти струва правописът, толкова и мнението. (За „възвисения“ ти стил да не говорим.) Явно има пряка връзка между грамотността, културата и интелекта. Поне на мен така ми се струва…

 15. Преди беше истински социализъм, който се грижеше истинскизс хората и затова бяхме почти 9000000. Все повече, ще ни липсва бай Тошо! Поклон пред загиналите партизани, някои от които лежали в затворите и концлагерите при жестоки условия! Трябва ни нов, реформоран социализъм сега; нов девети септември!

 16. Всички идиоти, които плюват соца едно време у нас, мечтаят да отидат в Германия или някъде наоколо, за да ползват социалните придобивки на тяхната мешана система. Там, те искат да отидат…защото се намира работа, има медицинска помощ на ниво, помощ за безработни, работодателят не може и да си помисли да не те осигурява или да не ти плати щото отива в пандиза и тн. У нас обаче, когато някой заговори за социализъм, за социалната справедливост, за достъпно здравеопазване, мигом бива оплют като червен от същите хора. Идиоти…

 17. Българинът не иска да работи и чака наготово от държавата да цоца, както беше научен от соца.

  • Заради цокачи като Вас сега сме на това дередже! Да ми паднат дечицата Ви да им покажа как някои блъскахме за цокащите безделници! Ако оживеят след показното, самите Ви дечица на Вас да покажат как работехме някои! Защо само долнопробните крадци и некадърни мързеливци се издигнаха, че се и наплодиха!

   • Ами ти бе, румцайс, къде си бил и какво си видял?

 18. Нито онова беше „социализъм/комунизъм“, нито сега е „демокрация“, по смисъла на тези понятия. Моите деца, които са родени след „соца“ също смятат, че са имали щастливо детство, те са за ЕС и НАТО и т.н. без някой да ги е „възпитавал“. Реализират се прекрасно в съвременна България и не чакат някой друг да им дава наготово. И не ни вярват, че е имало и хубави неща, каквото и да им разказваме… Ако са били хубави, защо сме ги сменили?

  А тази анкета е попълвана от непредставителна извадка, а от манипулирана, така, че няма никаква стойност, много въпроси са некоректни и имат не само по 2 възможни отговора.
  При това положение, няма гаранция, че правилно се показват гласовете.

  • Уважаема Ани Анева, имате неправилна трактовка на термина „равноправие“. Той не означава да дадеш някому нещо даром, а да предоставиш РАВНИ шансове на всички членове на обществото за развитие. Например, какви шансове за пълноценно развитие има едно талантливо дете, родено в бедно семейство, което няма шансове да го направи конкурентноспособно в съвременното общество?! Никакви шансове. Защо смятате, че анкетата е манипулирана? Изложете основанията си. Кои въпроси смятате за некоректни, за да не допускаме подобни определения за въпросите ни в бъдещи анкети?

  • Цитат: „…те са за ЕС и НАТО и т.н. без някой да ги е „възпитавал“…“ – да бе, да. Ама изобщо никой не ги е възпитавал, по никакъв начин! Те „сами са си изградили мнението“, чрез лични проучвания и анализи.

   Цитат: „Реализират се прекрасно в съвременна България…“ – много ми е интересно коя сте Вие, щом Вашите деца имат такъв прекрасен шанс в живота. Май те „не чакат наготово“, само защото някой им е дал прекрасен „летящ старт“… Което обаче не важи за ВСИЧКИ български деца. Но, вярно казват – ситият на гладния не вярва.

   Цитат: „Ако са били хубави (нещата), защо сме ги сменили?“ – защото не сме ги сменили НИЕ! Смениха ги онези външни сили, които извършиха в България преврат („мека“ революция), или иначе казано – външните агресори, които умело ни излъгаха, изманипулираха и колонизираха нашата страна. А някои от нас са явно последни глупаци, щом и до ден днешен не са успели да осъзнаят този елементарен факт. Явно или фашингтонският вълк прекрасно си е скроил овчия костюм, или българските овце са напълно лишени от мозък.

  • Е, поне признавате, че е имало и минуси! Ако сте съгласен да се борите с тях, то едва след това заслужавате и плюсовете.

