Съветските дипломати съобщават, 1 част

Райхстаг пожар,_28_февруари_1933_гПрогресивната преса нарече „черен ден“ 30 януари 1933 г., когато президентът на Германия Хинденбург назначи за канцлер лидера на Националсоциалистическата партия Адолф Хитлер. Фашистите заграбиха властта при подкрепата на монополите. Хитлер им обеща да задуши революционното движение, да възроди мощта на Германия и да открие за германския империализъм пътя към експанзия. Средствата за установяване на световно господство беше войната.

Хитлер Хинденбург Bundesarchiv_Bild_183-S38324,_Tag_von_Potsdam,_Adolf_Hitler,_Paul_v._Hindenburg
Използвайки класовата омраза на управляващите кръгове от Запада към СССР, Хитлеристката дипломация се стремеше да осуети създаването на система за колективна сигурност в Европа. За да разпалят враждата към СССР, нацистите раздуваха мита за „заплаха от болшевизма“. На 27 януари 1933 г. пламна Райхстагът.

Берлин, вторник, 28 февруари 1933 г.

Факелното шествие минаваше по Паризерплац. Участниците в него крещяха предизборните лозунги на националсоциалистите – до изборите за Райхстаг оставаха пет дена.
Огнените езици на факлите се отразяваха в тъмните прозорци на френското посолство. Ярко светеше само крайният прозорец отляво на първия етаж – това беше кабинетът на посланика Андре Франсоа-Понсе. Като хвърли бегъл поглед към зрелището, станало нещо обикновено напоследък, посланикът се върна при своя събеседник, съветския полпред (пълномощен представител, наименование на дипломатически представител, бел.ред.) Лев Хинчук HinchukLMЛев Михайлович Хинчук, който седеше в старинно позлатено кресло до горящата камина. Няколко движения с машата и пламъкът отново заигра. Франсоа-Понсе се разположи удобно в креслото срещу него и разговорът продължи.

– Чух от един военен – каза Хичук, – че под предлог ремонт на централното отопление Райхстагът е съединен чрез подземен коридор с дома на Гьоринг. Разправят, че подпалвачите са минали оттам.

Франсоа-Понсе разпери ръце.

– Сега всичко е възможно, тая версия не бива да се изключва. Днес се видях с американски и наши журналисти – те са предали на своите редакции съобщения имено в такъв дух. Хитлер бързо преминава от теория към практика. Смяната на властта тук напомня смяна на декори на сцена, без да е спусната завесата. Свалят старите декори, подреждат нови. Викове, шум, ругатни, заповеди. Току-виж нещо изхвърчи в зрителната зала…
– Като познавач на Гьоте, Вие навярно помните неговите думи: няма нищо по-страшно от активното невежество – каза Хинчук.

Франсоа Понсе 8446-годишният френски посланик, произлязъл от професорско семейство, възпитаник на аристократичното Висше педагогическо училище, което освен знанията му бе дало големи връзки, е бил на младини гимназиален учител. По-късно се заел с немската литература. Като че ли предвиждайки своето назначаване в Берлин, той през 1931 г. публикува своя солиден труд за поезията на Гьоте. Но скоро Франсоа-Понсе захвърлил филологическите упражнения и решил да се посвети на политиката. След Първата световна война основава „Дружество за икономически изследвания и информация“ при най-голямата организация на тежката индустрия, с което става неин политически довереник. И на високите постове в Париж, и като посланик в Берлин той отдава всичките си сили за търсене на пътища за сътрудничество с Германия, което да бъде изгодно за промишлените и военните кръгове във Франция. Сътрудничество, при което, естествено, цялата дейност да се ръководи от Париж. За това са мечтаели още Луи XIV и Наполеон.

Франсоа-Понсе – френски политически деец, дипломат и публицист. Член на Националното събрание, посланик в Берлин (1931-38), посланик в Рим (1938-40). Един от ръководителите на комитета „Франция-Германия“, в който в годините преди Втората световна война 1939-45 се подвизава хитлеристката агентура. През 1941 г. е назначен в Националния съвет. След Втората световна война е върховен комисар (1949-53) и посланик във ФРГ (1953-55), вице-председател и председател на френския Червен кръст (1955-67). Сътрудничи на десния буржоазен вестник „Le Figaro“, борец за каузите на НАТО и „студената война“. През 1952 г. е избран за член на Френската академия.

