NYT: САЩ спасиха нацистите от справедливо възмездие

NYT2011051017183993CПо време на студената война спецслужбите на САЩ вербуват не по-малко от 1000 бивши нацисти от Третия райх, съобщава New York Times. Както отбелязва изданието, ЦРУ и ФБР предоставили защита на престъпнаци в замяна на помощта им срещу СССР.

По време на десетилетията след Втората световна война американските агенции са вербували не по-малко от 1000 нацисти като шпиони и информатори, които са продължили работата си до 1990 г., пише New York Times.

Доказателствата за връзките на Вашингтон с нацистките шпиони са огласени още през 1970-те години. Но, както отбелязва изданието, неотдавна обнародваните документи показват, че вербовката на нацистите е имала „още по-мащабен характер“, отколкото са смятали в миналото.

NYT2011051017185401CПрез 1980 г. представители на ФБР отказват да предоставят на Министерството на правосъдието в САЩ сведения за 16 американци, заподозрени в нацистки престъпления. ФБР отказало да предостави на обвинителите достъп до документи за тези хора, защото всички те били информатори на ведомството и предоставяли информация за „симпатизиращите на комунистите“.

В самия разгар на студената война, през 1950-те години, „титаните на американското разузнаване“, шефовете на ФБР и ЦРУ – Едгар Хувър и Алън Дълес – „активно набират“ бивши нацисти, за да ги използват като „антисъветски ресурс“. Те смятали, че ценността на тези кадри е в борбата им със Съветите, а „нравственото им поведение“ в служба на Третия райх нямала особено значение.

Наци 8Дълес смятал, че „умерените“ нацисти могат да бъдат полезни на Америка. Хувър, на свой ред, лично одобрил кандидатурата на някои от екс-офицерите на райха в качеството им на информатори и наричал обвиненията във военни престъпления по техен адрес „съветска пропаганда“.

През 1968 г. Хувър дори издава заповед на ФБР да се подслушват разговорите на журналиста Чарлз Ален, който критикува участието на нацистите в живота на Америка. По-късно Хувър обявява Ален за „потенциална заплаха на националната сигурност“.

Както показват резсекретените документи, нацистките шпиони са изпълнявали за САЩ цяла поредица от „опасни и най-тривиални задачи“. В щата Мериленд американските военни обучават няколко немски офицери за водене на диверсионна война в случай на нападение на СССР. ЦРУ използва бивши нацистки затворнически пазачи за изучаване на пощенските марки на съветския блок, за да се използват те като „скрити послания“. А в Германия екс-офицери от СС проникват на руска територия за събирането на разузнавателна информация.

Наци 16Между другото, както се отбелязва в статията, много нацистки шпиони се оказват „негодни за каквото и да е“. Някои от тях били отявлени лъжци, мошеници. Имало и голямо количество съветски двойни агенти.

Част от агентите, работещи за САЩ, преди това заемали висши длъжностни постове в нацистка Германия. Така, един от офицерите от СС Ото фон Болшвинг бил наставник и главен съветик на Адолф Ейхмън, отговарящ за „окончателното решаване на еврейския въпрос“. Но, както отбелязва изданието, ЦРУ не само го вербувало за шпионин в Европа, но по-късно му помогнало да попадне заедно със семейството си в Америка – награда „за преданата следвоенна служба и незначителното му влияние в нацистката партия“.

Когато „Мосад“ хванали и извели Ейхмън от Аржентина през 1960 г., Болшвинг започнал да моли ЦРУ за защита, защото се боял, че следващият ще бъде той. В Ленгли също били разтревожени, защото информацията кой от сътрудниците бил свързан с нацисткия престъпник можела да се окаже „неудобна“ за САЩ.

NYT2011051017184396CВ продължение на няколко десетилетия, подчертава изданието, американската власт полага значителни усилия, за да скрие връзката си с нацистите. Когато през 1994 г. в Бостън Министерството на правосъдието има намерение да съди нацисткия колаборационист Александър Лилейкис, ЦРУ се опитва да се намеси в процеса.

Агенцията разполагала със собствени документи, в които Лилейкис се споменава във връзка с масовия разстрел на еврейско население в Литва. В досието му в ЦРУ е отбелязано, че по време на войната той „е работил под ръководството на гестапо“ и, вероятно, е бил свързан с убийство на евреи във Вилнюс“. Независимо от това през 1952 г. това обстоятелство не попречило на разузнавателното управление да го вербува за шпионин в Източна Германия, а после ЦРУ му помага да избяга в Америка.

Лилейкис спокойно си живял в САЩ почти 40 години, докато не събудил интереса на американски следователи, след което бил лишен от американско гражданство и депортиран в Литва.

наци-18Нацисти 01

2 отговора на “NYT: САЩ спасиха нацистите от справедливо възмездие

  1. Представете си, че сте един много богат идеолог, създател на една антихуманна идеология. Внушил сте вашите идеи на някакви изроди, след което сте ги финансирал, манипулирал и всячески сте ги подкрепял. В резултат, възоснова именно на вашата идеология въпросните чудовища са започнали световна война и са избили 75 милиона човека. Спечелил сте милиарди долари от техните престъпления (вярно, след това се е наложило да похарчите още стотина милиона, за да „закриете проекта“)… Няма ли да ви се иска да изцедите въпросния „проект“ докрай? Естествено! Човешките активи, които сте създали, безспорно ще са ценност за вас! И вие няма с лека ръка да ги прахосате. Те, както са били, така и в момента са, и ще продължават в бъдеще да бъдат „ценни активи“ за вас. Та вие сте похарчили пари за тях! Естествено, ще се стремите да ги използвате, да ги изследвате и да ги запазите, като ги консервирате за евентуална „бъдеща употреба“.

    Ето защо, няма нищо по-естествено и по-нормално от това, че Фашингтон се е стремил да запази някои от своите творения.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s