 19. Тази анкета за мен е фалшива. Дори забелязах размествания в отговорите, не съотв. с поредния номер… Това е неуважение към гласуващия…

  • Уважаема Селга, анкетата НЕ Е фалшива. Не са възможни размествания в отговорите, защото техническото обезпечаване на анкетата е дело не на списващите „Светът днес“, а на лицензиран и надежден софтуер. „Светът днес“ изпитва огромно уважение към всички гласуващи, затова и призовава анкетата да бъде популяризирана, за да получи по-голяма представителност. Сигурни сме, че и Вие ще го направите, за което Ви благодарим предварително.

 20. баси колко много малоумни червени тролове са се развъдили тук! или, по стар комунистически обичай, е един с няколко ника? що не емигрирате в северна корея, като толкова ви харесват „реда и дисциплината“? само гадни лентяи, дошли от селата, могат да харесват оная червена кочина, наречена „социализъм“. ако ви е далеч северна корея – китай и беларус ви очакват!

  • Китай в момента е първа сила в цял свят във Икономическо отношение 🙂 Ако Китай спрат взаимоотношения със САЩ и тия загиват а до там и демокрацията като цяло

  • А кой ще Ви мие лайната? Ще се осмърдите, защото освен да акате, едва ли можете друго!

  • Уважаеми озъбен Гост, нима имате самосъзнанието за „умен и красив“?! Вие смятате гласувалите в тази анкета за свине, тролове, гадни лентяи, селяни? Ако гласувалите в анкетата са свине, живеещи в кочина, Вие, уважаем Гост, към коя порода животни се причислявате? Може би спадате към породата на шимпанзетата, които живеят по палмите? Ако смятате, че гласувалите в анкетата са лентяи, Вие, уважаем Гост, как разбрахте това, след като не разполагате с трудовата характеристика на гласуващите?! Ако смятате гласувалите в анкетата за „дошли от селата“, Вие, уважаем Гост, нима живеете на Пето авеню?! А защо изпращате гласувалите в тази анкета в Северна Корея или Беларус, след като самите гласуващи могат да изпратят Вас в самата клоака на съвременния капитализъм Хаити…

  • Трол си ти! Аз съм си съвсем реален читател, а на тебе ако нещо не ти харесва – ръц оттука! Свободен човек си, свободен си и да ни освободиш от присъствието си. Това е супер демократично.

 21. Мислещите хора знаят за какво става дума и дали са живяли при социализъм или са родени след него няма как да приемат сегашния ред , който няма име. Грешките на новите управници се повтарят вече четвърт век.

  • Това не са грешки, а план. Мафията си има своя планова пазарна икономика.

   • Уважаеми Бях и видях, страната ни пребивава в ПАЗАРНА икономика. След 10 ноември в България плановост НЯМА. Планово-пазарна икономика има в Китай и в някои други държави, но не и в България. Тук властва хаосът на пазара.

   • Човекът се шегува. Иска да каже, че т.нар. „пазар“ е всъщност едно планирано ограбване.

   • Икономика без план С ЦЕЛ УНИЩОЖЕНИЕ ни беше наложена ПО ПЛАН:
    ПРОГРАМАТА Ран – Ът.

  • Няма особена разлика между двата „реда“. И преди 25 години шефът ми е бил от държавна сигурност, следващите и сегашният пак са такива. Само че, тогава не знаехме, че са били доносници, а сега знаем и затова ни е по-зле. Общо взето почти навсякъде е така, особено в по-малките населени места.
   Плашеха ни с „полицейска държава“, ама точно това ни трябва.

   • О, не бойте се, точно това и ще получите! Само че не знам, когато ви дойде до главата, дали ще ви хареса… Защото ще ви натресат не „полицейска“, а хипер-полицейска държава, с оруелска диктатура!
    И това няма да го направят никакви комунисти… Напротив, полицейската държава ще ви я донесе именно „демократичен“ Фашингтон – под предлог, че е абсолютно необходима, за да се осигури „мир, ред, спокойствие“ и да се гарантират „правата на човека“. Както и да се даде възможност на държавата да се пребори с „тероризма, комунизма, диктатурата“ и… какво ли още не.
    Явно се гнусите от лявата идея – от солидарността в обществото и социалната справедливост. И вероятно се възхищавате на идеите на социал-дарвинизма и циничния материализъм, основан на мечтата за печалба и лично обогатяване… Така сама си слагате капаци на очите. И изобщо няма да забележите как, уж за да ви „предпазят от страшния социализъм“, ще ви натресат нещо много по-лошо – див, кошмарен, антихуманен, кастов ФАШИЗЪМ. В който самото понятие „полицейска държава“ ще звучи като невинен бебешки брътвеж. Ако не сте забелязала, че в момента Фашингтон води света, в т.ч. и България, именно натам – жал ми е за вас…

 22. Като цяло хубава идея за анкета но се размива с многото въпроси които дори се самоизключват сами по себе си и настава объркване като например думата „ социализъм„ в многото въпроси като този New Poll 7. Бихте ли искали да живеете при социализъм?-ами да бих живял ама при норвежкия модел а не при българският гарниран с диктатура.С въпросите на тази анкета аудиторията е ограничена защото младите надали знаят какъв е бил живота в НРБ за да отговорят адикватно.

