World Affairs: САЩ подтикват ЕС към договор с Франция за „Мистрал“

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Украйна трябва да победи в битката срещу Русия и да проведе реформи, за да процъфти в бъдеще, заяви Александър Мотил за списание World Affairs. А френското правителства трябва да убеди ЕС да вземе държавата под аренда. Това ще повиши стойността на ЕС и ще се превърне в добра реклама за френската военна промишленост. Впрочем, в този случай Франция трябва да се примири с финансовите загуби.

„Продажбата на оръжие на държава, която може да го насочи срещу вашите съюзници, партньори и дори срещу собствените ви войски, е много рисковано начинание“, – пише Foreign Policy за дилемата, пред която в момента е Франция. Днес президентът на Франция Фр. Оланд трябва да реши дали да се откаже да изпълни задълженията си към Русия по отношение на корабите „Мистрал“.

Изданието подчертава, че френското въоръжение вече се използва срещу войските на страните-членки на НАТО. В момента Оланд е спрял предаването на първия кораб на Русия. Френският президент каза още, че решението му ще зависи от действията на руската държава по украинския въпрос.

Foreign Policy отбелязва, че френските политици са разделени на два лагера. Единият смята, че не бива да се рискува, защото търговията с оръжие е важна част от икономиката на страната: тя създава работни места и помага в развитието на новите технологии, които впоследствие могат да се използват и в ежедневния живот.

Другите са сигурни, че доставките на оръжие трябва да се отменят, защото предаването на корабите на Русия са в разрез с договореностите, постигнати на срещата на НАТО в Уелс. Освен това, някои експерти се опасяват, че заедно с „Мистралите“ в ръцете на руските военни ще попаднат твърде много френски военни технологии.

Изданието смята, че корабите не трябва да се предават на Русия, въпреки подписаните отдавна договори. По-добро би било решението „Мистралите“ да се продадат на Европейската отбранителна агенция или те да им се отдадат под аренда с право на откупване.

На първо място френските кораби могат да укрепят ролята на ЕС като гарант на безопасност. Корабите могат да бъдат използвани и за евакуация на жители от опасни региони. Те също позволяват да се засили наблюдението над водни простраства, да се провеждат спасителни операции и да се участва в борбата с незаконната търговия на оръжие и пиратство в Средиземно море.
Освен това, тези въртолетоносачи могат да убедят страните от ЕС да натрупат военен потенциал, твърди изданието. „Когато 28-те страни-членки на ЕС видят своя „Мистрал“, пристигащ в зоната на поредната хуманитарна криза под флага на ЕС, то това, вероятно, ще ги вдъхнови да изпълнят своите нееднократни обещания да увеличат толкова необходимите им военни и невоенни възможности“.

При това, „Мистралите“ под флага на ЕС ще бъдат по-ефективна реклама на френската военна промишленост, отколкото предаването им на руската армия, отбелязва Foreign Policy.

Но френското правителство ще трябва силно да се постарае да убеди ЕС да тръгне по този път. И дори в този случай Франция не трябва да очаква, че тя ще успее напълно да покрие загубите си, свързани с неспазването на договора с Русия, отбелязва авторът на статията.

2 отговора на “World Affairs: САЩ подтикват ЕС към договор с Франция за „Мистрал“

 1. Украйна трябва да победи в битката срещу Русия и да проведе реформи, за да процъфти в бъдеще, заяви Александър Мотил за списание World Affairs. Това ама много ми хареса. Колега В.Митев, абсолютно правдив коментар сте направил. Този цитат, в който тоя „професор“ говори за процъфтяване на Украйна е направо като 1000 годишния райх на Хитлер. А Американския университет в Благоевград е същото такова гнездо на разпространяване на „Новия световен ред“, там професор е Владимир Левчев син на поета Любомир Левчев. Не може да не сте чели статиите му и интервютата му. Желая Ви здраве и успех.

