Bloomberg: Руски хакер ще бъде съден в САЩ

Кредитни карти 4Между Русия и САЩ се разигра истинска битка около естрадицията на члена на хакерска група Владимир Дринкман, пише Bloomberg. Руснакът е арестуван при пристигането му в Холандия преди две години и е обвинен в мошеничество в големи размери за разбиване на кредитни карти. До момента по случая побеждава САЩ – министърът на правосъдието на Холандия е одобрил екстрадицията на Дринкман в САЩ, защото американската молба била постъпила по-рано от руската.

Холандия има намерение да екстрадира в САЩ руснака Владимир Дринкман, член на „най-плодовитата хакерска група“, която е обвинена в мошеничество – взлом на кредитни карти. Русия, на свой ред, също иска екстрадицията на хакера, пише Bloomberg.

Владимир Дринкман е арестуван в Холандия заедно с друг обвиняем по делото – Димитрий Смилянец, през 2012 г. През 2013 г. цялата група, в която влизат още трима руснака и един украинец, са обвинени в нанасяне на ущърб на 17 компании, при това трима от тях – в размери, надвишаващи 300 милиона долара. Оттогава Русия и САЩ се блъскат в дипломатическа и законова схватка около следното: къде именно Дринкман трябва да застане пред съда, пише Bloomberg.

Този път САЩ, както става ясно, победи, защото холандският министър на правосъдието Иво Опстелтен одобри молбата за екстрадицията на Дринкман в САЩ. Решението му е продиктувано от това, че САЩ са изпратили молбата 14 месеца по-рано от Русия.

Димитрий Смилянец вече е екстрадиран в САЩ, съобщава американското издание. Той отрича вината си, Дринкман също. Според думите на Дринкман, той не е престъпник, „макар да е на ти с техниката“. Дринкман има адвокати, защото е убеден, че в САЩ ще бъде наказан строго за нещо, което не е извършил, съобщава Bloomberg. Американските прокурори искат 20 години лишаване от свобода.

Както съобщи за изданието Министерството на правосъдието на Холандия Джоб ван де Санде, единственият шанс да се спре екстрадицията в САЩ на Дринкман, е процедура на т.нар. предварителна съдебна забрана, която съхранява статуса му до стартиране на съда.

Един отговор на “Bloomberg: Руски хакер ще бъде съден в САЩ

  1. Тоя може толкова да е „разбивач на карти“, колкото и Жулиан Асандж е „изнасилвач“. Ако действително нещо е правил в интернет, то най-вероятно здраво е настъпило Фашингтон по мазола (щом реагират толкова остро). Сигурно е имало някаква утечка на секретна информация – Володя май е докопал нещо, което не е било за неговите очички, и май точно там ги стиска в щатите обувката – а не, че бил, видите ли, „крадец от кредитни карти“.

    Ами какво да кажем? Да се е пазил! Какви ги е бъркал в Холандия? Изобщо, кой му е бил „гръб“? И ако не е имал „гръб“ – накъде си е мислил, че се е запътил, и с какво си мисли, че се е заел?… Да си играе в къщи на електронни игрички, или на „не се сърди човече“…

    В тези работи трябва да си умен. Да знаеш, че така, както щатските тайни служби могат да те докопат, така и предателите от собствената ти страна, за зелени хартийки веднага ще се хвърлят да те ловят. И то, по целия свят – ще ти се види малък глобусът. И за руската пета колона трябва да се помни, и за това, че руските тайни служби (като всички други) също обичат да вербуват предимно хора, хванати „натясно“… И в края на краищата, че като си играеш с огън не бива да ревеш, че си се опарил, понеже е много възможно да ти се случи.

    Впрочем, още един проблем на този Володя е в това, че е руснак, а съвсем не това, че ужким бил „хакер“. Поради тази тежка „вина“ (че си руснак) днес в Укралайна те разстрелват на място като куче, а пък в щатите явно веднага ти намират престъпление, което да ти лепнат.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s