  • Предишното беше изроден социализъм, особено в последните 20- тина години. Техническото развитие не може да се отрече, но човешките свбоди бяха ограничени. Най-голяма вреда нанесе потъпкването на човешките ценности и морала. Образованието се срина в шоследните години. Връзкарството и кариеризмът опорочиха димата комунист. Затова и хора, с леви идеи се разграничиха от партийната върхушка. В идеята има много добри неща и затова все още мнпго хора вярват в нея, но не харесват политиката на БСП. Това не е лява партия, макар хората все е да се надяват, че е възможно нещо да се промени. Не искам да се връща това време! Да, искам социализъм,но с човешко лице – това,чието мото беше: „всеми му според труда“. Защо способните хора да не могат да се раьвиват и респ. да бъдат мматериално по-добре от тези, коити искат да стоят на бюро и да получават голрми заплати?! Очаквах това да се случи след промяната. Нищо такова не стана. Това, което е в момента, няма общо с демокрацията. Корупцията разяжда всичко. Това, че може да се говори по-свободно и че например мога да кажа, че ББ и СС са вредни, че се срамувам от президентчето ни, с нищо не ми помага. Анкетата не дава възможност за по-точни отговори и излиза, че болшинството искат да се върне пфредишния „социализъм“.

  • Основният белег на социализма е държавната собственост на средствата за производство и плановата, а не пазарна икономика. В Норвегия няма социализъм! Просто държавата е богата и има силна социална политика.

   • Думата „социализъм“ има много определения. И изобщо, социализмът се дели на цял куп подвидове и разновидности. Един от многото видове социализъм, описан във „Википедия“, е този, където държавата силово налага своята социална политика, без обаче да отнема частната собственост върху заводите и върху земята. Да не говорим, че и частната собственост може да бъде регулирана, а може и да съществува под най-различни форми… Но да, наистина, това, което описвате, е най-типичната форма на социализъм. Макар, че левите фундаменталисти (марксистите) това го наричат чисто и просто „държавен капитализъм“.

  • Уважаеми г-н Илиев, Вие твърдите, че по време на социализма в НРБ е имало диктатура. Но това противоречи напълно с отговорите на хората на въпроса „Чувствахте ли живота си заплашен (от лагери, от репресии и пр.). Нима не осъзнавате, че хората, които са живели в диктатура, не биха могли да отговорят, че НЕ са чувствали живота си заплашен по време на социализма, както е видно от резултатите от въпроса?! Същата логика важи и за резултатите от въпроса „Чувствате ли се културно ощетен по време на социализма“. Болшинството отговорили твърдят, че НЕ са били културно ощетени. Същата логика важи и за положителния вот на гласувалите за здравната, образователната система по време на социализма, за добрата работа на народната милиция, за доброто патриотично възпитание и пр. Г-н Илиев, ако в дадена държава има диктатура, при никаква ситуация хората няма да отговарят така, както е видно от отговорите на участниците в анкетата. Бихме добавили само следното, към което, сигурни сме, ще се присъедините и Вие, социалистическата държавата е осъществявала диктатура спрямо капиталистическите обществени отношения, но не и към българския народ.

   • Да, диктатура не е имало в нейния чист антихуманен вид. Но тоталитарно управление имаше. Това е факт. А такова управление не е ефективно по принцип. Тогава имаше управляваща върхушка, която си позволяваше в практиката да прилага „управленски“ методи, които смело могат да се определят като „меко потисничество“.

    Не прекалявайте… Ние по принцип сме за социализъм и считаме стария „режим“ (режим, ха-ха!) за по-добра форма на управление от сегашната. Но не бива да си кривим душите, да опростяваме нещата и да замазваме истината. Извращения имаше и те бяха, за съжаление, именно грешки на системата. Те не са непоправими, за щастие и могат да бъдат избегнати. Но ако има политическа сила, която да даде на социализма втори шанс, тя трябва много да внимава, за да ги избегне.

