Лех Валенса: Русия е изостанала в развитието си с 30 години

Лех Валенса 4_n_sТвърдостта на Владимир Путин на външнополитическата арена е продиктувана от изостаналостта в развитието на Русия с 30 години от Запада – както умствено, така и в областта на дипломацията. Затова Путин използва „архаични методи“, например заплашва света с ядрено оръжие, заяви в интервю за RTS екс-президентът на Полша Лех Валенса. Според политика, време е да се разработи стратегия, която да вкара Русия в „правия път“.

„Да не забравяме, че Русия е изостанала с около 30 години – имам предвид изоставане в умствен план, в развитието на демокрацията, и изостаналост изобщо. Затова Русия използва методи, от които цивилизована Европа отдавна се отказа, – поясни политикът. – Руснаците се опитват да си плашат с ядрено оръжие. Но да не забравяме, че Западът и НАТО притежават по-съвършено ядрено оръжие от руското – и при това ние не заплашваме, ние вече сме над това. Разбираме, че всички ще понесем загуби, затова подобни методи вече не се използват. А ето, Русия, която е изостанала с 30 години, използва такива методи“.

Според Валенса, западните държави трябва да проявят солидарност и заедно да разработят такава политика, която да „застави Путин да се върне в правилния път“. „Ние трябва да покажем на Русия, че тя ще бъде велика, но не в конфронтация с нас, не чрез война, а благодарение на своята мъдрост и богатства, които те наистина имат. И тогава Русия ще направи същото, което направихме и ние – ще изтегли войската си от границата с Украйна и от другите страни, но ще направи това мирно, а не с помощта на танкове. За това става дума. Ние се оттегляме от границите, поддържаме връзки, но винаги миро и доброволно. Русия наистина е велика държава, всички биха искали да поддържат добри отношения с нея – но при условие, че тя ще се държи цивилизовано“, – отбеляза той.

Заедно с това екс-президентът на Полша допуска, че във връзка със зачестилите полети на руските ВВС над западна Европа трябва да се реагира твърдо. „Ние трябва да проявим мъжество и в прав текст да заявим, че ако над наша територия прелети какъвто и да е самолет, той ще бъде свален“, – заяви Валенса. Но, макар НАТО да разполага с достатъчно ресурси за борба с Русия, Западът трябва да избегне вонен сблъсък с Москва, заяви също той. „Проблемът е в това, че от силовия сблъсък няма смисъл, това е утопия, ние нямаме право да се държим така и сме сигурни в това. Но Русия, както и преди, се опитва да ни сплашва, заявявайки, че има много оръжия. Ние сме способни да победим Русия във война, но с това ще унищожим много инфраструктура и ще убием много хора. Ние, европейските лидери, не можем да вървим по този път“, – отбеляза политикът.

Отговаряйки на въпрос на швейцарски журналист за Владимир Путин, Валенса отбеляза, че руският лидер е двойнствена личност. „Има два Путина. Първият е този, който се опитва да провежда реформи, нещо променя, води страната по пътя на мирното развитие, макар и с неголеми отклонения. На този Путин трябва да се помага. А вторият Путин е агент на КГБ, който каза: „Аз искам да възродя СССР, ще има да видите още каквото не сте видели!“, – каза Валенса на журналиста на RTS.

Впрочем, методите на руския президент са остарели, и затова западните държави задължително трябва да победят Русия, убеден е Валенса. „В настоящото хилядолетие е побеждават танковете. Днес компонентите на света и благополучието са свободата и съборените граници. А Путин прави точно обратното – той върви не напред, а назад. Той пречи на новата цивилизация. Затова Путин не може да победи – той задължително ще претърпи поражение“, – заяви полският политик Лех Валенса.
––-
„Светът днес“ не споделя мнението на Валенса, но го публикува, за да информира читателите си за позицията на чуждите политици.

3 отговора на “Лех Валенса: Русия е изостанала в развитието си с 30 години

 1. Вярно е, Иване! Този идиот явно страда от синдрома на Дънинг-Крюгер. При него най-общо казано, глупакът вижда по-умните от него като глупаци, невежият вижда околните, които обикновено са по-образовани от него като невежи, неграмотният смята околните за неграмотни, ограниченият ги вижда като ограничени и т.н. Докато истината е точно обратната.

  Това неговото е типичен клиничен случай. Дължи се на прекалено дългото излагане на мощна фашингтонска пропаганда. Тя, както е известно, обръща всичко нагоре с краката и нарича бялото черно, черното бяло, крадецът там задължително вика „дръжте крадеца“… и т.н. – накратко, ясно е за какво става въпрос. Така се развива патологична неадекватност – болният започва да възприема целия свят, всички събития в него и всички човешки ценности обърнати с хастара навън.

  А може би той самият се опитва на стари години да ни прилага елементарни фашингтонски номера и да дрънка глупости като лъжлив дърт циганин? Аха, да – мерси, ще фане дикиш, ей-сега почакай малко.

  Но, в крайна сметка, живеем в демокрация. И този тип има правото да бъде ненормален, има правото да приказва каквото си иска, а ние пък имаме правото да му се смеем.

  Аз ще се възползвам от правото си да считам, че самият той е един окаян първобитен русомразец и жалък щатски ибрикчия, един „динозавър“ от епохата студената война, изостанал от съвременността даже с повече от 30 години.

  Щял бил да вкарва Русия в правия път… Да се спукаш от смях. Нито еврейо-атлантическия му път е прав, нито пък той, като един уличен помияр, може с джафкането си да вкара руския мечок в някакъв си там път, па бил той крив, прав, усукан, наклонен или какъвто и да е друг. Руската мечка си върви по СВОЯ си път и никого не пита. От никого нищо не иска и на никого нищо не дава.

  Руските самолети го притеснявали, та щял да ги сваля; трябвало ЕС да опердаши Путин, защото не бил „цивилизован“ (това си го превеждам „защото иска Русия да бъде суверенна, да не бъде васална страна или колония като Полша и да не лиже щатския задник като Полша“)…

  Толкова глупости е накаканизал в тази статия, като една кокошка носачка сабахлям, че се чудя да се смея ли, или да потърся легенче за повръщане. Опитал се е да възпроизведе целия агресивен фашингтонски пропаганден антируски репертоар. Ама по-леко бе, аланколу, то всичкото това в едно-единствено интервю не мож го набута – недей, даже Ебамамама не прави тъй, ша им прилушей на орътъ уа!

  Ама верно казват, един човек като започне да остарява или трябва да помъдрее, или да млъкне. За да не става за смях.

  • Абсолютна 100% подкрепа за коментара Ви Митев!Четете мислите ми.:).Много се надявам по-вече хора да се пробудят от дьлбокият си сьн.

 2. Тьп,гаден,шизофренясьл полски алкохолик!!!Изостаналия е той а НЕ Русия!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s