По-страшен от Ебола?

putinВладимир Путин назова световната заплаха

Вероятността от рязко изостряне на международната обстановка значително се увелии, каза на срещата си с участниците в дискуционния клуб „Валдай“ президентът на Русия Владимир Путин. „Днес рязко нарасна вероятността от цяла поредица от остри конфликти, ако не с пряко, то с косвено участие на най-големите държави. При това рисков фактор са не само традиционните междудържавни противоречия, а и вътрешната нестабилност на отделни държави“, – цитира Путин РИА Новости.

Това в най-голяма степен се отнася за страните, които са разположени в самия център на геополитическите интереси на най-големите държави или се намират на границата на културно-исторически, икономически, цивилизационни континенти, отбеляза Путин. „Украйна е един от примерите за такъв род конфликти, имащи въздействие върху световното разположение на силите, и, мисля, това няма да бъде последният конфликт“, – каза Путин.

Речта на Путин във Валдай вече я сравняват с Мюнхенската реч, където той за първи път заяви за недопустимостта от наличието на еднополярен свят, който е в ръцете на САЩ. От времето на тази реч много неща се промениха. Някои експерти сериозно говорят за началото на новата Студена война.

Какви изводи могат да се направят от последното изявление на Путин, ще се изострят ли и по-нататък противоречията между САЩ и Запада като цяло с Русия?

Путин изложи в речта си това, което и преди периодично бяхме чували от него и от някои други руски политици. Той ясно обозначи проблемите, които доведоха света до днешната нестабилност. А именно: САЩ използваха победата в Студената война, за да установят практически неограничено влияние върху света. Там, където те диктуват политиката на друга държава, последната изпада в дълбоки проблеми, при това проблеми не само за самата държава, а и за целия свят.

Да, правилно е сравнението на Русия с мечката, която не стъпва в другите части на света, но в собствената си тайга иска да се чувства като стопанин.
Обама обозначи три световни заплахи: епидемията от Ебола, Ислямска държава и Русия. А Путин посочи само една заплаха – САЩ. Да, не го каза в прав текст. Но именно САЩ са основният дестабилизиращ фактор в света вече толкова много години. Обама извърши повече агресивни актове от Хитлер преди началото на Втората световна война. Да си припомним: до септември 1939 г. Хитлер, освен в Испания, не беше използвал въоръжени сили. Практически безкръвно той анексира Австрия и Чехословакия. А САЩ само по време на управлението на Обама провокираха конфликти в Либия, Сирия и в Украйна. Навсякъде по света вече има кръв. Затова е редно да отбележим, че Путин все още е дори дипломатичен по отношение на хегемонията на световния жандарм.

Главното, което Путин каза, е следното: Русия няма да спре да защитава интересите си.

Между другото, рейтингът на Путин в момента е 62 %. На пика на популярността си след присъединяването на Крим към Русия той се радваше на над 80  % одобрение. Тендецията за падане рейтинга на Путин може да се проследи леко. Някои аналитици свързват това с двусмислената позиция на Русия по отношение на събитията в Новорусия. Не случайно по време на валдайската среща някои руски медии в прав текст попитаха Владимир Путин, има ли намерение Русия да оказва подкрепа на Донбас. Последва положителен отговор.

Падането на рейтинга на Путин в голяма степен е свързано с активността на някои хора от обкръжението му, които настояват за предаването на Новорусия във вражески ръце, смятат анализатори. Най-бързият начин Путин отново да вдигне рейтинга си е да признае Новорусия, да вкара войската, за да прекрати войната и да помогне за устройството на новата държава, смятат други.

Има и по-заобиколен път – да се изчистят либералите от управляващия елит в Русия или окончателно да се демонтира олигархичното им присътвие в руската власт чрез предаване на незаконо присвоените държавни активи.

В момента Путин трябва да съхрани устойчивостта на властта в Русия, а това ще се случи, ако той се опре на някаква методика. Такава е описана от политолога Карл Шмит. Нарича се комисарска диктатура. Звучи почти страшно, но не е. Същността й се състои в следното: част от пълномощията си лидерът делегира на идеалистично мотивиран за съхраняване на държавните ценности представител на народа. Това последното, пък, го споделят други руски наблюдатели.