Райхстаг пожар 9Франсоа-Понсе продължаваше тази линия и сега, след идването на Хитлер на власт.

– Вече се появиха съобщения за участието на комунистите в подпалването – отбеляза той.

– Това трябваше да се очаква. Логиката на последните събития подсказваше, че за подпалването ще обвинят именно комунистите. Три дена след идването на Хитлер на власт Гьоринг забрани събранията и демонстрациите на Комунистическата партия в цяла Прусия. Преди десет дена той заповяда да се използва оръжие срещу недоволните от новия режим. А сега…

Райхстаг пожар aРайхстаг пожар bРайхстаг пожар2 1

– Тази сутрин на закуска в Министерството на външните работи аз попитах министъра на външните работи за пожара. Фон Нойрат ми отговори: това е престъпление а комунистите, виновният призна всичко, това не е престъпление на един човек, а на партията.

Хитлер 25– Ето колко е просто всичко – усмихна се Хинчук. – Впрочем това напълно се покрива с теорията на господин Хитлер, че няма смисъл да се занимават с дребни измишльотини, лъжата трябва да бъде огромна, тя трябва да бъде от такава величина, че никой и никога да не посмее да си помисли, че тя може да бъде измислена. Не каза ли министърът нещо по-интересно?

– Той има един лайтмотив – Германия трябва да заеме в света мястото, което й се полага, трябва да стане равноправна с другите страни. Преди седмица, когато бях в Париж, нашият министър на външните работи Пол-Бонкур ме попита: какво може да сес очаква от новото германско правителство? Отговорих, че всичките му усилия ще бъдат насочени срещу външния враг. Впрочем с нас беше и Едуард Ерио – според ме, вие, руснаците, цените неговото мнение.

– Това е естествено, защото когато преди девет години той беше министър-председател, вие признахте нашата страна, а миналата година подписахме с вас договор за ненападение. Ние ценим и мнението на господин Пол-Бонкур. И не само защото той нееднократно е бил премиер, но и защото го смятаме за реалист в политиката. Както и господин Ерио. Аз мисля, че отсега нататък десните във Франция ще се стремят към сближаване с Хитлер, те имат предлог за това: той се бори против комунизма. След като обяви Германия за крепост срещу революцията и комунизма, Хитлер ще може да привлече на своя страна мнозина от Запад. С тая песничка той ще стане по-популярен и от самия Морис Шевалие.

– И най-хубавата песничка омразва – се усмихна Франсоа-Понсе. – Но независимо от призивите на господин Хитлер Франция трябва да търси взаимно разбирателство с Германия. Тия дни фон Нойрат заяви: няма друг избор – или Германия ще стане крепост на мира в центъра на Европа, или Европа ще рухне в пропастта.

Хитлер цар Борис-a– Вие се надявате на първото?

– А вие, виждам, се страхувате, че ще се случи второто.

– Както казвате вие, французите, страхът е половин спасение.

– И все пак вие сте фаталист, господин Хинчук.

– Господин посланик – полпредът стана – понеже е късно, нека да не обсъждаме днес разликата между фаталиста и реалиста.

Сбогувайки се, Хинчук, като че ли между другото, попита:
– Чували ли сте нещо за съвещанието на Хитлер с индустриалците преди една седмица?

– По-точно на двадесети. Чух някои работи. Казват, че гостите са отпуснали няколко милиона за фонда на неговата партия.

– Ще им се върнат с лихвите – каза Хинчук. – Плановете на господин Хитлер им обещават гигантски военни поръчки. Те ще го подкрепят във всичко. И не само те. Американският посланик ми каза, че неговите сънародници, които представляват крупните банки и компании, са се срещали с Хитлер и обещали да му окажат помощ във въоръжаването на Германия. С Хитлер можем да си сътрудничим, казали те на посланика. Та кой от нас е реалист?
Когато се върна в представителството на Унтер ден Линден, същата нощ Хинчук приготви телеграма до Наркомата (Народен комисариат на външните работи, бел.ред.) на външните работи. Той писа за провокациите срещу съветските граждани в Берлин и във връзка с това за своя протест до германското министерство на външните работи. Съобщаваше и своето мнение за пожара:

Appeasement Talks„Има сведения, че пожарът е предизвикан от хора, свързани с Гьоринг. Такава информация, според данните, които имам, ще се появи във френския и американския печат. Подпалването на Райхстага без съмнение е извършено от нацистите с цел да бъде разгромена Комунистическата партия и за постигане успех на изборите“.