    Що се отнася до „културното ощетяване“ – Вие старателно избягвате темата за религията. Ако я приравним на „култура“ (вероятно това е максимумът, на който бихте се съгласила) – то православната ни култура не само, че е била ощетена, но е била и целенасочено потискана и мачкана – с всички ужасни последствия, които това докара на България. Хайде криво да седим, право да си говорим…

    Впрочем, като се има предвид, че аудиторията тук е лява и извадката наистина не е представителна за страната, то даже и незначителните отклонения от пълната категоричност вече говорят много. И те трябва да се имат предвид. Хората не са в тотален възторг от старата система и това ясно си личи в някои от отговорите. Хората ПРЕДПОЧИТАТ старата система, но единствено в сравнение със сегашната. Това не бива да ни заблуждава, че хората са абсолютно безкритични към всичко, което се е наблюдавало в окаяната ни страна.

    За съжаление, управляващата върхушка на БКП, именно поради възможността да упражнява безгранична и безконтролна власт и поради това, че видя и осъзна, че може безнаказано да злоупотребява (!) с властта си, постепенно започна да превръща „диктатурата над капиталистическите отношения“ в диктатура над самия народ – макар и в една, да я наречем, „сравнително мека“ форма. И си плати за това, защото врагът не пропусна да използва това явление в своята пропаганда. По-скоро, платихме всички ние – целокупният, излъган, изманипулиран, измамен и в крайна сметка колонизиран и ограбен, български народ.

   • 1)ДА, чувствах заплаха от репресии, което не пречи да потвърдя 100% по-добро образование, здравеопазване.
    2)народната милиция си вършеше работата(смееше ли да не го прави!), но на принципа“всеки/нарочен/ е виновен до доказвае на противното“
    3)патриотичното възпитание е най-добро чрез лични примери на възпитаващите – с течение на времето „личните примери“доста се разминаха с теорията.
    Живях в соц-а, видях, усетих и мед( мъничко), и жило(големичко). Сега не знам дали ще оцелея, въпреки че полагам в пъти повече усилия. Започвам и да се питам дали си струва.

   • Казваш същото като мен, по свой си начин. Не знам дали жилото е било преобладаващо, или медът. Но ги имаше и двете.

    – „чувствах заплаха от репресии“ – потвърждавам! Имаше такова нещо. Имаше едно постоянно „дисциплиниращо напомняне“… По-често биеха самара, но понякога и добичето го отнасяше. Не защото е магаре, ами ей тъй, да не му идват разни идеи. (А пък морковът – отпред на пръчка, никога не мож го докопа. Изядаше го накрая ездачът.) Пример: Ако баща ти преди 25 години не е бил приет във ВУЗ, защото са го видели в църква, то и ти също много ще внимаваш, дали си правилен комсомолец! Без даже специално да те репресират, сам ще се сещаш. Иначе… А искаш да учиш, нали? А дали биха те спрели? А можеха ли? Можеха. Толкова, дотук с размислите. Принципът е такъв, много е „хуманен“: Първо репресиите са реални и масови, до 80% – докато свикне народът, докато сам си наложи автоцензурата. После вече са достатъчни и 2% – ей така, за да поддържат дисциплината. Хората вече сами си знаят.

    – „Народната милиция“ наистина можеше безнаказано да си превишава правата. Потвърждавам. Партийният чадър даваше почти неограничени възможности за злоупотреби, а съдебната власт беше вяла и атрофирала.

    – „Патриотизмът“… Националните предатели от върхушката на БКП ходеха по Запада, пращаха си там децата да учат, държаха си там парите и ги въртяха в бизнес – често даже доста едър… А в България тези мафиоти и връзкари пазаруваха само от „Корекомите“, купуваха на децата си полу-забранените капиталистически списания „Пиф“, „чудодейно“ намираха и от пиле мляко (въпреки дефицита), почиваха без пари по елитни държавни почивни станции и лапаха кебапчета за жълти стотинки. Кланяха се на всичко руско и „съветско“ – чак беше противно да ги гледаш как се унижават. Уж плюеха по Запада, а всъщност мечтаеха за него и цуцаха от него при първа възможност… Потвърждавам! Патриотизмът беше предназначен за народа, а благоденствието – за върхушката на БКП.

    Пак твърдя, че тези неща можеха да бъдат избегнати. Но позор за онези, които лъжат, че изобщо не ги е имало.