 2. Този тип се опитва да убеждава французите, пък и изобщо евросъюзниците – колко били вкусни и полезни фекалиите! Пък и имали били куп лечебни качества, а освен това, може докато ги ядеш, през зъби да пръскаш с тях враговете си… (На враговете това незнайно защо не им харесва, вероятно заради глупавите им предразсъдъци.)

  Всъщност, Александър Мотил е един украински предател – петоколонник, антируски агент на Фашингтон. Учил е в Колумбийския университет, в момента е преподавател в Ратгерския университет. Днес е вербуван от щатските служби, за да дава красива идеологическа глазура на фашисткия режим в Киев. Същевременно пише разни поръчкови идеологически трудове, в които оплюва Русия и нарича нейната съвременна политика „фашистки путински режим“.

  Трябва да си идиот, за да възприемаш безкритично такава пропагандна помия като неговата! Представете си само, Франция трябвало било да се примири с финансовите загуби, за да си направела реклама, па и да можел ЕС да „повиши стойността си“!…

  Дрън-дрън-ярина! Типично поръчково раздухване на военна антируска истерия. На ЕС тези кораби са му нужни като на свинче звънче. А на Франция пък изобщо не й трябват. Цялата тази работа, със саботирането на доставките на „мистралите“ (по чисто геополитически причини), е изгодна единствено и само на Фашингтон. Тя не е изгодна не само на Франция, но даже и на Брюксел – нито като реклама, нито по каквото и да бил друг начин.

  Това за „споразуменията на НАТО в Уелс“ е дебилизъм на квадрат. в Уелс, на срещата на НАТО, Оланд бил поставил (едностранно) условие (!) пред Москва: предаването на кораба щяло било да зависи от влизането в действие на споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна, както и от постигането на „политическо споразумение“ между страните в конфликта.

  ОК, такова споразумение между воюващите страни в бивша Украйна действително беше подписано. И то даже влезе в действие. (Въпреки, че то не се съблюдава именно от Киев, понеже същият бомбардира с тежки ракети с касетъчни бомби центъра на Донецк и убива всеки ден стотици невинни мирни жители – жени, деца, старци…)

  Налице е едно нагло, незаконно и несправедливо, едностранно, политическо (!) условие, поставено от Оланд, по заповед от Фашингтон. То е грозно и подло „извиване на ръце“, плюещо на всички закони, на всички почтени търговски и юридически правила. И въпреки това, Русия изпълни всяка точка от него. И ВЪПРЕКИ ТОВА (съвсем естествено) Фашингтон отново не е доволен. И Оланд не е доволен, и всички щатските помияри не са доволни и продължават да се късат от лай… Продължават да търсят под вола теле и джафкат, че нещо си там въпреки всичко не било наред.

  Естествено. Те НИКОГА няма да бъдат доволни – колкото и условия да поставят, и даже всичките да бъдат изпълнени. Защото истината е, че Фашингтон не иска от Русия просто да изпълни нещо си, или да не прави нещо си. Този етап отдавна е отминал. Днес Фашингтон просто иска да разпали война с Русия, в която да хвърли предимно Украйна, а при нужда и ЕС. Всичко друго са празни дрънканици и лицемерни лъжи. Като тези на мистър Мотил, пеперудата му долна.

  И всички други спекулации на тоз мотил (нощна пеперуда) са също такива нагли и долни лъжни, и вопиющи простотии, изсмукани от пръстите.

  Просто този е поредният долнопробен продажен агент, дегизиран като „професор“ от някакъв „авторитетен щатски университет“, даже „преподаващ в Харвард“ и т.н. и пр., който всъщност се занимава с разпространяване на фашингтонска пропаганда и насаждане на антируска истерия.

  Такива и у нас с лопата да ги ринеш! Целият „Нов български университет“ е специално създаден, за да бълва на конвейер такива „кадри“ – сите национал-нихилисти, продажници, фашингтонски ибрикчии, предатели и врагове на собствения си народ, и преди всичко, разбира се, истерични русомразци. А пък за другите подобни „институти“ и всевъзможни „центрове“, „фондации“ и пр. НПО-та да не говорим. Знаем ги такива, и до насита сме се наслушали вече на техните помии.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s