АВС: Руското контраразузнаване притиска американските дипломати

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ последните години сътрудниците на американската мисия в Москва са подложени на все по-открито и агресивно преследване от страната на руските спецслужби, съобщава АВС. Дипломатите биват следени, влиза се в апартаментите им, посетителите на американското посолство са сплашвани. В Държавния департамент на САЩ смятат, че руските власти са се върнали към тактиката на психологическия натиск от времената на студената война, за да покажат, че към американците човек трябва да се отнася с подозрение.

Американските дипломати в Москва страдат от агресивното следене от страна на руските служби за сигурност, а също от публичното преследване от страна на държавните руски средства за масова информация, съобщава АВС.

Според доклад до Държавния департамент на САЩ от надзорната служба, дипломатите и сътрудниците на американското посолство в Москва изпитват все по-засилващ се натиск от страна на руските спецслужби, съпоставим по интензивност само с периода на студената война, съобщава американският канал.

На един американски дипломат му проверили целия автомобил, на друг разбили електронната поща и проникнали в апартамента му. На пръв поглед подобни действия биха могли да се сторят дребни: влизайки в апартаментите си дипломатите откривали, че някои вещи са преместени или прозорците са отворени посред зима.

Забелязвало се и открито агресивно поведение, подчертава АВС: следене на дипломати, проваляне на делови срещи между американски и руски представители. Твърди се също, че сътрудници на полицейския пункт, стоящ пред посолството на САЩ в Москва, са досаждали на посетителите и работниците, пречели на тяхното влизане в сградата.

Прес-секретарят на посолството на САЩ в Москва Уил Стивънс потвърди, че проблемът, описан в доклада, съществува, и че този въпрос е повдигнат от американска страна в разговорите с руските им колеги на различни равнища. Държавният секретар Джон Кери и президентът Барак Обама по време на лични срещи със Сергей Лавров и Владимир Путин съответно са споменали за проблема.

US посолството за първи път е забелязало „взрив“ на агресивно следене в края на 2011 г. по време на антиправителствените протести в Москва. Американските дипломати, наблюдаващи публичните акции, са били преследвани от службите за сигурност, а в средствата за масова информация започнала вълна от антиамериканизъм, съобщава АВС. С връщането на Путин в Кремъл през 2012 г. отношението към американските дипломати се влошило. Руснаците, имащи контакти с американското посолство, били съветвани от неизвестни лица да прекъснат всякакви връзки под заплахата за неблагоприятни за тях последствия.

Най-ярък случай на агресивно отношение, според АВС, – била ситуацията около Майкъл Макфол, който напусна поста посланик на САЩ в Русия през февруари тази година. Той беше в Русия истински „враг на народа“, отбелязва авторът: в сравнение с неговия предшественик Макфол беше преследван значително по-сериозно, той нямаше мира нито от спецслужбите, нито от медиите, които постоянно го затрупваха с необоснована критика. Постоянното наблюдение не преставаше дори по време на семейните събития на посланика. Веднъж неговият шофьор бил лишен от право да шофира за малко нарушение на пътното движение на спирката пред Министерството на външните работи, припомня АВС.

Макфол нееднократно се оплаквал и в края на краищата публикувал на профила си в Туитър редица съобщения, че телефоните му се подслушват, а пощенската кутия на електронната му поща няколко пъти е разбита.

Бившият посланик, а понастоящем преподавател в Стандфордския университет, не пожелал да даде интервю на АВС, но негови колеги от американската дипломатическа служба били шокирани от отношението към посланика на САЩ в Москва и казали, че на подобно отношение те били подложени като младши дипломати в СССР в разгара на студената война.

АВС допуска, че всичко това доказва, че Москва се е върнала към агресивните съветски методи на контраразузнаването. Отделните нападки върху дипломатите създават обща картина на нарастване на натиска и сплашването от страна на руските спецслужби.

Както отбелязват експертите, целта на подобна явна агресия от страна на спецслужбите е психологически натиск.

„Това не е само метод да се изведат от равновесие сътрудниците на посолството, но е и начин да се принудят хората за смятат за нежелателно да говорят с тях или да се появяват с тях пред публика“, – смята специалистът от Ню-Йоркския университет по въпросите за руската система за сигурност Марк Галеоти.

Всички американски дипломати и чиновници, пребиваващи в Русия, и без това очакват, че ще живеят под постоянно наблюдение, техните разговори ще се подслушват, а самите те ще бъдат следени – затова назначаването им на щат в US посолството в Русия е съпроводено с компенсаторен бонус за работа в трудни условия, отбелязва АВС. Според данни от посланика на САЩ в Русия през 1997-2001 г. Джеймс Колинз, дори през 90-те години следенето е било нещо обичайно, а днешното състояние на нещата в тази област прилича на 1970-те.

„Мисля, че ние днес в Москва се намираме във враждебна среда, където властта наистина ни дава да разберем, че към всички американци човек трябва да се отнася с презрение“, – казва Колинз.

Така или иначе, понастоящем болшинството от запитаните от АВС дипломати не смятат, че животът или здравето им се намират в опасност в Русия. И Русия, и САЩ отричат, че страните са върнали отношенията си в стадия на студената война. Но в действителност американските дипломати се сблъскват именно със студена война, завършва АВС.

Източник: АВС Nеws

Петя Паликрушева

3 отговора на “АВС: Руското контраразузнаване притиска американските дипломати

  1. АВС да не реват, защото това там не са „американски дипломати“, това са всъщност шпиони, диверсанти и подривни антируски агенти, занимаващи се с антиправителствена дейност. (Някак си са „забравили“ да пропуснат този „тънък момент“…)
    Техният рев може само да ме радва. Чудесно! Ако е вярно, значи, за Русия все още има надежда – не се е подложила напълно под щатите. Браво, „так держать“! Само това е правилното поведение спрямо вражески агенти, каквито всъщност са въпросните „дипломати“.

  2. Който го е страх от мечки-да не ходи в гората!Това са рисковете на тази професия,те са общоизвестни,реципрочни-но регулирани в конвенции…Така се третираха и нашите дипломати в чужбина,и в повечето страни дипломатическата служба не е само шопинг-тур и лайф,както повечето хора у нас си мислят…

  3. А пък руските дипломати в САЩ изобщо не ги следят и контролират американските специални служби.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s