 23. Ура! Над 85% от българите са „Червени бабички“.Не очаквах,че злобарите са толкова нищожна част от нашето общество.Само алармата им е много голяма и се набива в съзнанието.Но както се вижда “ не хваща дикиш ‘.“ Всуе се морите !“.

  • Понеже и двете отдавна са мъртви, значи искате смърт на смъртта – т. е. да се възродят от пепелта и да дойдат пак – комунизма и социализма!!!!!!

  • Каква смърт предлагате? Обесване, обезглавяване на дръвник, на електрически стол или чрез разпъване по почина на Христос? Уточнете, моля!

  • Странен призив от устата на труп… Какъвто, като се замислиш, е всяко едно безмозъчно еврейоатлантическо зомби. Поне в духовно отношение, такива индивиди категорично са вонещи трупове.

  • Може би работа в някоя мина без заплата. Що да хабят патрони, въжета и т. н.?

 24. Положителните страни на предишната система не могат да се зачеркнат,но и отрицателните бяха много.Това си беше диктатура!Изгубено време за народ и държава,време , за което сега всички плащаме и още има да плащаме,за съжаление!Учете се от развитите страни!

  • ДИКТАТУРА -та значи РЕД и е ХИЛЯДИ пъти по добра от
   СЛОБОДИЯТА! ДИКТАТУРАТА Е ЕДИНСТВЕНО СРЕЩУ КРАДЦИТЕ и само ТЕ СЕ СТРАХУВАТ от НЕЯ! При ДИКТАТУРАТА на СОЦИАЛИЗМА спахме с не заключени даже външни врати на къщите си и никакви
   железни решетки. Убийства ако са ставали е било ЕДНО НА ДЕСЕТ ГОДИНИ ЗА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА! Имаше работа
   И за ВСИЧКИ ЦИГАНИ! НЯМАШЕ КРАЖБИ! Производството беше в изобилие и ВСИЧКИ СЕ ПОЛЗВАХА ОТ НЕГО. Даже къде по-малко /електродче, винкелче, торбичка с ябълки или друго/ и къде повечко /,даже със самосвал, за плоча на гараж, къща или още по-…/ ХОРАТА СИ ГО ПОЗВОЛЯВАХА, ЗАЩОТО ТОВА БЕШЕ ТЯХНА, ОБЩОНАРОДНА СОБСТВЕНОСТ!
   С това ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕШЕ ДА ОБЕДНЕЕ, ЗАЩОТО БЕШЕ МОРЕ ОТ ИЗОБИЛИЕ!
   ИМАШЕ СИВ, И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ВСЯКА ДЪРЖАВА КАКВО ДА ПРОИЗВЕЖДА С НЕОГРАНИЧЕН ПАЗАР!
   Така ли сме сега в ЕС?
   Да се учим от развитите страни на КАКВО:
   НА ПИРАТСТВО?; НА КОЛОНИАЛИЗЪМ?
   КОЙ ЩЕ НИ ГО ПОЗВОЛИ? ТОВА Е ТЕХЕН ПРИОРИТЕТ!

   • Браво „Гълъб“ каза им истината в очите,само тези които не са с чисто досие и минало се страхуват от реда и дисциплината!

   • Ами че и в Америка спят с отворени врати на къщите и не си заключват колите на улицата. Същото е в момента и Румъния. Иди в Букурещ и виж, не ни е проблем диктатурата

   • ГЪЛАБ ЯВНО ПРОЦЕСА МИСЛЕНЕ НЕ ТИ Е ОТ СИЛНИТЕ СТРАНИ, ДОРИ МАЙ ВЪОБЩЕ ЛИПСВА ПРИ ТЕБ , АКО ТОВА КОЕТО СИ ГО НАПИСАЛ ГО “ МИСЛИШ“

   • Гълъбче, явно добре сте се ползвали от соц-а. Самосвалче за вилата, торбичка за вкъщи, две торбички и дамаджанка ( от чопнатото ) за партийния секретар, доносче за съседа, докладване за детето на другия съсед ( тесни връзки с 6-то! ), синекурна службица… . Да продължавам ли? Н Р Б щеше да е недостижима и днес, ако тези „особености“ не подринаха всичко.

   • Гълъбе, не прекалявай… Не всеки „ред“ е добра цена и оправдание за диктатурата. Фашимът също обещава „ред“, и даже „мир“. И също се кани да ги постига чрез диктатура. Аман, не щем – не всички цели опрадвават всички средства. По принцип си прав, но мисля, че просто не разбираш какво говориш, когато допускаш възможността такова едно нещо като диктатура да бъде прилагано върху народа. Няма такова нещо като „добра диктатура“, започни ми думата.