Райхстаг e9

Райхстаг пожар 00Този извод напълно ще се потвърди. След няколко дни ще бъде заловен Ернст Телма и арестувани хиляди комунисти и антифашисти.

Райхстаг пожар 0Райхстаг пожар 1

На 2 март Хитлер ще произнесе в берлинския Шпортпаласт остра антисъветска реч. Правителството ще възложи на Хитчук да протестира. За своята визита при Нойрат полпредът ще съобщи в Москва:

„Съобщих на Нойрат протеста и му оставих в писмена форма. Добавих, че обществеността в СССР е възмутена, а обществеността в Германия вижда в речта на Хитлер директиви по отношение на СССР. Нойрат отговори, че в речта на Хитлер има недружелюбни нападки, но Хитлер не е сторил това преднамерено, той е говорел импровизирано, без предварително подготвена реч. Вчера, по думите на Нойрат, той беседвал дълго с Хитлер, който отново потвърдил, че политиката спрямо СССР трябва да бъде дружеска. След публичното изявление на Хитлер Нойрат помоли да бъде потвърдено под някакво форма в Москва приятелското отношение към Германия. Отговорих, че нямам никаква основания за това“.

Хитлер_LНа 5 март в изборите за Райхстаг хитлеристите няма да успеят да получат абсолютно мнозинство въпреки терора. След като привлекат на своя страна центристките партии, те ще постигнат целта си – на 24 март Райхстагът ще даде на Хитлер извънредни пълномощия. С това ще се ликвидира в крайна сметка и самият Райхстаг – той не ще може повече да контролира правителството.

Така ще се „оформи“ фашистката диктатура. Хитлер ще посочи на своите дипломати целта – да създадат благоприятни външно-политически условия за подготовка на агресията.
– Необходими са ни Европа и нейните колонии – ще каже той. – Не провинции, а геополитически категории, не национални малцинства, а континенти, не поражение, а унищожение на противника, не съюзници, а сателити, не преместване на границите, а разместване на държавите по цялото земно кълбо, не мирен договор, а смъртна присъда – такива трябва да бъдат целите на великата война.

А методите? Хитлер ще даде указание за дипломатите:

Хитлер 06– Аз провеждам политика на насилие, като използвам всички средства, без да ме е грижа за нравствеността и кодекса на честта. Но аз няма да започна война незабавно. Напротив, отначало трябва да се смекчават конфликтите, да се подписват някакви договори и споразумения, да се води политика на помиряване с всички доскорошни врагове. Аз ще напредвам на етапи. Но в крайна сметка мечът ще решава всичко. В политиката не признавам никакви закони. Политиката е такава игра, в която се допускат всякакви хитрости и правилата на която се изменят в зависимост от умението на играчите.

Автор: Михаил Черноусов

Един отговор на “Съветските дипломати съобщават, 1 част

  1. Колко познато! Само трябва да заменим Германия със САЩ, и ето че от 1933 година неусетно се пренасяме направо в 2001… Аналогията е пълна! Райхстагът може направо „ряпа да яде“. Учителите, вдъхновителите и спонсорите на Хитлер (най-малкото, техните синове и внуци) решиха да ни покажат „how it’s done“ (как се правят нещата). Иначе казано, големите Майстори лично хванаха мистрията. Световният търговски център в Ню Йорк – ето това беше истинската „огромна лъжа от такава величина, че никой да не посмее да си помисли, че е измислена“. (Само че ей-на, помислиха си го някои, въпреки всичко. Но това е друг въпрос… )

    Впрочем, фашизмът винаги си е един и същ. И началото, и краят му, еле пък делата му… те са винаги еднакви. Вече добре го познаваме, знаем какво да очакваме от него. Само остава да напомним, че родината на фашизма съвсем не е Германия, нито пък Италия. Тя е САЩ – така наречената „Страна на свободата, демокрацията и неограничените възможности“… Една наистина забележителна страна. В момента сякаш светът отново преживява 1940 година… А значи, чакат ни интересни времена.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s