За елита на Русия Путин е гарант за стабилност. Той е човекът, който се ползва с доверието на общественото мнение в Русия и затова точно той може да влияе върху общественото мнение. Ако популярността на Путин започне да пада, руският елит ще снеме доверието си от него.

Що се касае до рейтинга на Путин, то снижаването, което в момента се наблюдава, е нормално след летния пик. И е очаквано. По-важното е следното: Путин е безалтернативният лидер на Русия, който продължава да се ползва от доверието на болшинството граждани на страната. След присъединяването на Крим той се презапаси с легитимност и влияние.

Трябва да се разбира и сложната ситуация, в която се намира  Путин днес. Да се предаде Новорусия, това означава той да се окаже победен в очите на общественото мнение в Русия, а и не само там. В същото време, по-нататъшната подкрепа за Новорусия е свързана с много големи проблеми. Трябва да се разбере, че за Русия е много важно санкциите да не бъдат толкова жестоки. Ако това не се случи, руснаците няма как да избегнат сериозна финансова криза. Тогава не е изключено в Русия да бъде обявено извънредно икономическо положение. За да се поддържа рейтинга в Русия, не е задължително Путин да обяви „поход срещу Киев“. Той може демонстративно да накаже викопоставени чиновници и да продължи активната си борба с корупцията.

Това е достатъчно.

На този етап.

Апропо, последното в пълна сила важи и за който и да е български управляващ.

Който вкара първата шепа олигарси в затвора, който накаже поне един наръч корумпирани от каквото и да е естество, той ще бъде дългоуправляващ лидер в така изтерзаната ни и объркана  и ограбена Родина.

Петя Паликрушева

Един отговор на “По-страшен от Ебола?

 1. Само дето в речта си Путин се правеше малко на две и половина, като се правеше на учуден и задаваше разни риторични въпроси… От типа на „Нашите западни партньори направиха редица груби грешки…“, или „Защо го правят те това? – не можем да си го обясним…“, или пък, „Не разбират ли, че това засяга и техните интереси?“, или пък, „Трябва да се договорим отново за тези неща“…

  Всъщност тези, които действително управляват в САЩ, не са направили никакви „грешки“. Те прекрасно разбират какво правят и го правят съзнателно и нарочно. И Путин също прекрасно знае истината – какво правят те и защо.

  Но в дипломацията не е прието да се казват нещата докрай такива, каквито са. Не е прието да се казва, че отговорът на всички въпроси към САЩ е отговорът, даден от вълка на агнето, когато то не можело да разбере – защо вълкът иска да го изяде? – нали то нищо незаконно не е направило?

  Не е прието да се казва явно, че никой и никога няма да се договаря за нищо – нито с Путин, нито ни с Русия. Нито с Китай и изобщо, с когото и да било. Дипломатичното учудване на Путин от двойните стандарти на САЩ и погазването на международното право е само негов пропаганден ход. Всъщност истината е груба и грозна. И Путин, като човек реалист, прекрасно я знае. Просто играе ролята на някакъв глуповат и пределно мирен гълъб, който уж искрено се учудва на щатските поразии.

  Путин отправи намек към европейските страни да се дистанцират от САЩ и да поддържат добри връзки с Русия. Но и това е също поредният му пропаганден дипломатически ход. Всъщност Путин прекрасно знае, че това никога няма да се случи. Брюксел и водещите страни в ЕС презират Русия. Те не смятат (все още) Русия за сериозен световен играч, понеже разбират само от груба сила и от юмрюк по зъбите, а в момента тупаниците ги раздава САЩ. Еврейопейските страни виждат РФ като една суровинна страна от третия свят, енергиен придатък на „цивилизована Европа“. Виждат я като страна управлявана от тъп и крадлив елит, способен само да богатее от продажбата на полезни изкопаеми и енергийни суровини.

  За съжаление, зад дипломатичните думи на Путин, че великите държави трябва някак си отново да се договорят относно световния ред и върховенството на международното право, реалните водачи на САЩ ще видят само проява на слабост и готовност за преговори за капитулация. А това означава, че зад океана онези психично болни хора, с реалната власт, само ще засилят санкциите и натиска си срещу Русия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s