  • Ами да си кажем истината, нашата соцдържава се грижеше да живеем „добре“ от продаваната дрога, оръжие и пр.

  • Хората НЕ смятат, че са живели в диктатура по време на социализма, както е видно от отговорите. Т.нар.-то от Вас „изгубено време“ направи от България индустриална и космическа държава, намираща се на 26 място по икономическо развитие, според данни на ООН.

 25. Всичко това е манипулирано! Пълни глупости и комунистическа пропаганда. Част от въпросите са актуални, но не може да се каже, че младежта по време на социализма е била добре. Кое и беше доброто. Че ходехте късо подстригани по Сталински, че ви режеха с ножица дънките или, че нямахте право на ГЛАС! Идиоти ли сте всички тук. За състоянието на днешна България са виновни политиците, а не системата. По тая система върви и днешна Германия за пример само. Що не помислите малко с мозъците си и вместо да се чудите над тия глупости, да поискате ред в управлението над страната, излизайки на улицата!

  • „Всичко“-то ТОВА „манипулативно“ дава ОЧЕВАДНИ НЕВЕРОЯТНИ ЗА ВЯРВАНЕ РЕЗУЛТАТИ В АНКЕТАТА за всички, които не са ГО изживели!

  • Waffen SS Сигурно е много мапулативно ,но при социализма , не знам защо партерните етажи не бяха с решетки като на форт Нокс.А колкото за късите прически,мога да кажа , че сега са по – къси.Знам само , че когато празнувахме абитуренския си бал в ресторант „България“, на 200метра от мавзолея Бъндараците поне 5-6 пъти изпълниха парчето на Rolling Stones -Satisfaction

  • За състоянието на ТОГАВАШНА България също са виновни политиците, а не системата. Но самата система (!) тогава беше по-добра от сегашната. Категорично! И много жалко, че не си правите труда да сравните двете системи като такива. Щеше да Ви бъде трудно да си докажете тезата. На времето имаше две системи, намиращи се в състояние на война. И това, че едната от тях е загубила войната съвсем не означава, че точно тя е била по-лошата.
   Сегашната система ни води към глобал-фашизъм. По-добре си отворете очите и вижте накъде ни водят ДНЕС! Нямате, явно, никакъв поглед върху геополитиката. А това направо кастрира Вашия анализ.

 26. Надписът върху снимката е повече провокативен и отблъскващ, защото никой не е питал народа по никакъв начин искате ли да се смени системата! Нито с допитване, нито с референдум. Ми те живелите през предишната демокрация КАПИТАЛИЗЪМ бяха още живи
  и още си работеха в ТКЗС. ТЯХ „пикаещите на шумка“
  сополанковци наричаха ЧЕРВЕНИТЕ БАБИЧКИ, КОИТО
  ИМ ОТГОВАРЯХА: Вие НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО Е ДА РАБОТИШ И ДА ТИ ПЛАЩА ЧОРБАДЖИЯ! Е! ДОЖИВЯХА И ВИДЯХА!

  • Ами да, чадо! Що не ги изтребиш и да дойдат при Мене, пък вие се оправяйде.

 27. Прекрасна идея и прекрасни резултати за ПРЕКРАСНИЯТ НИ БЪЛГАРСКИ НАРОД! ТАКЪВ НАРОД НЕ МОЖЕ ДА ЗАГИНЕ! С НАС Е БОГ! АМИН!

 28. Драги читатели, резултатите от анкетата ще бъдат изпратени за сведение на всички политически сили в българския парламент!

 29. ето тази анкета да я покажат на Брюксел ! Това мисли България за Русия…. а ето това _!_ българина мисли за хамериканците и ЕС !!

 30. Тази анкета ми дава малко надежда , че народа не е съвсем оглупял. Радвам се за отговорите, то се вижда как е настроен народа. Защо още търпим не знам….

  • Настороен е да не работи, а да чака наготово да цоца, това е доброто му на соца

 31. Страхотна инициатива, поздрави! Проблем е обаче, че при по попълване изчезват въпросите! Добре е да се виждат. Анкетата би могла да се използва като доказателство, затова въпросите трябва да остават.

  • Откъде знаеш дали вярно брои? Пълна платена измама, който и да е отзад.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s